Ηλεκτρισμός

Πρώτη και με διαφορά η συμβολή των μονάδων φυσικού αερίου στην επάρκεια ισχύος – Κάλυψαν το 43% των αναγκών

Πρώτη και με διαφορά η συμβολή των μονάδων φυσικού αερίου στην επάρκεια ισχύος – Κάλυψαν το 43% των αναγκών

Μόλις στο 24% η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Παράλληλα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, οι μονάδες φυσικού αερίου αποκτούν ολοένα πιο βαρύνοντα ρόλο και στη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του συστήματος, αφού αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο «βάρος» στην κάλυψη της ζήτησης κατά τις χρονικές περιόδους υψηλής κατανάλωσης ρεύματος.
Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, κατά το οποίο τα εργοστάσια με φυσικό αέριο κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κάλυψη των αιχμών της ζήτησης.
Έτσι, τα διαστήματα υψηλού φορτίου (πάνω από 8.500 ΜW) αλλά και για την κάλυψη εφεδρειών, η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου ανήλθε στο 43% στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, δηλαδή περίπου όσο το σύνολο των υπόλοιπων συμβατικών και μη καυσίμων για την παραγωγή ρεύματος, μαζί με τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενδεικτικό του υψηλού μεριδίου τους είναι το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό του λιγνίτη, που ήταν η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στις αιχμές φορτίου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, άγγιξε το 24%.
Ακόμη χαμηλότερα βρέθηκαν οι ΑΠΕ (19%), οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες (8%) και, τέλος, οι εισαγωγές (6%).

Λαμπρό παρόν, λαμπρότερο μέλλον

Τα παραπάνω ποσοστά έρχονται να συμπληρώσουν την πρωτοκαθεδρία που είχαν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μονάδες φυσικού αερίου και στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο το μηνιαίο μερίδιό τους δεν βρέθηκε κάτω από το 37,7%.
Μάλιστα, τον πρώτο μήνα του 2019 η συμμετοχή τους έφτασε το 46,33%, σχεδόν 16 ποσοστιαίες μονάδες (για την ακρίβεια 15,96%), πάνω από τον λιγνίτη.
Όπως είναι γνωστό, το «ειδικό βάρος» του φυσικού αερίου στην παραγωγή ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με τη δρομολογημένη ελάττωση της παρουσίας του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο εναλλακτικό καύσιμο, για τις μονάδες βάσης που χρειάζεται το σύστημα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος.
Έτσι, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το ποσοστό του λιγνίτη θα περιορισθεί στο 17% στο τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Ένας στόχος που συνάδει με το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή απολιγνιτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με την απόσυρση των απαρχαιωμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης