H ΡΑΕ προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία «Φίλιππος Σπυρόπουλος» για την παροχή νομικών υπηρεσιών στην υπόθεση της αντιπαράθεσης με την κοινοπραξία Euroasia Interconnector
Η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν μπορεί να κρύψει τις διαφορετικές θέσεις των δυο χωρών και τη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις επιλογές του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτές του EuroAsia Interconnector.
Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις χθεσινές (7/8) δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη στο περιθώριο της τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά και από τις σχετικές δηλώσεις των προηγούμενων ημερών του Έλληνα υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.
«Καταλαβαίνουμε τις ευαισθησίες της Ελλάδας για την Κρήτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης, χωρίς ωστόσο να αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του «κάνει πίσω» σε ότι αφορά τη στήριξη που παρέχει στην κυπριακών συμφερόντων εταιρία EuroAsia Interconnector που ως γνωστόν βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι συνεχίζει να συζητά το θέμα με τον κ. Χατζηδάκη, κάτι που σημαίνει ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν οδηγήσει στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης των πολιτικών από το ζήτημα, πρόσθεσε ότι πρέπει να τα βρουν οι δυο εταιρίες και ότι είναι ενήμερη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ως γνωστόν έχει ταχθεί υπέρ του EuroAsia Interconnector.
Ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να απαντήσει σαφώς στην ερώτηση του World Energy News, εάν οι δυο εταιρίες βρίσκονται σε κάποια επικοινωνία προκειμένου να βρεθεί λύση, τη στιγμή μάλιστα που ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη λάβει προσφορές από διεθνείς εταιρίες για το καλώδιο Κρήτη – Αττική.
Αντί απάντησης παρέπεμψε στον κ. Χατζηδάκη που όπως είπε χειρίζεται το θέμα, ενώ υπενθύμισε ότι και ο EuroAsia Interconnector έχει προκηρύξει διαγωνισμό για το ευρύτερο έργο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.
Προτεραιότητα η διασύνδεση της Κρήτης
Πάντως και ο κ. Χατζηδάκης που χθες απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι αυτό που προέχει για την ελληνική πλευρά είναι να μην καθυστερήσει η διασύνδεση της Κρήτης και να μην διακυβευθεί η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.
Κάτι άλλωστε που ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ενώ είναι σαφές και από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης να μην αλλάξει τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και να αφήσει τους δυο διαγωνισμούς για το έργο Κρήτη - Αττική να εξελιχθούν.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έχει αναλάβει να συζητήσει το θέμα του καλωδίου σε επίπεδο Κομισιόν, ενώ η ΡΑΕ προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία «Φίλιππος Σπυρόπουλος» για την παροχή νομικών υπηρεσιών στην υπόθεση της Euroasia Interconnector.
www.worldenergynews.gr