Ηλεκτρισμός

Γαλλοϊταλική «μάχη» για την προμήθεια των καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική

Γαλλοϊταλική «μάχη» για την προμήθεια των καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική

Η κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης αποτελεί επείγουσα και μείζονος σημασίας προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ

Λήγει σήμερα Δευτέρα (5/8) ο ένας από τους δυο μεγάλους διαγωνισμούς που διενεργεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη - Αττική, η δημιουργία της οποίας κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού. 
Ο διαγωνισμός που λήγει σήμερα αφορά την προμήθεια των καλωδίων, ενώ στις 30 Αυγούστου λήγει και ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός που αφορά τους σταθμούς μετατροπής.
Οι δυο διαγωνισμοί έχουν προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022, ενώ η πρώτη προκήρυξη τους έγινε στις 24 Μαΐου και ακολούθησαν μια σειρά από αναβολές τόσο λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όσο και των νομικών κινήσεων εκ μέρους της κυπριακής εταιρίας EuroAsia Interconnector που ως γνωστόν προωθεί το ευρύτερο έργο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου - Κρήτης.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει σαφώς την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης ως επείγουσα και μείζονος σημασίας προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, κάτι που ξεκαθάρισε στους συνομιλητές της και κατά το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη και με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντική προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ δε περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ θα πρέπει βάση του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί.
Έτσι σήμερα αναμένεται να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την διασύνδεση Κρήτη - Αττική με την υποβολή των προσφορών για την πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει το Ηράκλειο της Κρήτης με την Πάχη Μεγάρων.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το καλωδιακό σύστημα μήκους 335 χλμ. θα αποτελείται από δύο αγωγούς μεταφοράς συνεχούς ρεύματος που θα λειτουργούν στα 500 kV. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και οι διαγωνισμοί για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Κρήτη – Αττική, μέσω οπτικής ίνας και για την κατασκευή ενός χερσαίου ενεργειακού καλωδιακού συστήματος στη Δυτική Αττική μήκους 34 χλμ.
Στην πράξη ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεχωριστούς διαγωνισμούς.
Οι δύο πρώτοι αφορούν το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μήκους 335 χιλιομέτρων.
Ειδικότερα:
•    Ο πρώτος διαγωνισμός προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ αφορά το ένα υποθαλάσσιο καλώδιο παροχής συνεχούς ρεύματος μεταξύ Πάχης Μεγάρων και Ηρακλείου Κρήτης.
•    Ο δεύτερος διαγωνισμός προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ αφορά το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο και συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση των ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια είναι η γείωση του συστήματος που θα καταλήξει σε ένα ερημικό νησί (Σταχτοροή) απέναντι από την Αίγινα.
•    Ο τρίτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, αφορά το χερσαίο καλώδιο που θα συνδέσει το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα με τον σταθμό μετατροπής του συνεχούς σε εναλλασσόμενο ρεύμα και που θα δημιουργηθεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου.
•    Ο τέταρτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, αφορά την υποθαλάσσια οπτική ίνα που θα τοποθετήσει ο ΑΔΜΗΕ μεταξύ Αττικής και Κρήτης.
Ο ΑΔΜΗΕ επέλεξε να «σπάσει» το έργο σε μικρότερα, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο που απαιτεί τεχνογνωσία.
Κάθε καλώδιο έχει διάμετρο 15 εκατοστά και βάρος περίπου 50 κιλά ανά μέτρο.
Το συνολικό βάρος τού κάθε καλωδίου ξεπερνά τις 15.000 τόνους και κανένα πλωτό μέσο δεν δύναται να το μεταφέρει και να το βυθίσει στη θάλασσα.
Γι’ αυτό οι ανάδοχοι του έργου θα το βυθίσουν τμηματικά.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο θα είναι οι διεκδικητές του έργου.
Η ιταλική Prysmian και η γαλλική - με έδρα πλέον τη Νορβηγία -  Nexans.
Είναι οι μόνοι παγκοσμίως που διαθέτουν τα τεχνικά και κυρίως τα πλωτά μέσα για την υποθαλάσσια αυτή ενεργειακή ζεύξη.
Τα δύο υποθαλάσσια καλώδια θα τοποθετηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, θα θαφτούν στον βυθό της θάλασσας μέχρι βάθους 600 μέτρων. Αυτό γίνεται για τη προστασία τους από τις ανεμότρατες και τα δίχτυα τους.
Σε μεγαλύτερα βάθη τα καλώδια θα εναποτεθούν στον βυθό χωρίς να θαφτούν.
Η εναπόθεση αυτή αφορά περίπου τη μισή διαδρομή μεταξύ Αττικής και Ηρακλείου, ενώ στην υπόλοιπη μισή τα καλώδια θα θαφτούν.
Το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής ζεύξης έχει άμεση σχέση και με τη δημιουργία των δύο σταθμών μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο.
Οι δύο σταθμοί θα δημιουργηθούν ο πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και ο δεύτερος στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των σταθμών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου και το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 315 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης