Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Για τις 25 Οκτωβρίου μετατίθεται η αναβάθμιση της Fitch

tags :
Για τις 25 Οκτωβρίου μετατίθεται η αναβάθμιση της Fitch
Οι πιθανές αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν την πορεία της αγοράς ομολόγων
Η απόφαση της Fitch να μην μεταβάλλει ούτε το outlook σε θετικό από ουδέτερο ήταν έκπληξη στο πλαίσιο της αξιολόγησης στις 2 Αυγούστου 2019.
Ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος καθώς ήδη η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- με την υψηλότερη βαθμολογία.
Η Fitch υποστήριξε ότι θα αναμένει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει έργο και να αξιολογήσει συγκεκριμένες πολιτικές.
Ωστόσο ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιτόκια τα οποία αντικατοπτρίζουν βαθμολογία υψηλότερη του ΒΒ- που ήδη βαθμολογείται η Ελλάδα.
Το ερώτημα είναι πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα;
Στις 23 Αυγούστου αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s η οποία την βαθμολογεί στην κλίμακα Β1 που είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την Fitch.
Ωστόσο δεν αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά ίσως του outlook των προοπτικών.
Η πιθανότερη ημερομηνία αναβάθμισης της Ελλάδος είναι 25 Οκτωβρίου με την Standard and Poor’s.
Είναι αληθές ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει βαθμολογία υψηλότερη του ΒΒ- που απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade.
Τα ομόλογα των χωρών που βαθμολογούνται με επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι επενδύσιμα ομόλογα τα υπόλοιπα είναι ομόλογα σκουπίδια junk bond.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι το εξής
Ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ+ ή ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα, η δομή του χρέους και τα προβλήματα των τραπεζών καθηλώνουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος.
Πάντως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι αποδόσεις – επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι σε επίπεδα αναντίστοιχα με την βαθμολογία της Ελλάδος.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 2% ουσιαστικά αντιστοιχεί με βαθμολογία υψηλότερη από ΒΒ- που εμφανίζει η Ελλάδα.
Η χρήση του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα δώσει ώθηση στα σχέδια των τραπεζών να επιταχύνουν τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων.
Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης