Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα άμεσα ζητήματα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ - Γιατί μπαίνει στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού

Τα άμεσα ζητήματα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ - Γιατί μπαίνει στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού
ΔΕΔΔΗΕ, υποκατάσταση ΝΟΜΕ και ΑΔΙ τα βασικά θέματα που απαιτούν άμεσες λύσεις
(upd)Στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος και κατ' επέκταση της πολιτικής ατζέντας βρίσκεται η ΔΕΗ, μετά και τις προγραμματικές του ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και δίνει συνέχεια το στίγμα των παρεμβάσεων που θα χρειασθεί η Επιχείρηση για να επιβιώσει.
Η ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι θα μπει σταδιακά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπράθεσης, καθώς ήδη η αντπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να απαντά.
Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και σύνθετο καθώς συνδέεται και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα η κυβερνητική πολιτική που θα υποκαταστήσει τις αποτυχημένες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες χρεώνονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν τεράστιες ζημίες στην ΔΕΗ καθώς και στρεβλώσεις στην αγορά.
Ο υπουργός τα έχει επισημάνει όλα αυτά στους θεσμούς και θα διαπραγματευθεί ένα νέο πλαίσιο, για το οποίο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το μερίδιο της ΔΕΗ, που στην λιανική η υπάρχουσα συμφωνία το θέλει να υποχωρεί στο 50%, αλλά ο ίδιος ο υπουργός απέρριψε αυτήν την κατεύθυνση εντός της βουλής.
Ήδη ο κ. Χατζηδάκης δίνει έμφαση στην προσπάθεια είσπραξης από τους στρατηγικούς κακοποληρωτές.

Η αγορά περιμένει το σχέδιο για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η αξιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι το ζήτημα το οποίο ενθουσίασε την χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έφερε και την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ υψηλότερα την εβδομάδα που πέρασε.
Για τον ΔΕΔΔΗΕ μένει να δούμε πως θα γίνει η μεταφορά των παγίων της ΔΕΗ στο εταιρικό αυτό σχήμα, που θα προχωρήσει προς μερική ιδιωτικοποίηση.
Τα πάγια αυτά που αντιστοιχούν στο δίκυο εκτιμώνται σε ύψος αναπόσβεστης αξίας 3,6 δισ.Επίσης αποτελεί ζήτημα τια θα γίνει με τα ενέχυρά δανείων προς τις ελληνιικές τράπεζες.
Και αν τα ενέχυρα δανείων με τις τράπεζες μπορεί να συνεπάγονται εμπλοκές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεισφέρει στην ΔΕΗ σαν διαχειριστής 350 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ έχει δάνεια 600 εκατ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αυτός καθαυτός όπως είναι σήμερα, σαν διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου δεν έχει πάγια.
Παράλληλα το νέο εταιρικό σχήμα θα πρέπει να εμφανίσει είτε να ενσωματώσει μελλοντικά τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ από την δραστηριότητά του, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτά δεν είναι σαφή.
Και αυτό γιατί αν ο νέος ΔΕΔΔΗΕ δημιουργηθεί στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να εμφανιστεί σαν μια πλήρης εταιρική οντότητα, η πώληση μέρους της οποίας και κάτα πάσα πιθανότητα η διάθεση και του μάνατζμεντ θα πρέπει να αποφέρουν στην ΔΕΗ ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων εκατ ευρώ, για να έχει την ωφέλεια σε κεφάλαια που χρειάζεται.
Αυτό είναι το μείζον ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει 6445 εργαζομένους επί συνόλου 16.747 της ΔΕΗ.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρωθεί το 2020.
Παράλληλα θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η ΔΕΗ μπορεί να λάβει τα ΥΚΩ του 2011, ενώ η τιτλοποίηση θα είναι σε εξέλιξη, η οποία και θα συγκεντρώσει 500 εκατ ευρώ,σύμφωνα με τους στόχους.
Επίσης το υπουργείο θα πρέπει να πετύχει να πάρει τελικά η ΔΕΗ τα ΑΔΙ για τις λιγνιτικές, οι οποίες εν δυνάμει θα απειλούνται με κλείσιμο και θα φορτώνουν την επιχείρηση ζημίες.
Τέλος η εθελουσία που επίσης αποτελεί ένα διαρθρωτικό μέτρο θα απαιτήσει χρηματοδότηση.

Η αντιπολίτευση

Όλα αυτά συνθέτουν ένα προνομιακό πεδίο για την αντιπολίτευση, που σε κάθε στραβοτιμονιά θα βγαίνει και θα χρεώνει, ό,τι μπορεί στην κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση έχει ήδη εμφανώς της έλλειψη του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος γνώριζε άριστα τα θέματα ως υπουργός και παράλληλα ήξερε πολύ καλά που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος της επιχείρησης.
Επίσης κομβικό ρόλο θα έχει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ.Αδαμίδης, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα ζητήματα και θα αποτελέσει τον δυναμικό μοχλό της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Τέλος με ιδισίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και ο ρόλος του απερχόμενου προέδρου Εμ Παναγιωτάκη, ο οποίος διατηρεί με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια τον θεσμικό του ρόλο , αλλά είναι ο βαθύτερος γνώστης των πρβλημάτων της επιχείρησης και χαίρει της εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα.
Για το νέο τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλο πολλά θα κριθούν στην πράξη σε σχέση με την καθαρά πολιτική ρητορική και την ουσία των προβλημάτων της ΔΕΗ.
Π.Μπ.
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης