Ηλεκτρισμός

Ο Χατζηδάκης στοχεύει στη διασφάλιση όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου Αττικής - Κρήτης

Ο Χατζηδάκης στοχεύει στη διασφάλιση όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου Αττικής - Κρήτης

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα

Η κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης είναι επείγουσα και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς τους Κύπριους συνομιλητές της κατά το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα τόσο με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector που ως γνωστόν προωθεί το ευρύτερο έργο της διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της EuroAsia Interconnector ότι για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντική προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.
Ωστόσο είναι ακόμη σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ δε περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ θα πρέπει βάση του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί.
Επίσης τονίστηκε ότι η όποια καθυστέρηση στην κατασκευή του project, πέραν των κινδύνων που δημιουργεί για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης, επιβαρύνει τους καταναλωτές στην Ελλάδα με 300 εκατ. ετησίως που καταβάλλονται μέσω των ΥΚΩ.
Πάντως τόσο από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίστηκε η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική. Καθώς και ότι όποιο μοντέλο επιλεγεί δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο.
Εν τω μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η εξειδίκευση του έργου και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στο ΕΣΠΑ συμβάλλει στην ουσιαστική αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δις ευρώ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, οδηγώντας στην μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη) και διασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο -που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection»- βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι ισχυρό. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης