Επικαιρότητα

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή Κοζάνης

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή Κοζάνης

Από το 1996 έως το 2016 η επιχείρηση δαπάνησε για τη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ

«Τα ορυχεία της ΔΕΗ παράγουν φως και πολιτισμό».
Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση και ιδιαίτερη υπερηφάνεια, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή Κοζάνης το αρχαιολογικό εύρημα που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την διάνοιξη του ομώνυμου ορυχείου που τροφοδοτεί με λιγνίτη τους Σταθμούς Παραγωγής της ΔΕΗ Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης.
Όπως εξηγεί στον World Energy News ο υποτομεάρχης επικοινωνίας της ΔΕΗ για το Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Καμαριάδης, σε κάθε διάνοιξη ορυχείου μπροστά πηγαίνουν οι αρχαιολόγοι και ακολουθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.
Έτσι βρέθηκε και ο ασύλητος τάφος της Μαυροπηγής.
Με το πρώτο χτύπημα που έκανε το χωματουργικό μηχάνημα της ΔΕΗ στο κέντρο του χωριού Μαυροπηγή, φάνηκε ο τάφος και βέβαια οι εργασίες διάνοιξης σταμάτησαν για να αναλάβει το συνεργείο των αρχαιολόγων που έφερε τελικώς στο φώς έναν λακκοειδή τάφο, των υστεροελληνιστικών χρόνων (τέλη 1ου αιώνα π.Χ.), με πλούσια κτερίσματα.
Η Μαυροπηγή είναι το σύγχρονο χωριό που βρισκόταν πάνω στο κοίτασμα του λιγνίτη, το οποίο εκκενώθηκε και οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν από τη ΔΕΗ για τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση και πλέον η ΔΕΗ προχωρεί στη διάνοιξη του ορυχείου, χρηματοδοτώντας παράλληλα και τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Άλλωστε ο τάφος που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες δεν είναι το πρώτο εύρημα που εντοπίστηκε στην περιοχή, είναι όμως το πλέον εντυπωσιακό.
Τα ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη φυλάσσονται και εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής Κοζάνης.

Διάθεση 60 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές έρευνες

Υπολογίζεται ότι από το 1996 έως το 2016 η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για τη διενέργεια των αρχαιολογικών ερευνών στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ καθώς η επιχείρηση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αναλαμβάνει το κόστος των εργασιών και του προσωπικού που απασχολείται στις ανασκαφές.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, «η νεκρή που βρέθηκε στον τάφο είναι τοποθετημένη σε μια περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα χάλκινα στοιχεία του κρεβατιού φέρουν στοιχεία διακόσμησης και εικονογραφίας που θα φανούν στο σύνολο τους κατά την συντήρησή τους».
Η χάλκινη κλίνη που διατηρείται στο σύνολό της θεωρείται σπάνια για τον βορειοελλαδικό χώρο και μοναδική ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα αρχαιολογικά δεδομένα.
Επίσης το εύρημα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την επίπλωση της περιόδου, το εξελιγμένο επίπεδο της μεταλλοτεχνίας, αλλά και για τα ταφικά έθιμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή.
«Η νεκρή γυναίκα ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα μυροδοχεία και ένα γυάλινο ενώ στο κεφάλι και στο χέρι της βρέθηκαν επτά χρυσά ελάσματα που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό.
Στο στόμα της βρέθηκε χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα».
Τα οστά της γυναίκας μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και το επόμενο διάστημα μέσω της ανθρωπολογικής μελέτης που θα ακολουθήσει, θα οριστικοποιηθούν η ταυτότητα του φύλου, η ηλικία ακόμη και τα αίτια του θανάτου.
Η ανασκαφή στην περιοχή της Μαυροπηγής είναι εξέλιξη και το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε 1,5 μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας στην Μαυροπηγή «έχουμε πυκνή και συνεχόμενη κατοίκηση που ξεκινά από την ύστερη εποχή του Χαλκού 1.600 π.Χ. και φθάνει έως και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους 1.600 μ.Χ. Τα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως όπως οικισμοί, νεκροταφεία, μεμονωμένες κατασκευές και αγροικίες, μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής τα τελευταία 3.600 χρόνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης