Πετρέλαιο

Οι κυρώσεις Trump έκαναν πλουσιότερες κατά 905 εκατ. ευρώ τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου σε εννέα μήνες

Οι κυρώσεις Trump έκαναν πλουσιότερες κατά 905 εκατ. ευρώ τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου σε εννέα μήνες

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, ενισχύουν τη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο - Σε υψηλό όλων των εποχών το Ουραλίων στη Μεσόγειο

Οι κυρώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν αυξήσει ακούσια τη ζήτηση για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα για τους εξαγωγείς της χώρας.
Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου έβαλαν στα ταμεία τους τουλάχιστον 905 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετων εσόδων από τον Νοέμβριο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Ο υπολογισμός βασίζεται στη διαφορά μεταξύ του πετρελαίου Ουραλίων και του δείκτη αναφοράς Brent κατά την συγκεκριμένη περίοδο σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο.
Οι κυρώσεις προστέθηκαν σε μια άνοδο της ζήτησης για ρωσικό αργό πετρέλαιο μετά από τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και των εταίρων του. Ως αποτέλεσμα, το αργό Ουραλίων της Ρωσίας άρχισε να εμπορεύεται τακτικά με premium έναντι του Brent.
"Υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικού βαρύ αργού, αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλα, αλλά και λόγω της τρέχουσας συμφωνίας περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ +," δήλωσε η Konstantsa Rangelova, αναλυτής της JBC Energy. "Το αργό Ουραλίων είναι στη Μεσόγειο σε υψηλό όλων των εποχών".
Οι υπολογισμοί του Bloomberg βασίζονται σε δεδομένα τερματικών σταθμών, σε προγράμματα φόρτωσης πετρελαίου σε ρωσικούς λιμένες και σε πληροφορίες από trader που παρακολουθεί τις εκτιμήσεις πετρελαίου S & P Global Platts.
 Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει καμία από τις συνολικές επιπτώσεις στις τιμές Brent από τις πολιτικές της Trump ή τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, αλλά μόνο τη μεταβολή των σχετικών τιμών.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας στα τέλη Ιανουαρίου και κατάργησαν τις εξαιρέσεις για τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου από το Μάιο.
Το μέτρο δημιούργησε μια έλλειψη για βαρύ αργό, μια ποικιλία παρόμοια με εκείνη που παράγεται στη Ρωσία.
 Ενώ αυτό το πετρέλαιο θεωρείται ότι είναι κατώτερης ποιότητας, ορισμένα διυλιστήρια κατασκευάζονται για να το επεξεργαστούν και η μετάβαση σε άλλες ποιότητες είναι δαπανηρή.
Τα συνολικά έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ανήλθαν σε 58,5 δισ. Δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων. Τα έσοδα του περασμένου έτους είχαν διαμορφωθεί σε 129 δισ. Δολάρια.
Το Ουραλίων παραδοσιακά διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι του Brent.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα βαρέλι του ρωσικού αργού ήταν κατά μέσο όρο $ 1 φθηνότερο στη Μεσόγειο και $ 1,63 φθηνότερο στη Βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της S & P Global Platts.
Η έκπτωση υποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την περιορισμό των παγκόσμιων αγορών ιρανικού πετρελαίου από το Trump.
 Από τις αρχές του 2019 η έκπτωση των Ουραλίων στη Βορειοδυτική Ευρώπη μετατράπηκε τακτικά σε ένα ασφάλιστρο ύψους περίπου 0,86 $ ανά βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην περιοχή της Μεσογείου, έναν παραδοσιακό τομέα του ιρανικού πετρελαίου, το ασφάλιστρο αυξήθηκε κατά καιρούς σε πάνω από 1 δολάριο ανά βαρέλι.
Η εξάπλωση μπορεί να συρρικνωθεί σύντομα καθώς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και η έναρξη της συντήρησης του φθινοπώρου στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια περιορίζουν τη ζήτηση για Ουράλια, δήλωσε η Rangelova.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης