Διεθνή

Εσκεμμένη υποτίμηση του γουάν καταγγέλλουν οι ΗΠΑ, θα προσφύγουν στο ΔΝΤ

tags :
Εσκεμμένη υποτίμηση του γουάν καταγγέλλουν οι ΗΠΑ, θα προσφύγουν στο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της
Σε νομισματικό πόλεμο εξελίσσεται πλέον η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με την κυβέρνηση Trump να κατηγορεί το Πεκίνο για χειραγώγηση του γουάν και τις  αγορές να δέχονται ισχυρό πλήγμα, καθώς οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν τη Δευτέρα πτώση άνω του 3%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, «υπό τις διαταγές του προέδρου Donald Trump, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Κίνα «απαντά» πως δεν χρησιμοποιεί το γουάν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών διαφωνιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου της Γερμανίας να καταγράφει αρνητική απόδοση για πρώτη φορά.
Σημειώνεται ότι η Wall Street ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2019.
Εν μέσω των εμπορικών εντάσεων, ο S&P 500 κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του 2019, υποχωρώντας κατά 3,1%, ενώ ο Dow Jones είχε τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα του, καταγράφοντας απώλειες 2,6%.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μεταξύ 3 και 4 Αυγούστου 2019, εντάθηκε τόσο ώστε, σε κλίμακα από 1 έως 10, τον βαθμολογούμε με "11", αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Chris Krueger του οίκου Cowen.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αμερικανού Προέδρου Donald Trump για επιπλέον δασμούς ύψους 300 δισ. δολαρίων η Κίνα απάντησε τη Δευτέρα 5/8/2019 με δύο τρόπους.
Πρώτον, η κεντρική της τράπεζα επέτρεψε στο νόμισμά της το γιουάν να πέσει "κάτω από 7 ανά δολάριο, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει διάσπαση ενός σημαντικού ψυχολογικού ορίου", δήλωσε ο Krueger.
Παρ' όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι δεν ήταν σκόπιμη η υποτίμηση του νομίσματος, αλλά καθορίστηκε από την αγορά.
Σύμφωνα με τον Krueger, "η απότομη κίνηση ... σαφώς σηματοδότησε μια αλλαγή στην πολιτική της Κίνας και θα ερμηνευτεί ως μήνυμα ότι οι Κινέζοι δεν επιδιώκουν μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία".
Δεύτερον, οι Κινέζοι έδωσαν οδηγία στους αγοραστές που ελέγχονται από το κράτος να διακόψουν όλες τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Ο Τrump ισχυρίστηκε τον Ιούνιο του 2019 ότι ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε συμφωνήσει για αγορές μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών προιόντων.
 

Η Κίνα σταματά τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων

Την αναστολή των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων φέρεται να αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua, ενώ ταυτόχρονα διαφωνεί κάθετα με τους δασμούς στις αγορές που έγιναν μετά την 3η Αυγούστου 2019.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη απειλή της Κίνας σε ό,τι αφορά στα αντίποινα εναντίον των δασμών ύψους 10% που αποφάσισε η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισεκ. δολαρίων.
«Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές ανέφεραν ότι η Κίνα έχει μεγάλη παραγωγική ικανότητα αγοράς και λαμπρή προοπτική εισαγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε το Xinhua.
Οι κινεζικές αγορές γεωργικών προϊόντων των Η.Π.Α. παραμένουν ένα πολύ σημαντικό σημείο της εμπορικής σύγκρουσης.
Ο Donald Trump ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει «μεγάλες ποσότητες, αλλά δεν το έκανε».
Ωστόσο, η Κίνα επέμεινε ότι εκατομμύρια τόνοι αμερικανικής σόγιας έχουν αποσταλεί στην Κίνα από τις 19 Ιουλίου και πολλές εταιρείες έχουν κάνει παραγγελίες για αμερικανικές σόγια, βαμβάκι και χοιρινό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης