Η εφαρμογή του Target Model βασικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος
Ως το πλέον πιθανό σενάριο προβάλλει η συμφωνία του ΥΠΕΝ με τις Βρυξέλλες για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου στις πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών φαίνεται να κατανοούν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την αγορά ρεύματος, έτσι και οι συνομιλίες ΥΠΕΝ και Βρυξελλών για την κατάργηση των δημοπρασιών θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα επανεκκινήσουν τον επόμενο μήνα ανάμεσα στις δύο πλευρές, σχετικά με το σύνολο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην αγορά ρεύματος.
Διαπραγματεύσεις που, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Οκτωβρίου.
Ενδεχόμενη επίσπευση έναρξης του Χρηματιστήριου Ενέργειας
Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΝ, στο ενδεχόμενο συμφωνίας, κεντρική θέση στην «επόμενη ημέρα» απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς θα έχει η εφαρμογή του Target Model, το οποίο έτσι κι αλλιώς θεσπίσθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα ακριβώς για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η έναρξη των τεσσάρων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τοποθετείται αυτή τη στιγμή στον Ιούνιο του 2020, ένα θέμα που τεθεί στη διαπραγμάτευση είναι αν θα χρειαστεί κάποιο «αντίμετρο» στον περίπου ένα χρόνο που θα συνεχίσει να λειτουργεί το Mandatory Pool.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να αποφασισθεί να επισπευσθεί η εφαρμογή του Target Model.
Πλήρης άρση των μνημονιακών δεσμεύσεων
Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση των δημοπρασιών θα σημαίνει συνολική ανατροπή των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον δεσπόζοντα «παίκτη», με δεδομένο ότι όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, το ΥΠΕΝ βρίσκεται πολύ κοντά στην άρση και του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.
Επίσης, θα άρουν μία σημαντική αιτία οικονομικής «αιμορραγίας» της επιχείρησης, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο των δημοπρασιών ήταν υποχρεωμένη να πωλεί κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ηλεκτρικής ενέργεια από τη λιγνιτική και την υδροηλεκτρική της παραγωγή.
Ενδεικτικό είναι πως, μόνο το 2018, το κόστος για την επιχείρηση ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ.