Εξοικονομώ

Σκιά, δροσιά και εξοικονόμηση ενέργειας 30 – 60% από τα συστήματα ηλιοπροστασίας – Part 1

Σκιά, δροσιά και εξοικονόμηση ενέργειας 30 – 60% από τα συστήματα ηλιοπροστασίας – Part 1
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προστασία της κατοικίας τους από τον ήλιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων της (παράθυρα, μπαλκονόπορτες)
Περιττή καθιστούν τη λειτουργία του κλιματισμού τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού τα συστήματα ηλιοπροστασίας ενός ακινήτου, καθώς εξασφαλίζουν χωρίς κανένα απολύτως κόστος – εκτός φυσικά από εκείνο για την αγορά και τοποθέτησή τους – τον αποτελεσματικό δροσισμό της κατοικίας ή του επαγγελματικού χώρου.  
Εμποδίζοντας τις καυτές ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στους εσωτερικούς χώρους και να τους θερμάνουν πολύ περισσότερο από τα ανεκτά επίπεδα, τα διάφορα συστήματα σκίασης συμβάλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω του περιορισμού σε ότι αφορά στη χρήση των κλιματιστικών συσκευών.
Μάλιστα εκτιμάται πως χάρη στην αποτελεσματική ηλιοπροστασία η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό κατά τη θερινή περίοδο διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστον στο 30%, ενώ μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε διπλάσιο ποσοστό (δηλαδή περί το 60%) στην περίπτωση ενός σχετικά ήπιου καλοκαιριού χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες.  
Επισημαίνεται πως η διαφορά των συστημάτων ηλιοπροστασίας από τα εξωτερικά κουφώματα που επίσης μπορούν να αποτρέψουν τη διείσδυση των θερμών ηλιακών ακτίνων στο εσωτερικό μιας κατοικίας, είναι πως τα πρώτα δεν εμποδίζουν ταυτόχρονα τον φυσικό φωτισμό και επομένως δεν προκαλούν συσκότιση εντός του ακινήτου.
Κάτι που συμβαίνει με το κλείσιμο των εξωτερικών κουφωμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον η χρήση τεχνικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους του ακινήτου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προστασία της κατοικίας τους από τον ήλιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων της (παράθυρα, μπαλκονόπορτες).
Έτσι, στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά όπως είναι οι τέντες και οι πέργολες), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο απ’ ότι το χειμώνα.
 
788


Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ιδιαίτερη ηλιοπροστασία, ενώ για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι όταν οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.
Τα συστήματα ηλιοπροστασίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία θα τοποθετηθούν σε εξωτερικά (όταν βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο), εσωτερικά (όταν βρίσκονται από τη μέσα πλευρά των ανοιγμάτων) και σε εκείνα που εφαρμόζονται είτε μέσα στα υαλοστάσια είτε πάνω ακριβώς στους υαλοπίνακες.  
Επίσης, διακρίνονται σε οριζόντια και κάθετα ανάλογα με τη γεωμετρία και τη θέση τους ως προς το ακίνητο, ενώ σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού τους χωρίζονται σε σταθερά (όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς αποτελούν επί της ουσίας μέρος της αρχιτεκτονικής του κτιρίου) και κινητά (όταν είναι δυνατόν να αλλάξουν θέση και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες ηλιοπροστασίας κάθε φορά).
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης