Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυπριακό και ΑΟΖ ενόψει εξελίξεων - Οι Τούρκοι βάζουν βάσεις για να μπουν από την πίσω πόρτα στη ΝΑ Μεσόγειο

Κυπριακό και ΑΟΖ ενόψει εξελίξεων - Οι Τούρκοι βάζουν βάσεις για να μπουν από την πίσω πόρτα στη ΝΑ Μεσόγειο
Η κατεύθυνση του Ocus Reis στο Καστελόριζο μπορεί να δυναμιτίσει το κλίμα
Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι προεργρασίες για την επενεκκίνηση του Κυπριακού στον βαθμό που οι Τούρκοι το συνδέουν με την θεμελίωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις έρευνες του φυσικού αερίου.
Μετά την συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το τοπίο χαρακτηρίζεται θολό, καθώς ξεκινά μια σειρά διπλωματικών επαφών και κινήσεων, όπου οι Τούρκοι επιχειρούν να βάλουν υψηλά τον πήχυ για λογαριασμ/ό τους, με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα.
Έτσι παρά την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα δια του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κα αρμόδιου για τα θέματα ενέργειας κ.Fannon, η τουρκική ηγεσία επανήλθε με νέες δηλώσεις Oktay και Actar.
Τούτων δοθέντων η διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει δέιχνει ότι βρίεκεται ακόμα στο ξεκινημά της αλλά και το ότι οι Τούρκοι δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να βάλουν πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο από την πίσω πόρτα.

O A. Guterres εκφράζει την εκτίμηση για σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών


Ίδια παραμένει η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και καθοδηγείται από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), A. Guterres, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Ν. Αναστασιάδη.
Παράλληλα, ο A. Guterres εκφράζει την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και επιθυμία για ολοκλήρωση των όρων αναφοράς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη απαντώντας σε σχετικές επιστολές του Προέδρου με ημερομηνίες  14 και 26 Ιουνίου, καθώς και 22 Ιουλίου 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο παραμένει η ίδια και καθοδηγείται από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα Η.Ε. είναι έτοιμα να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο κ. Προδρόμου προσθέτει ότι «ταυτόχρονα εκφράζει εκτίμηση για την εισήγηση σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των Η.Ε., ενώ επικροτεί και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού και αναφέρεται ιδιαίτερα στην “επιθυμία να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τη συναινετική αφετηρία” για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Η συνάντηση Αναστασιάση - Ακιντζί

Είναι σαφές πως μετά την άτυπη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, τη σκυτάλη θα πάρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να έλθει στην Κύπρο στο τέλος Αυγούστου με στόχο τη συμφωνία σε «όρους αναφοράς».
Η Λευκωσία, όπως αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Παρασκευής, θεωρεί πως τους «όρους αναφοράς» μπορούν να αποτελέσουν το κοινό ανακοινωθέν του 2014, οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες, ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.
Αυτό, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αυτές οι διαφορετικές ερμηνείες μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συζητήσεων.
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί με την κ. Λουτ συμφωνία ενδεχομένως το θέμα να αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας και να προσπαθήσει να το «κλείσει» στην τριμερή συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.
Μπορεί βέβαια να συνεχιστεί και να κορυφωθεί μια προσπάθεια με άτυπες, που θα παρακάμπτουν τον όρο της Λευκωσίας ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό, όμως, πολιτικά θα συνιστά μια παραδοξότητα.

Το ενεδεχόμενο να κατέλεθει στο Kαστελόριζο το Ocus Reis

Όταν μάλιστα σχεδιάζεται το επόμενο βήμα από την Τουρκία με την κάθοδο του δεύτερου ερευνητικού σκάφους της, του “Oruc Reis”
, στην περιοχή.
Και το ζητούμενο είναι προς τα πού θα κατευθυνθεί το σκάφος. Στην Τουρκία υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για το ενδεχόμενο να σταλεί στο Καστελόριζο.
 Η πρώτη που υποστηρίζει πως θα πρέπει η Τουρκία να αποτολμήσει και να στείλει για σεισμικές έρευνες το σκάφος στο Καστελόριζο και η δεύτερη, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να γίνει τούτο και να προκληθεί κρίση με την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει η δεύτερη σχολή, τότε το “Oruc Reis” θα σταλεί νοτίως της Κύπρου.
 
Oι γραμμές Ακιντζί - Οζερσάι

Είναι σαφές πως το Κυπριακό χρησιμοποιείται στο έπακρο στα κατεχόμενα ως εργαλείο στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Η άτυπη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής έχει ευνοήσει τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χρειάζεται την κινητικότητα στο Κυπριακό ενόψει των λεγόμενων προεδρικών «εκλογών» του ερχόμενου Μαρτίου.
Αυτό σαφώς και προκαλεί την αντίδραση, ενόχληση του Κουντρέτ Οζερσάι, που αυτοπαρουσιάζεται –και σε μεγάλο βαθμό είναι– ως ο άνθρωπος της Άγκυρας.
Δεν είναι, όμως, ο μόνος που είναι ο εξ απορρήτων του καθεστώτος Ερντογάν. Το θέμα είναι πως η Τουρκία επιλέγει «σίγουρα άλογα», που διαθέτουν και υποστήριξη από Τουρκοκύπριους και εποίκους.
Η φιλοσοφία που αναπτύσσεται από τουρκικής πλευράς, όπως εξηγείται διά του Κουντρέτ Οζερσάι, είναι να συρθεί η Λευκωσία σε μια συμφωνία με όρους Άγκυρας.
Κι αυτό θα γίνει εάν, όπως σημειώνεται, αισθανθεί την απειλή ό,τι τα χάνει όλα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας πρόσφατα στη Σχολή Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στη Γενεύη, καθόρισε την τακτική της τουρκικής πλευράς.
Ανέφερε πως με τη χρήση διαφορετικών μοχλών, με την αμφισβήτηση του καθεστώτος της κυβέρνησης (της Κύπρου), της ένταξης στην ΕΕ, του θέματος των φυσικών πόρων, της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα αναγκασθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να… συνεργασθεί. Κωδικοποιώντας τα όσα είπε σημειώνονται τα εξής:
 
Πρώτο, εάν κάποιος, ανέφερε, αρχίσει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης, «ίσως αυτό να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης από τους Ελληνοκύπριους». Εάν αυτό γίνει, τότε θα μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, όπως ανέφερε.
Δεύτερο, εάν, συνέχισε, κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξαιτίας «της αποτυχίας της εξεύρεσης συνολικής διευθέτησης… ίσως αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».
Τρίτο, εάν, υποστήριξε, υποδειχθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως εφεξής όλα όσα αφορούν το φυσικό αέριο θα τα συζητεί και θα συμφωνούνται με τους Τουρκοκύπριους… αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της θέσης της».
Εάν τα πιο πάνω, σύμφωνα με τον Οζερσάι, δεν προχωρήσουν μια άλλη επιλογή – που φαίνεται ο ίδιος να προκρίνει– είναι αντί να υπάρξει μια εταιρική σχέση βασισμένη στην κατανομή της εξουσίας και της ευημερίας, μπορεί κανείς να σκεφτεί μια εταιρική σχέση βασισμένη στη συνεργασία δύο χωριστών οντοτήτων. Σχέση καλή γειτονίας, δηλαδή.

Λακοτρύπης: Δεν συνδέεται κυπριακό με υδρογονάνθρακες

Ουδέποτε υπήρξε διασύνδεση του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Αυτό ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
Όπως σημειώνει ο κ. Λακκοτρύπης, η Κυπριακή Δημοκρατία χαράσσει και υλοποιεί την ενεργειακή της στρατηγική, όπως όλα τα δημοκρατικά και σύγχρονα κράτη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. “Ο δε ισχυρισμός της Τουρκίας περί προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καταρρίπτεται αυτόματα, θεωρώ, από τις ίδιες τις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δυνατόν να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας όταν η Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αφήνει την Κύπρο με μόλις το 31% της υφιστάμενης ΑΟΖ της;”, σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία

Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, την Κυριακή 11/8 από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Κυριακή 11/8 και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Ο Fuat Oktay δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς δισταγμό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και μάλιστα ήδη, ο Πορθητής, το Yavuz και το Barbaros βρίσκονται στην περιοχή, ενώ και το Oruc Reis πλέει προς την περιοχή.
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», συμπλήρωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και επέμεινε ότι οι γεωτρήσεις γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία εμμένει στη δέσμευσή της να συνεχίσει τις γεωτρήσεις με μία δίκαιη μοιρασιά των πόρων με τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε επίσης ο Oktay.

Akar: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Νέες απειλές κατά της Αθήνας και της Κύπρου εκτόξευσε την Κυριακή 11/8 Τούρκος Υπουργός Άμυνας, H. Akar, ο οποίος βρέθηκε πάνω στην τουρκική  φρεγάτα που συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο H. Akar , ο οποίος μαζί με τους διοικητές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι «η  Τουρκία δεν θα αφήσει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο».
Όπως ανέφερε  «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους.
Είμαστε αποφασισμένοι για αυτό.
Κανείς δεν θα πρέπει να δοκιμάσει τη δύναμή μας».
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ενάντια στα δικαιώματά μας» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Ακόμη, ο Akar τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει άπραγη και απαθής τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους και θα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης.
Πηγές: Philnews, Βαnkingnews.gr
www.worldenergynews.gr
 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης