Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο Kάϊρο ο Κ. Χατζηδάκης για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum - Παρών και ο ΥΠΕΝ των ΗΠΑ

Στο Kάϊρο ο Κ. Χατζηδάκης για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum - Παρών και ο ΥΠΕΝ των ΗΠΑ

Πρόκειται να αποφασιστεί η σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα των υδρογονανθράκων

Upd (12:00) Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης αναχώρησε σήμερα το πρωί 24/7/2019 για το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου θα συμμετάσχει στη 2η Υπουργική Σύνοδο του νεοσύστατου φόρουμ για το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum (EMGF).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Ενέργειας των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης και ο υφυπουργός Ενέργειας και Ανάπτυξης της Ιταλίας.
Αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια.
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν επί των διεθνών ενεργειακών σχέσεων της Ελλάδος.
Στην ατζέντα της 2ης  Υπουργικής Διάσκεψης του EMGF –που πλέον θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και μόνιμη έδρα στο Κάιρο-  βρίσκονται θέματα, που αφορούν στην πορεία εξέλιξης του εν λόγω σχήματος περιφερειακής συνεργασίας, στην χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του, στη διάρθρωση και οργάνωσή του. Επίσης θα συζητηθούν οι απαραίτητες μελέτες, που θα διεξαχθούν από διεθνείς οργανισμούς, για τη βελτιστοποίηση των μεθόδων αξιοποίησης και εξαγωγής των υπαρχόντων και δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της νοτιανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Υψηλοί οι στόχοι

Με υψηλούς στόχους για την αναβάθμιση αλλά και διεύρυνσή του ξεκινούν σήμερα (24/7) στο Κάιρο οι διήμερες εργασίες του Εast Med Gas Forum με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ιταλίας, Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής και των ΗΠΑ.

Οι υπουργοί των επτά χωρών προσανατολίζονται στη σταδιακή μετεξέλιξη του Forum σε διεθνή Οργανισμό.
Πέραν της αναβάθμισης, οι υπουργοί των εμπλεκόμενων χωρών αναμένεται να αποφασίσουν και την σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Forum και στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων όπως και ελληνικές επιχειρήσεις.
Μια από τις πολύ καλές ειδήσεις για τους συμμετέχοντες είναι το αυξημένο ενδιαφέρον της Αιγύπτου, ένα ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί με την υποδοχή των υπουργών Ενέργειας από τον πρόεδρο της Αιγύπτου σε ειδική εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια.
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κατ’ ιδίαν στο περιθώριο του Forum για πρώτη φορά τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ,  Ρικ Πέρι.
Ο κ. Χατζηδάκης προσφάτως στο συνέδριο του Εconomist τόνισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη συνεργασία των επτά χωρών για την προώθηση του αγωγού East Med για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί των επτά εμπλεκόμενων χωρών θα εξετάσουν σήμερα και αύριο τις χρηματοοικονομικές και τεχνικές μελέτες του East Med με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης