Δεν θα αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες δεν πουλιούνται δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 την Τρίτη (23/07).
Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την αύξηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο κατά 15,6% σε μία ημέρα.
O υπουργός χαρακτήρισε τη ΔΕΗ πολυτραυματία και επεσήμανε την ανάγκη "να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα για να προχωρήσει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι μπροστά και να μην ζημιωθούν οι καταναλωτές".
Επανέλαβε ότι το κόστος για τους καταναλωτές δεν θα αυξηθεί ενώ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επικεντρωθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλα ψάρια δηλαδή 60.000 καταναλωτές που οφείλουν το μισό του συνολικού χρέους. "Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, για τους άλλους που είναι σε αδυναμία και σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι μόνο η δική μας πολιτική, είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους προσέξεις και να τους φροντίσεις".
Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ενώ για τις λιγνιτικές επανέλαβε ότι οι δύο απόπειρες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν καθώς δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.
Σε σχέση τέλος με τη ΓΕΝΟΠ ο υπουργός απάντησε ότι θα περίμενε από το συνδικάτο να αναφερθεί στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (οι οποίες ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομμύρια ευρώ) που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας και υλοποιείται τώρα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ενώ για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι αυτό που γίνεται τώρα το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ και έχει συμβεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Η συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο κα Δώρα Αναγνωστοπούλου έχει ως εξής:
Δ.Α.: Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ. Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Κ.Χ.: Καλησπέρα σας. Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ πολύ.
Δ.Α.: Να αρχίσουμε ευθύς αμέσως με το ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο που μας παρακολουθεί και έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Περίμεναν τις μειώσεις από το χαμηλότερο ΦΠΑ που θα πάει στο 6%, ωστόσο έρχεται μία η άλλη με τις αυξήσεις στις κιλοβατώρες. Και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει και το μαξιλαράκι από τον ειδικό λογαριασμό. Ωστόσο, όπως ακούσαμε στο βίντεο είναι εξάμηνη η πρόβλεψη. Στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει κ. Χατζηδάκη, να περιμένουμε αυξήσεις;
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, σε αυτή την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ, αν κάναμε και μειώσεις δεν θα έπρεπε να λέγομαι Χατζηδάκης, θα έπρεπε να λέγομαι Χουντίνι. Κρατάμε την προεκλογική μας υπόσχεση ότι δεν θα αυξηθούν για τους καταναλωτές τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τη λύση την περιέγραψε προηγουμένως το ρεπορτάζ σας. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω αυτών που εισπράττει η ΔΕΗ, αλλά, την ίδια στιγμή, αυτό θα εξισορροπηθεί από τη μείωση του ΦΠΑ, που έκανε πριν από τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση, και από τη μείωση αυτών που πληρώνουμε για το ΕΤΜΕΑΡ. Οι δικές μας προβλέψεις για το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή για αυτά που πληρώνουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ότι θα συνεχίσει να είναι πλεονασματικό. Γιατί υπάρχει το ζήτημα με τις λεγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπου εκεί το πράγμα, καθώς προχωρούν τα χρόνια, θα είναι όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση που προέκυψε το τελευταίο εξάμηνο.
Δ.Α.: Οπότε, μας λέτε ότι και με τον καινούργιο χρόνο, οι τιμές θα παραμείνουν ως έχουν. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.
Κ.Χ.: Η δική μας εκτίμηση είναι αυτή. Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα για τη στήριξη και την εξυγίανση της ΔΕΗ. Μαζί με μια σειρά από άλλα μέτρα, στα οποία δεν φτάσαμε τυχαία επειδή κάποια μέρα σκεφτήκαμε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Γιατί δεν παίρνουμε μέτρα φέρ’ ειπείν για τη ΔΕΠΑ και για τα ΕΛΠΕ, που είναι στο δικό μας υπουργείο; Διότι εδώ, βγήκε ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, μία από τις μεγάλες εταιρείες στο χώρο, που την είχε διορίσει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ και η οποία είπε πριν από μερικούς μήνες ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τώρα- ήταν θέμα μηνών- θα υπήρχε θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Δ.Α.: Μάλιστα. Τι θα κάνουμε με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Ακούσαμε την κυρία στο βίντεο που έλεγε ότι οι συνειδητοί πληρώνουν, ενώ οι ασυνείδητοι δεν πληρώνουν.
Κ.Χ.: Έχει ξεκινήσει ήδη μία προσπάθεια, η οποία θα ενταθεί και θα επικεντρωθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στα μεγάλα ψάρια. Δηλαδή, έχουμε δει, ότι από αυτά που μπορούν να εισπραχθούν, τα μισά τα χρωστάνε 60.000 καταναλωτές. Τους οποίους μικρούς δεν τους λες, ούτε φτωχούς δεν τους λες. Και εκεί θα στραφεί η επιχείρηση.
Δ.Α.: Θα ισχύει για τους 60.000 ή για όλους;
Κ.Χ.: Η έμφαση θα είναι για τους 60.000. Από εκεί και πέρα, για τους άλλους που είναι σε αδυναμία και σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι μόνο η δική μας πολιτική, είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους προσέξεις και να τους φροντίσεις. Άρα θα κοιτάξουμε να στραφούμε σε αυτούς που έχουν και δεν δίνουν. Αυτή είναι η ιστορία. Τώρα θέλω να εξηγήσω ότι όλα αυτά που συζητάμε προέκυψαν διότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά, που ήταν να φύγει μία φέτα από τη ΔΕΗ, το ⅓, να ιδιωτικοποιηθεί και τα λεφτά να μπουν στις τσέπες της ΔΕΗ, να στηρίξει τη ρευστότητά της και να προχωρήσει με επενδύσεις. Και επειδή πίεζε η Κομισιόν ότι έπρεπε να απελευθερωθεί η αγορά και να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Αυτό φυσικά είχε τραγικές επιπτώσεις στην εταιρεία και μαζί με άλλα λάθη που έγιναν οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ.
Α.Δ.: Έπρεπε να έχει υπάρξει κέρδος για τη ΔΕΗ λέτε από αυτή την κατάσταση;
Κ.Χ.: Τι κέρδος; Όταν αποφασίζεις να ρίξεις το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερής σου επιχείρησης- την οποία υποτίθεται προστατεύεις- από το 90% στο 50% και να χάσεις 4 εκατομμύρια πελάτες μέσα σε 4 χρόνια, μόνο η καταστροφή υπάρχει μπροστά. Και τις συνέπειες αυτής της καταστροφής καλούμαι εγώ τώρα να αντιμετωπίσω. Που φαίνονται ποικιλοτρόπως. Φαίνονται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να ιδιωτικοποιήσει λιγνιτικές μονάδες και δεν βρέθηκε κανένας αγοραστής και πήγε να το κάνει και δεύτερη φορά- χωρίς κατώφλι το έκανε- και δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Η μετοχή επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει 83% και κάθονται στο ΣΥΡΙΖΑ και μου λένε ότι δήθεν εφηύρα το πρόβλημα. Εντάξει τώρα, [ας βάλουν] και λίγο φρένο.
Α.Δ.: Έτσι φτάσατε λοιπόν σε αυτή την κατάσταση. Τώρα από εδώ και στο εξής, μιλήσατε για το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Έχετε απέναντι τους συνδικαλιστές. Ακούσαμε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σήμερα να μιλάει για ξεπούλημα των ασημικών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, περίμενα από τη ΓΕΝΟΠ, μιας και είχε πάγιο αίτημα να καταργηθούν οι ΝΟΜΕ- αυτές οι δημοπρασίες στις οποίες η ΔΕΗ πουλάει κάτω από το κόστος της στους ανταγωνιστές της, στα μεγάλα συμφέροντα- να πουν, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση αυτή, η ανάλγητη, η νεοφιλελεύθερη, ό,τι θέλουν ας πουν, αν μη τι άλλο, άκουσε αυτό. Διότι αυτό που ζητούσανε και από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν τους το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ το κάνω, η κυβέρνηση η δική μας το κάνει. Θα πάμε σε κατάργηση αυτών των δημοπρασιών. Από εκεί και πέρα, αυτό που κάνουμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ. Έχει προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση των πυλώνων- ο ΑΔΜΗΕ είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ρεύματος. Εμείς πάμε και στις κολώνες. Και αυτό έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι πατέντα. Και, προφανώς, όταν φύγουν τα περιουσιακά και πάνε στον ΔΕΔΔΗΕ και αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ, θα γίνει μια πετυχημένη μερική ιδιωτικοποίηση, η οποία θα έχει κέρδος για την επιχείρηση, θα στηρίξει της ρευστότητά της και, λέω εγώ, θα στηρίξει και τους εργαζόμενους. Γιατί εργαζόμενοι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.
Α.Δ.: Άρα καταλαβαίνω δεν θα προχωρήσετε σε πώληση των υδροηλεκτρικών.
Κ.Χ.: Υδροηλεκτρικά δεν θα πουλήσουμε. Ακριβώς διότι θεωρούμε ότι στην προσπάθεια να στηριχθεί η ΔΕΗ και, μελλοντικά- όποτε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα- να υπάρξει και ένας στρατηγικός επενδυτής, πρέπει να κρατήσουμε στην εταιρεία τα υδροηλεκτρικά.
Α.Δ.: Μαζί και οι λιγνιτικές μονάδες;
Κ.Χ.: Οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλιούνται. Και για αυτό αποφασίσαμε να μην κάνουμε άλλη προσπάθεια. Γιατί, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δύο προσπάθειες, που είναι κατά τα άλλα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και πήγαν και οι δύο φούντο. Το θέμα είναι να περάσουμε, όπως έχει συμφωνήσει η χώρα και όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, σταδιακά, όχι απότομα, στη μετά λιγνίτη εποχή. Και αυτό, προφανώς, αφορά και τις λιγνιτικές μονάδες.
Α.Δ.: Θα σας ρωτήσω ευθέως: Αν δεν καρποφορήσει αυτό το σχέδιο, θα αναζητήσετε στρατηγικό επενδυτή;
Κ.Χ.: Είμαι σίγουρος ότι θα καρποφορήσει διότι σήμερα, στο χρηματιστήριο, η μετοχή της ΔΕΗ εκτινάχθηκε, πήγε πάνω 15,6%. Επομένως, όλα τα σχόλια νομίζω ότι καταρρίπτονται, διότι η αγορά ψήφισε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο αυτό. Από εκεί και πέρα σας είπα, σήμερα που μιλάμε και αύριο και μεθαύριο και σε έξι μήνες στρατηγικός επενδυτής δεν θα υπάρξει. Και σας το λέω εγώ που είμαι φιλελεύθερος, είμαι υπέρμαχος ενός μικρού δημόσιου τομέα. Διότι θα πρέπει να ψάχνουμε κ. Αναγνωστοπούλου για τρελό με αυτές τις ζημιές της εταιρείας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το πολυπαραμετρικό σχέδιο στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, με τελικό στόχο- δεν το έκρυψε ο πρωθυπουργός- να βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Αλλά ο στρατηγικός επενδυτής θα βρεθεί μετά από μερικά χρόνια. Όχι τώρα. Τώρα, η ΔΕΗ είναι πολυτραυματίας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα για να προχωρήσει και η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι μπροστά. Να έχουν μια καλή προοπτική και, φυσικά, να μην ζημιωθούν οι καταναλωτές από αυτή την προσπάθεια.
Α.Δ.: Προέχει η διάσωσή της λοιπόν. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Υπουργέ που ήσασταν απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την αύξηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο κατά 15,6% σε μία ημέρα.
O υπουργός χαρακτήρισε τη ΔΕΗ πολυτραυματία και επεσήμανε την ανάγκη "να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα για να προχωρήσει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι μπροστά και να μην ζημιωθούν οι καταναλωτές".
Επανέλαβε ότι το κόστος για τους καταναλωτές δεν θα αυξηθεί ενώ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επικεντρωθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλα ψάρια δηλαδή 60.000 καταναλωτές που οφείλουν το μισό του συνολικού χρέους. "Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, για τους άλλους που είναι σε αδυναμία και σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι μόνο η δική μας πολιτική, είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους προσέξεις και να τους φροντίσεις".
Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ενώ για τις λιγνιτικές επανέλαβε ότι οι δύο απόπειρες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν καθώς δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.
Σε σχέση τέλος με τη ΓΕΝΟΠ ο υπουργός απάντησε ότι θα περίμενε από το συνδικάτο να αναφερθεί στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (οι οποίες ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομμύρια ευρώ) που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας και υλοποιείται τώρα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ενώ για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι αυτό που γίνεται τώρα το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ και έχει συμβεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Η συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο κα Δώρα Αναγνωστοπούλου έχει ως εξής:
Δ.Α.: Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ. Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Κ.Χ.: Καλησπέρα σας. Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ πολύ.
Δ.Α.: Να αρχίσουμε ευθύς αμέσως με το ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο που μας παρακολουθεί και έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Περίμεναν τις μειώσεις από το χαμηλότερο ΦΠΑ που θα πάει στο 6%, ωστόσο έρχεται μία η άλλη με τις αυξήσεις στις κιλοβατώρες. Και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει και το μαξιλαράκι από τον ειδικό λογαριασμό. Ωστόσο, όπως ακούσαμε στο βίντεο είναι εξάμηνη η πρόβλεψη. Στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει κ. Χατζηδάκη, να περιμένουμε αυξήσεις;
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, σε αυτή την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ, αν κάναμε και μειώσεις δεν θα έπρεπε να λέγομαι Χατζηδάκης, θα έπρεπε να λέγομαι Χουντίνι. Κρατάμε την προεκλογική μας υπόσχεση ότι δεν θα αυξηθούν για τους καταναλωτές τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τη λύση την περιέγραψε προηγουμένως το ρεπορτάζ σας. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω αυτών που εισπράττει η ΔΕΗ, αλλά, την ίδια στιγμή, αυτό θα εξισορροπηθεί από τη μείωση του ΦΠΑ, που έκανε πριν από τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση, και από τη μείωση αυτών που πληρώνουμε για το ΕΤΜΕΑΡ. Οι δικές μας προβλέψεις για το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή για αυτά που πληρώνουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ότι θα συνεχίσει να είναι πλεονασματικό. Γιατί υπάρχει το ζήτημα με τις λεγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπου εκεί το πράγμα, καθώς προχωρούν τα χρόνια, θα είναι όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση που προέκυψε το τελευταίο εξάμηνο.
Δ.Α.: Οπότε, μας λέτε ότι και με τον καινούργιο χρόνο, οι τιμές θα παραμείνουν ως έχουν. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.
Κ.Χ.: Η δική μας εκτίμηση είναι αυτή. Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα για τη στήριξη και την εξυγίανση της ΔΕΗ. Μαζί με μια σειρά από άλλα μέτρα, στα οποία δεν φτάσαμε τυχαία επειδή κάποια μέρα σκεφτήκαμε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Γιατί δεν παίρνουμε μέτρα φέρ’ ειπείν για τη ΔΕΠΑ και για τα ΕΛΠΕ, που είναι στο δικό μας υπουργείο; Διότι εδώ, βγήκε ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, μία από τις μεγάλες εταιρείες στο χώρο, που την είχε διορίσει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ και η οποία είπε πριν από μερικούς μήνες ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τώρα- ήταν θέμα μηνών- θα υπήρχε θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Δ.Α.: Μάλιστα. Τι θα κάνουμε με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Ακούσαμε την κυρία στο βίντεο που έλεγε ότι οι συνειδητοί πληρώνουν, ενώ οι ασυνείδητοι δεν πληρώνουν.
Κ.Χ.: Έχει ξεκινήσει ήδη μία προσπάθεια, η οποία θα ενταθεί και θα επικεντρωθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στα μεγάλα ψάρια. Δηλαδή, έχουμε δει, ότι από αυτά που μπορούν να εισπραχθούν, τα μισά τα χρωστάνε 60.000 καταναλωτές. Τους οποίους μικρούς δεν τους λες, ούτε φτωχούς δεν τους λες. Και εκεί θα στραφεί η επιχείρηση.
Δ.Α.: Θα ισχύει για τους 60.000 ή για όλους;
Κ.Χ.: Η έμφαση θα είναι για τους 60.000. Από εκεί και πέρα, για τους άλλους που είναι σε αδυναμία και σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι μόνο η δική μας πολιτική, είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους προσέξεις και να τους φροντίσεις. Άρα θα κοιτάξουμε να στραφούμε σε αυτούς που έχουν και δεν δίνουν. Αυτή είναι η ιστορία. Τώρα θέλω να εξηγήσω ότι όλα αυτά που συζητάμε προέκυψαν διότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά, που ήταν να φύγει μία φέτα από τη ΔΕΗ, το ⅓, να ιδιωτικοποιηθεί και τα λεφτά να μπουν στις τσέπες της ΔΕΗ, να στηρίξει τη ρευστότητά της και να προχωρήσει με επενδύσεις. Και επειδή πίεζε η Κομισιόν ότι έπρεπε να απελευθερωθεί η αγορά και να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Αυτό φυσικά είχε τραγικές επιπτώσεις στην εταιρεία και μαζί με άλλα λάθη που έγιναν οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ.
Α.Δ.: Έπρεπε να έχει υπάρξει κέρδος για τη ΔΕΗ λέτε από αυτή την κατάσταση;
Κ.Χ.: Τι κέρδος; Όταν αποφασίζεις να ρίξεις το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερής σου επιχείρησης- την οποία υποτίθεται προστατεύεις- από το 90% στο 50% και να χάσεις 4 εκατομμύρια πελάτες μέσα σε 4 χρόνια, μόνο η καταστροφή υπάρχει μπροστά. Και τις συνέπειες αυτής της καταστροφής καλούμαι εγώ τώρα να αντιμετωπίσω. Που φαίνονται ποικιλοτρόπως. Φαίνονται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να ιδιωτικοποιήσει λιγνιτικές μονάδες και δεν βρέθηκε κανένας αγοραστής και πήγε να το κάνει και δεύτερη φορά- χωρίς κατώφλι το έκανε- και δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Η μετοχή επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει 83% και κάθονται στο ΣΥΡΙΖΑ και μου λένε ότι δήθεν εφηύρα το πρόβλημα. Εντάξει τώρα, [ας βάλουν] και λίγο φρένο.
Α.Δ.: Έτσι φτάσατε λοιπόν σε αυτή την κατάσταση. Τώρα από εδώ και στο εξής, μιλήσατε για το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Έχετε απέναντι τους συνδικαλιστές. Ακούσαμε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σήμερα να μιλάει για ξεπούλημα των ασημικών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, περίμενα από τη ΓΕΝΟΠ, μιας και είχε πάγιο αίτημα να καταργηθούν οι ΝΟΜΕ- αυτές οι δημοπρασίες στις οποίες η ΔΕΗ πουλάει κάτω από το κόστος της στους ανταγωνιστές της, στα μεγάλα συμφέροντα- να πουν, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση αυτή, η ανάλγητη, η νεοφιλελεύθερη, ό,τι θέλουν ας πουν, αν μη τι άλλο, άκουσε αυτό. Διότι αυτό που ζητούσανε και από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν τους το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ το κάνω, η κυβέρνηση η δική μας το κάνει. Θα πάμε σε κατάργηση αυτών των δημοπρασιών. Από εκεί και πέρα, αυτό που κάνουμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ. Έχει προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση των πυλώνων- ο ΑΔΜΗΕ είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ρεύματος. Εμείς πάμε και στις κολώνες. Και αυτό έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι πατέντα. Και, προφανώς, όταν φύγουν τα περιουσιακά και πάνε στον ΔΕΔΔΗΕ και αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ, θα γίνει μια πετυχημένη μερική ιδιωτικοποίηση, η οποία θα έχει κέρδος για την επιχείρηση, θα στηρίξει της ρευστότητά της και, λέω εγώ, θα στηρίξει και τους εργαζόμενους. Γιατί εργαζόμενοι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.
Α.Δ.: Άρα καταλαβαίνω δεν θα προχωρήσετε σε πώληση των υδροηλεκτρικών.
Κ.Χ.: Υδροηλεκτρικά δεν θα πουλήσουμε. Ακριβώς διότι θεωρούμε ότι στην προσπάθεια να στηριχθεί η ΔΕΗ και, μελλοντικά- όποτε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα- να υπάρξει και ένας στρατηγικός επενδυτής, πρέπει να κρατήσουμε στην εταιρεία τα υδροηλεκτρικά.
Α.Δ.: Μαζί και οι λιγνιτικές μονάδες;
Κ.Χ.: Οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλιούνται. Και για αυτό αποφασίσαμε να μην κάνουμε άλλη προσπάθεια. Γιατί, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δύο προσπάθειες, που είναι κατά τα άλλα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και πήγαν και οι δύο φούντο. Το θέμα είναι να περάσουμε, όπως έχει συμφωνήσει η χώρα και όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, σταδιακά, όχι απότομα, στη μετά λιγνίτη εποχή. Και αυτό, προφανώς, αφορά και τις λιγνιτικές μονάδες.
Α.Δ.: Θα σας ρωτήσω ευθέως: Αν δεν καρποφορήσει αυτό το σχέδιο, θα αναζητήσετε στρατηγικό επενδυτή;
Κ.Χ.: Είμαι σίγουρος ότι θα καρποφορήσει διότι σήμερα, στο χρηματιστήριο, η μετοχή της ΔΕΗ εκτινάχθηκε, πήγε πάνω 15,6%. Επομένως, όλα τα σχόλια νομίζω ότι καταρρίπτονται, διότι η αγορά ψήφισε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο αυτό. Από εκεί και πέρα σας είπα, σήμερα που μιλάμε και αύριο και μεθαύριο και σε έξι μήνες στρατηγικός επενδυτής δεν θα υπάρξει. Και σας το λέω εγώ που είμαι φιλελεύθερος, είμαι υπέρμαχος ενός μικρού δημόσιου τομέα. Διότι θα πρέπει να ψάχνουμε κ. Αναγνωστοπούλου για τρελό με αυτές τις ζημιές της εταιρείας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το πολυπαραμετρικό σχέδιο στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, με τελικό στόχο- δεν το έκρυψε ο πρωθυπουργός- να βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Αλλά ο στρατηγικός επενδυτής θα βρεθεί μετά από μερικά χρόνια. Όχι τώρα. Τώρα, η ΔΕΗ είναι πολυτραυματίας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα για να προχωρήσει και η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι μπροστά. Να έχουν μια καλή προοπτική και, φυσικά, να μην ζημιωθούν οι καταναλωτές από αυτή την προσπάθεια.
Α.Δ.: Προέχει η διάσωσή της λοιπόν. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Υπουργέ που ήσασταν απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.