Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί θέλει ο Γκουτέρες

Συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί θέλει ο Γκουτέρες
Tο ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ θα λειτουργήσει ως προπαρασκευαστικό για τη συνάντηση Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί
Η ανάγνωση που γίνεται στη Λευκωσία όσον αφορά στο περιεχόμενο των απαντητικών επιστολών του Αντόνιο Γκουτέρες προς τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλει να πραγματοποιηθεί η τριμερής με τους δύο ηγέτες.
 Θέλε να τους δει μαζί και να εξετάσει τις δυνατότητες να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Γι' αυτό και το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ θα λειτουργήσει ως προπαρασκευαστικό για τη συνάντηση Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί.
 Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία, «είναι φανερό ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να κάνει μια τελική απόπειρα». Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλει να δει τους δύο ηγέτες μαζί, να συζητήσει τις εξελίξεις και τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών.
Και στη συνέχεια εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση και από την Τουρκία τότε να πάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μιαν άτυπη διάσκεψη.
 Για τη Λευκωσία «το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης». Εκτιμάται πως σε κάποια στιγμή θα πρέπει μέσα από τις διεργασίες των ΗΕ, να δηλώσει και να δείξει ετοιμότητα και η Άγκυρα, επεσήμανε ίδια πηγή.
Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο για συνέχιση της συζήτησης επί των όρων αναφοράς, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως αναμένεται η ίδια να επικοινωνήσει τώρα με τους δύο ηγέτες και να συνεννοηθεί μαζί τους για την επίσκεψή της που αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη εκ μέρους των ηγετών, μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, αυτοί αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες της κ. Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε από νωρίς ότι ευνοεί μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παράλληλα, ευνοεί και τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης. Εκτιμώντας ότι μέσα από τη διαδικασία για τους όρους αναφοράς που ζητά ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει και η Τουρκία να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια. Η Λευκωσία εκτιμά, επίσης, ότι παραμένει ανοικτή η προοπτική μιας άτυπης-διαδικαστικής σύσκεψης των μερών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά.
Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ετοιμασία άτυπο έγγραφο με τις αντιπροτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, το οποίο θα αποσταλεί εντός των ημερών στον Τ/κ ηγέτη. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου θα είναι ανάλογο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019, που κοινοποιήθηκε επίσης στην ΕΕ και στον Τ/κ ηγέτη, σε απάντηση στην πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες και στην οποία ο Πρόεδρος ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η θέση των ΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει η ίδια, παραπέμποντας ουσιαστικά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προετοιμασία της Αμμοχώστου για να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της.
 Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Α. Γκουτέρες εκφράζει ετοιμότητα να συμβάλει στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις αποφάσεις του ΣΑ, όπως είναι και η εισήγηση που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ακιντζί για το θέμα της Αμμοχώστου.
 Απαντώντας σε ερώτηση για το πακέτο πέντε προτάσεων για ΜΟΕ που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ίδια πηγή υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής τις προτάσεις του για 21 μέτρα που υποβλήθηκαν γραπτώς στην τ/κ πλευρά τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας στον κ. Ακιντζί ότι προέχει το θέμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα και με διεργασίες που συζητήθηκαν και στο παρελθόν για άμεση σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με εποπτεία των ΗΕ, και με αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος προέβαλε τη μεγάλη σημασία που έχει για την καθημερινότητα των πολιτών η διάνοιξη σημείων διέλευσης στο Πυρόι και στα Κόκκινα, που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή με τους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να καθοριστεί ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για να εξεταστούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
Προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν όλοι οι αρχηγοί επιστρέψουν από τις διακοπές τους ή έχουν τη δυνατότητα να παραστούν, το Εθνικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.
Η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί και θα ανταλλαγούν απόψεις ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η σύναξη της πολιτικής ηγεσίας κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην εξοχική κατοικία του Τροόδους. Καθώς δεν αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στο γραφείο του στη Λευκωσία πριν από τις 26 Αυγούστου.

Πηγή: phillenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης