Πετρέλαιο

Goldman Sachs: Η ενίσχυση της ζήτησης θα στηρίξει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου - Κέρδη ως 6 δολ. για το brent το 2019

tags :
Goldman Sachs: Η ενίσχυση της ζήτησης θα στηρίξει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου - Κέρδη ως 6 δολ. για το brent το 2019

Στα 66 δολάρια το βαρέλι θα διαμορφωθεί η τιμή το brent το τρίτο τρίμηνο

Ενίσχυση της ζήτησης πετρελαίου η οποία θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη άνοδο  της τιμής με το Brent να κερδίζει έως και 6 δολάρια φέτος "βλέπει¨ η Goldman Sachs.
Σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας η ζήτηση πετρελαίου είναι απογοητευτική  φέτος, επηρεασμένη από την περιορισμένη  δραστηριότητα, καθώς και από παράγοντες όπως ο καιρός και η υποχώρηση της ζήτησης ενέργειας.
Παρά την άσχημη αυτή αρχή, σύμφωνα με την Goldman, αυξάνεται το περιθώριο ζήτησης για  το πετρέλαιο ώστε να αρχίσει τελικά να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Καθοριστικοί παράγοντες είναι :

1) η υποστήριξη της ακόμη ισχυρής ζήτησης των καταναλωτών (εμφανής στα μακροοικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία για το πετρέλαιο),
(2) οι ενδείξεις από τον τομέα διύλισης ότι η ζήτηση τελικού προϊόντος βελτιώνεται, καθώς και
(3) τα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται.
Παρόλο που δεν είναι σαφή τα στοιχεία, οι διαδοχικά καλύτερες μακροοικονομικές ανακοινώσεις ενόψει της χαμηλής σχετικά καθαρής κερδοσκοπικής θέσης της αγοράς στο πετρέλαιο, θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν τη ζήτηση με μια υποστηρικτική «δύναμη» στις τιμές, δημιουργώντας παροδικούς ανοδικούς κύκλους και  κινδύνους με την πρόβλεψη τιμών του Brent το τρίτο τρίμηνο του 2019 στα  $ 66 / bbl πριν η λεκάνη Permian σημειώσει υποχώρηση από το φθινόπωρο.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019 ενισχύει τις προβλέψεις για  1.275 mb / d και θα "σφίξει" τις τιμές Brent οι οποίες αναμένεται αυξηθούν κατά $ 6 / bbl.
Ένα τέτοιο ράλι δεν θα ήταν ομαλό δεδομένου του σημερινού υψηλού σκεπτικισμού για  την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και της μεταβλητότητας που δημιούργησε η ένταση Ιράν-ΗΠΑ.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν «αφήσει» σε χαμηλό επίπεδο τις βραχυχρόνιες τάσεις του Brent.

oil1.25.7

Χαημηλότερη έναντι των προβλέψεων η ζήτηση

Σύμφωνα με την έκθεση η ζήτηση πετρελαίου ήταν απογοητευτική φέτος με την εκτιμώμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2017, να  βρίσκεται σήμερα στα 0,95 mb / d, ( εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα), 0,4 mb / d,  χαμηλότερα από τις προσδοκίες της επενδυτικής τράπεζας στην αρχή του έτους καθώς και από τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η απογοητευτική οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδύνει την κατανάλωση πετρελαίου, με παρόμοιο μοτίβο χαμηλής ζήτησης από τις βιομηχανικές δραστηριότητες (πετρέλαιο ντίζελ, καύσιμα καυσίμων και άσφαλτος), που αντισταθμίζεται από την ανθεκτική αύξηση των καυσίμων που καταναλώνουν οι καταναλωτές (βενζίνη, υγραέριο, καύσιμα αεροπορικά καύσιμα).
Η ζήτηση πετρελαίου στην πραγματικότητα υποφέρει από αυτό το χλιαρό μακροοικονομικό υπόβαθρο εξαιτίας τριών ιδιόρρυθμων ανοιγμάτων:
τον καιρό, την υποχώρηση της ζήτησης ενέργειας και οι ιστορικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων.

Πρώτον, οι μήνες Φεβρουάριος-Μάιος χαρακτηρίστηκαν από  ιστορικά "ήπιες" καιρικές συνθήκες
Ενώ είναι δύσκολο να μοντελοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτός στη ζήτηση πετρελαίου, η ιστορική ευαισθησία των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών θα φανεί ως μεγάλη ως μέση υποχώρηση της ζήτησης κατά 0,2 mb / d.

Δεύτερον, η πτώση της ζήτησης καυσίμων σε Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ιράκ και  Πακιστάν συνεχίστηκε την άνοιξη με το ιστορικό υψηλό ποσοστό που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενάντια στην προσδοκία της Goldman για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού υποκατάστασης στο φυσικό αέριο.

Τρίτον, οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω από το 2018 της αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά -0,3 mb / d τους τελευταίους μήνες κατά 1 μονάδα  δείχνουν ότι η συγκρατημένη αύξηση της ζήτησης πέρυσι ήταν μόλις 1,13 mb / d και τροφοδοτήθηκε από την χαμηλότερη ανάπτυξη.

oil2.25.7

Η ζήτηση θα ενισχυθεί

Παρά την κακή εκκίνηση του έτους, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα αυξάνεται το περιθώριο για ζήτηση πετρελαίου.
Από την οπτική γωνία της αγοράς πετρελαίου, η πρόσφατη συσσώρευση προϊόντων, οι ρωγμές και τα περιθώρια φερεγγυότητας οδηγούν σε εύρωστη τελική ζήτηση.
Παρόμοιο μοτίβο βελτίωσης των δεικτών υπάρχει και στον χαλκό, ειδικά στην Κίνα.
Ο καιρός επίσης τελικά στηρίζει τη ζήτηση στη Μέση Ανατολή.
Από μακροοικονομική προοπτική υπάρχουν ενδείξεις  βελτίωσης της δραστηριότητας, από τους πρόσφατους ρυθμούς στον ευρωπαϊκό IP έως τα καλύτερα στοιχεία  για τις κατασκευές  στις ΗΠΑ.


oil3.25.7

Οι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την ζήτηση

Παρά την απειλή της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων στην ήδη μειωμένη δραστηριότητα που εξακολουθεί να είναι πραγματική, αρχίζoυν να υπάρχουν σημάδια  συναίνεσης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Goldman  η πρόσφατη επιβράδυνση παραμένει μια μεταβατική ύφεση της παραγωγής, παρόμοια, αν και λιγότερο ακραία από ό, τι το 2015-16.
Με τις υγιείς καταναλωτικές δαπάνες λόγω του χαμηλού ποσοστού ανεργίας και τις μισθολογικές αυξήσεις, η τελική ζήτηση θα πρέπει να επιτρέψει την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η πρόσφατη μεγάλη στροφή προς τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις κεντρικές τράπεζες  και η συνεχιζόμενη ώθηση της κινεζικής υποδομής αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της ζήτησης για  τις δραστηριότητες  στον τομέα του πετρελαίου πετρέλαιο αργότερα αυτό το έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης