Περιβάλλον

Οι χώρες που έχουν δεσμευτεί για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 – Οι «τρανταχτές» απουσίες

Οι χώρες που έχουν δεσμευτεί για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 – Οι «τρανταχτές» απουσίες
Σημαντικές απουσίες από τη λίστα των χωρών για δεσμεύσεις
Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών από τους επιστήμονες για λύση στο κεφάλαιο, «κλιματική κρίση», η απάντηση αρχίζει να αχνοφαίνεται, σύμφωνα με το WEF.
Δεδομένου ότι ο μοναδικός λόγος που υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, οφείλεται στην συνολική ποσότητα αερίων που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, οι χώρες πρέπει να επιτύχουν καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με όσο τον δυνατόν φθηνότερο κόστος στα επόμενα χρόνια.
Η σημασία αυτού του απλού μηνύματος απέκτησε μεγαλύτερο νόημα το 2015, όταν κάθε χώρα του κόσμου σχεδόν υπέγραψε την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Έκτοτε, αρκετές μεγάλες και μικρές χώρες δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν έναν στόχο καθαρών και μηδενικών εκπομπών.
Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα των χώρων οι οποίες συμβάλουν στην παραγωγή μειωμένων εκπομπών CO2. Εμφανείς οι απουσίες των ΗΠΑ, Αυστραλίας και των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου.
Παρά τις ελλείψεις αυτών των μεγάλων χωρών, ορισμένες μικρότερες οικονομίες από τις παραπάνω χώρες έχουν θέσει έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών.
Σε κρατικό επίπεδο, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τη Χαβάη στις ΗΠΑ. και τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια και το Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
 
4324342
Σε επίπεδο πόλεων, περιλαμβάνεται η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ουάσιγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, το Σίδνεϊ, η Βοστώνη, η Στοκχόλμη, η Βαρκελώνη, η Κοπεγχάγη, η Μελβούρνη, Μπρίστολ, Χαϊδελβέργη και Ρέικιαβικ.
Τέλος, με τα δεδομένα των παραπάνω χωρών, το άθροισμα όλων αυτών των οικονομιών αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ευθυγραμμιστεί το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η δέσμευση για ένα στόχο δεν σημαίνει ότι οι χώρες ή οι περιφέρειες θα το επιτύχουν πλήρως, αλλά η προσπάθεια είναι προτιμότερη από την αδράνεια σε πράξεις και θεωρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης