Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ν.Φωτόπουλος: Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% με το "ψαλίδισμα" της έκπτωσης συνέπειας

tags :
Ν.Φωτόπουλος: Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% με το
Ανακοίνωση του Μέλους Δ.Σ. της επιχειρησης και εκπροσώπου των εργαζομένων
Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επίπτωση στις τσέπες των καταναλωτών γιατί θα αντισταθμιστούν αφενός μεν από την μείωση του ΦΠΑ (από το 13% στο 6%), αφετέρου δε από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ψέμα! Λάθος στην καλύτερη περίπτωση.

Tο 80% των καταναλωτών έχει ήδη πάρει τους μειωμένους λογαριασμούς.

Συνεπώς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν τους στερούν τη μείωση. Αυτή την είδαν. Εκείνο που θα δουν τώρα είναι οι αυξήσεις.

Αυξήσεις που είναι άδικες. Άδικες γιατί είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν.

  •     Την όποια αύξηση των τιμολογίων πρέπει να την πληρώνουν αποκλειστικά αυτοί που μέσω των προκλητικότατων εγγυημένων τιμών απόδοσης που τους έδωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και 550€/MWh!!) θησαύρισαν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
  •     Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που για χατίρι τους το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση από 0,30€/ MWh τον Ιούνιο του 2010 έφτασε στα 26,30€/ MWh το Γενάρη του 2015 (αύξηση 8.667%!) και στην εμπορική από 0,30€ τον Οκτώβριο του 2006 έφτασε στα 30,89€/ MWh τον Απρίλιο του 2014 (αύξηση 10.197%!).Μεσοσταθμική τιμή για το 2015 19,73€/ MWh και 18,13€/ MWh για το 2016. Σημερινές τιμές: 24,77€/ MWh στην οικιακή κατανάλωση και 27,73€/ MWh στην εμπορική!
  • Την όποια αύξηση των τιμολογίων πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που για χατίρι τους:

α. οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέταξαν παντελώς έξω από «την πίτα» των ΑΠΕ τη ΔΕΗ για να μείνει αποκλειστικά για τα δόντια τους.

β. έχουν βάλει τη ΔΕΗ να τους κάνει τον εισπράκτορα για να μην φαίνονται αυτοί και το πόσο γδέρνουν τον κόσμο.

Η ΔΕΗ όμως χρεώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών.

γ. Η ΔΕΗ τους πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ ακόμα και των ανείσπρακτων λογαριασμών ζημιωμένη έτσι με πάνω από 410 εκ. €! Ντροπή και πάλι ντροπή! Η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της κρίσης έχει κοντά στα 3 δις. ανείσπρακτους λογαριασμούς. Οι κύριοι αυτοί, γιατί δεν έπρεπε να επωμισθούν το μέρος που τους αναλογεί;

    Τέλος την όποια αύξηση να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που τους δόθηκε η δυνατότητα χάρη στα κορόιδα τους καταναλωτές να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους σε χρόνο dt και να θησαυρίζουν στην περίοδο της κρίσης με IRR που έφτανε και το 32%!

‘Οσον αφορά την κατάργηση ή την μείωση της έκπτωσης συνέπειας, η θέση μου είναι κάθετη.

Όποιος το κάνει δουλεύει για τα συμφέροντα των ιδιωτών και καλό θα είναι να πάψει να λέει ότι δήθεν στεναχωριέται (ενώ μάλιστα το ψήφισε) που έχει συμφωνηθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική να περιοριστεί-πέσει στο 50%.

Με αυτό ανοίγουν το δρόμο να πάει ακόμη πιο κάτω!

Τέλος όσον αφορά την καθιέρωση ρήτρας καυσίμου, εκ των πραγμάτων είναι επιβεβλημένη. Είναι επιβεβλημένη γιατί από 0€ κόστος για αγορά CO2 το 2009, το κόστος αυτό πέρσι έφτασε τα 363.925.032 € και φέτος δυστυχώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκ.€.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης