H συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα ανοίξει μια δύσκολη ατζέντα
Αποφασισμένοι να χοντρύνουν το παιχνίδι εμφανίζονται οι Τουρκοκύπριοι ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη βάζοντας ατζέντα κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες αλλά και ασφάλεια του νησιού.
Είναι δεδομένο ότι η τουρκική στρατηγική με στόχο υδρογονάνθρακες - Κυπριακό αποτελεί από τα βασικά ανοιχτά ζητήματα, αν όχι το δυσκολότερο ζήτημα, που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί.
Σημαντική, χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τη συνάντησή του στις 9 Αυγούστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πριν από την ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση, όπως είπε.
Σύμφωνα με την "προεδρία", κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα θέματα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής σε αποφάσεις είναι ξεκάθαρα μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ωστόσο, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί γι’ αυτό, «και θα μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου».
Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές χωριστά στο τέλος Σεπτεμβρίου, και ότι ο ίδιος ο ΓΓ επιθυμεί μια τριμερή συνάντηση μαζί τους είτε στην Ευρώπη ή στη Νέα Υόρκη.
Κατά τον κ. Ακιντζί, η ε/κ ηγεσία έδωσε διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά άτομα σε διαφορετικούς χώρους και είπε ότι αυτά όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην ανεπίσημη πενταμερή στην παρουσία όλων των μερών.
Είπε ότι η πενταμερής θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά για να μην υπάρχουν λανθασμένες ελπίδες.
Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ισότητα για όλους στο νησί, είπε.
Ανέφερε ότι η πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται θετικά από ξένους διπλωμάτες και οι "προφάσεις" της ε/κ πλευράς για μη αποδοχή της πρότασης δεν πείθουν.
Κατά τον κ. Ακιντζί, η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ωφελήσει όλα τα μέρη και ότι είναι σημαντικό όπως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα πρέπει να συζητήσουν τρόπους για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, θέλει να ακούσει το όραμα του κ. Αναστασιάδη για το πώς σκέφτεται το μέλλον.
Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι ευελπιστούσε να άκουγε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά δυστυχώς, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, "προέβη σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση".
Πηγη: Philnews
www.worldenergynews.gr