Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια -Στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν χωριά - Στο Μαξίμου επέστρεψε ο Μητσοτάκης

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια -Στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν χωριά - Στο Μαξίμου επέστρεψε ο Μητσοτάκης
Ο καπνός έχει καλύψει και πολλές περιοχές της Αττικής - Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ
(upd) Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αγριλίτσα στην κεντρική Εύβοια, ενώ σπίτια έχουν τυλιχθεί σε φλόγες στο χωριό Μακρυμάλλη.
Η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατάνι, Μακρυμμάλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, ενώ πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.
Σημειώνεται ότι η Εύβοια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Η φωτιά σήμανε συναγερμό και στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις διακοπές του, επέστρεψε στην Αθήνα και πλέον βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει και συνεχή ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα.
Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στον οικισμό Μακρυμάλλη μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια



Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά μεταφέρθηκαν οι 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής 

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 189 πυροσβέστες, με 66 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Το έργο των πυροσβεστών συντρέχουν 8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο πολύ πυκνός καπνός, που έχει φτάσει μέχρι την Αττική.
Ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ' όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.

Image

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.
Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.


To σημείο της πυρκαγιάς

Το σημείο στην Αγριλίτσα που μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο


Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από τον δορυφόρο της ΕΜΥ

Image







O καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια έχει καλύψει την Αττιική

Image


Image

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.
Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς
• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
• Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Πυρκαγιά και στη Θήβα


Τα επιτελεία της πυροσβεστικής ανησύχησε το πρωί και η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στον Πρόδρομο Θηβών, όπου είχαν μεταβεί και εναέρια μέσα, τα οποία όμως αποχώρησαν καθώς η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.
Στη Θάσο τέλος ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο PZL.


Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 9 το πρωί η πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα από την περιοχή Προσήλιο Παιανίας.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά φωτιά, ωστόσο θα παραμείνουν ισχυρές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα στην Αττική προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Θάσος: Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση

Μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά το πρωί, προκειμένου να κατασβηστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κοίνυρα της Θάσου στην περιοχή Παράδεισος στα νότια του νησιού.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα, εικοσιπέντε πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, ώστε να μην προχωρήσει σε πιο δύσβατες περιοχές, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση της περιφέρειας Αττικής


Το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές εφαρμόζεται και αύριο Τρίτη στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού).
Για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα) και Θεσσαλίας (Σποράδες).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά την ημέρα πρόβλεψης και έχει ισχύ καθ' όλο το 24ωρο.
Για την περιφέρεια Αττικής η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων αφορά ενδεικτικά το πευκοδάσος και την παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, στον λόφο Λυκαβηττού, στο Αττικό Άλσος, στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, στο Άλσος Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, στο δασικό οδικό δίκτυο Υμηττού. Πάρνηθας Πεντέλης, Ποικίλου όρους, όρους Αιγάλεω, Κιθαιρώνα, όρος Πατέρα και Γεράνεια όρη, στον εθνικό δρυμό Σουνίου κ.λπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης