Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν για τη σωτηρία της ΔΕΗ
Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης
Κατηγορηματικός ότι «οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως εξήγησε η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες,  είναι «να ιστοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες».
«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει τόνισε ο υπουργός Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι «πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».
Εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίαων γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ».
Στα μέτρα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «πρόχειρότητα» εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικνομικό όφελος.
Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιασκά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο».
Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα.
Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής.
Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποίηθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος.
Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».

Η συνέντευξη του κ. Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό  Θέμα Radio 104,6 και τους δημοσιογράφους κ. Μπάμπη Κούτρα και κ. Γιώργο Παπαγεωργίου

Δημ.: Έχετε την πιο καυτή πατάτα που έμεινε από την κυβέρνηση Τσίπρα στα χέρια σας. Έτσι δεν είναι; Και μιλώ για το θέμα της ΔΕΗ φυσικά. Το περιγράψατε πάρα πολύ καλά. Και για το τι έγινε και για το πώς κατέρρευσε η ΔΕΗ και το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αυτό για το οποίο έχουμε ακόμη ερωτήματα, και για το τι θα γίνει, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε.

Κ.Χ.: Δείτε, μαγικός τρόπος δεν υπάρχει. Διότι, πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση- δεν είναι περίπτερο για να μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα- οι λύσεις έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ. Διότι οι ζημιές είναι τεράστιες. Το 2014 που κουβεντιάζαμε τη «μικρή ΔΕΗ», είχε κέρδη 90 εκατομμύρια. Τώρα, έχει ζημιές 900 εκατομμύρια. Και βγήκε και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Υoung, που λέει ότι στους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητος. Είχε βγει [η έκθεση] επί ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, πώς να το πω, μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τη ΔΕΗ.

Δημ.: Πάντως, ως τώρα κ. Χατζηδάκη έχετε αποκλείσει δύο πράγματα.

Κ.Χ.: Έχω αποκλείσει λύση στρατηγικού επενδυτή, γιατί πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τρελό. Ο στόχος αυτός είναι [του στρατηγικού επενδυτή]. Αλλά δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της «μικρής ΔΕΗ», διότι- όπως είναι εξαιρετικά ζημιογόνα ολόκληρη η ΔΕΗ και οι προβλέψεις, αν δεν γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, είναι επίσης τελείως αρνητικές- όποιος πάρει τη μικρή ΔΕΗ θα πάρει, επίσης, και τις ζημιές της μικρής ΔΕΗ. Άρα δεν υπάρχει και αυτό. Και δεν υπάρχει και χωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ, διότι την κακή ΔΕΗ θα πρέπει να την πληρώνουν οι φορολογούμενοι και όπως είναι τα πράγματα με τον προϋπολογισμό, με τις δεσμεύσεις που έχουμε για πρωτογενή πλεονάσματα και τα λοιπά, ποιος θα πληρώσει μέσα στην επόμενη τετραετία-πενταετία 5 δισ. για την κακή ΔΕΗ;

Δημ.: Έχετε αποκλείσει, όμως, και την αύξηση των τιμολογίων. Και εσείς και ο Πρωθυπουργός.

Κ.Χ.: Προσέξτε τι κάναμε με τα τιμολόγια. Στα τιμολόγια βρήκαμε μία λύση με βάση την οποία: Πρώτον, θα έχουμε μία αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με την οποία θα βάλει η ΔΕΗ λεφτά στα ταμεία της, θα έχει δηλαδή μια ένεση ρευστότητας από αυτό, αλλά την ίδια στιγμή θα ισοσταθμίσουμε για τους καταναλωτές αυτή την ένεση ρευστότητας της ΔΕΗ με μία μείωση- που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν το κρύβω- του ΦΠΑ στην ενέργεια. Και, δεύτερον, με την μείωση που θα κάνουμε στο ΕΤΜΕΑΡ- που είναι τα λεφτά που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο λογαριασμό της ΔΕΗ- ενώ η ΔΕΗ θα έχει αυτή την ένεση ρευστότητας, οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

Δημ.: Και αποκλείσατε και την πώληση των υδροηλεκτρικών ή κάνω λάθος;

Κ.Χ.: Ναι, γιατί θεωρούμε ότι είναι καλύτερη μέθοδος αυτό που ανακοινώσαμε για τον ΔΕΔΔΗΕ. Ανακοινώσαμε 10 μέτρα.

Δημ.: Ωραία, πάμε στο τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν. Στο τι επιλογές έχετε μπροστά σας.

Κ.Χ.: Πέντε μέτρα στήριξης και πέντε μέτρα αναδιάρθρωσης. Τα μέτρα στήριξης, βασικά, είναι κάποια μέτρα ταμειακών ενέσεων. Σας περιέγραψα ήδη: Είναι τα τιμολόγια, είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), είναι η κατάργηση των δημοπρασιών για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ακούγεται τεχνικό, αλλά είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Και δείχνει και την απόλυτη επιπολαιότητα με την οποία λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγκατέλειψε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» με το οποίο η ΔΕΗ θα έβαζε λεφτά στο ταμείο της και θα χρηματοδοτούσε και επενδύσεις, καθώς θα ιδιωτικοποιούταν το ⅓, και συμφώνησε με την Κομισιόν- ως αντισταθμιστικό μέτρο- να πέσει η ΔΕΗ από 90% στο 50% της αγοράς, και αυτό με μηδενικό οικονομικό όφελος για την επιχείρηση. Αυτό οδήγησε να γίνονται αυτές οι περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ. όπου η ΔΕΗ παράγει σε ένα Χ ποσό και πουλάει φθηνότερα στους ανταγωνιστές της, δηλαδή στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό μόνο, μόνο οι ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες που γίνονται με αυτό τον τρόπο, κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 600 εκατομμύρια. Άρα, εμάς η πρόθεσή μας είναι να τις σταματήσουμε αυτές τις ΝΟΜΕ και να στηρίξουμε και ταμειακά τη ΔΕΗ. Αλλά σας είπα, δεν φτάνουν μόνο τα ταμειακά μέτρα, αυτά δηλαδή που σας είπα μέχρι τώρα. Χρειάζονται και διαρθρωτικά μέτρα.

Δημ.: Πάμε στα διαρθρωτικά μέτρα τώρα.

Κ.Χ.: Ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ. Σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής- οι κολώνες δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος- που έρχεται σπίτι μας. Και αφού προχωρήσει αυτός ο μετασχηματισμός, μέσα σε κάποιο ικανό χρονικό διάστημα που θα μας πουν και οι σύμβουλοι, θα κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι ώστε η ΔΕΗ να βάλει- μετά την αποκάλυψη αν θέλετε αυτής της κρυμμένης περιουσίας- που χάνεται τώρα μέσα σε αυτό το ευρύτερο μπάχαλο, να βάλει η ΔΕΗ χρήματα στα ταμεία της, τα οποία είναι υπεραναγκαία. Αυτό το μοντέλο, είναι ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δημ.: Για τι ποσοστό μιλάμε κ. Χατζηδάκη; Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποδίδει έσοδα στη ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Πέρυσι ήταν ζημιογόνος 14 εκατομμύρια.

Δημ.: Ναι, φέτος όμως νομίζω, υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχει έσοδα.

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, εγώ σας λέω απολογιστικά τι έγινε πέρυσι. Αλλά δεν υπάρχει και κάποιος μαγικός τρόπος.

Δημ.: Για τι ποσοστό πώλησης μιλάμε;

Κ.Χ.: Να το ξεκαθαρίσω, να το καταλάβουν και οι ακροατές. Μην ιδιωτικοποιήσεις το ένα, μην αγγίξεις το άλλο, μην κάνεις το τρίτο, μην πειράξεις αυτό, μην πειράξεις εκείνο. Ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ μετά, θα ήταν να αυξήσω πάρα πολύ την τιμή του ρεύματος και να το πληρώσουν οι καταναλωτές. Αλλά και αυτό- ακόμα και αν βρισκόταν ένας Υπουργός που δεν το σκεφτόταν αυτό και έλεγε «Εντάξει, το αυξάνω»- αυτό μπορούσε να γίνει μέχρι πριν από 10-20 χρόνια. Τώρα που είναι απελευθερωμένη η αγορά ενέργειας, αν πας να κάνεις μία αύξηση τιμολογίων για να μην κάνεις κάτι άλλο- για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα- θα σου φύγουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές και θα πάνε στους ανταγωνιστές. Και θα καταρρεύσει η ΔΕΗ. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο. Δεν κατέβηκε από την κούτρα μας. Δεν το σκεφτήκαμε ξαφνικά ένα πρωί ή ένα βράδυ. Έχω μιλήσει με ανθρώπους και συμβούλους, οι οποίοι ασχολούνται με όλα αυτά τα θέματα. Και έχουν βρεθεί κοινοί παρανομαστές στις απόψεις που έχουν εκφραστεί. Ο ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν, με τον τρόπο που το συζητάμε, θα μπορέσει να δώσει μια ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ και θα εκσυγχρονιστεί και περαιτέρω.

Δημ.: Για τι ποσοστό μιλάμε κ. Υπουργέ;

Κ.Χ.: Θα το δούμε με τους συμβούλους, όπως θα δούμε και το μοντέλο. Αν θα είναι, δηλαδή, ένα κομμάτι, αν θα είναι δύο-τρία κομμάτια. Αυτά τα μελετούμε ανάλογα με το εύρος της ενεργειακής αγοράς, τη ζήτηση που θα υπάρχει, τη συγκυρία της στιγμής που θα υπάρχει και τα λοιπά.

Δημ.: Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια στρατηγική υποδομή, είναι το δίκτυο όλων των παρόχων. Θα υπάρξει μία πρόβλεψη να υπάρχει ένα καταστατικό, κάποιες υποχρεώσεις;

Κ.Χ.: Έτσι και αλλιώς, όλα αυτά ρυθμίζονται και από το εθνικό και από το ενωσιακό δίκαιο. Υπάρχει η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που επιβλέπει. Και μην φοβάστε. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια να πάει να φύγει, να πάει σε άλλες χώρες, με την ιδιωτικοποίηση που έγινε τότε- πάλι ήμουν αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών τότε και όλοι λέγανε «Η εθνική μας άμυνα! Θα γίνει χαμός! Τα δίκτυα!» και τα λοιπά, και τελικά είναι όλα μια χαρά- το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως έγινε και με το ΑΔΜΗΕ- που είναι οι πυλώνες μεταφοράς- ο οποίος, εν μέρει έχει ιδιωτικοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ παρακαλώ.

Δημ.: Τώρα που το αναφέρατε, με τα δίκτυα των επικοινωνιών, είχαμε προχθές το σεισμό και είχαμε το φαινόμενο ότι υπήρξε ένα μπλοκάρισμα στις επικοινωνίες για κάποιο χρονικό διάστημα. Και αυτό το είχαμε και το ‘99. Άρα αναδεικνύεται- δεν λέμε ότι πρέπει να είναι κρατικές οι επικοινωνίες- αναδεικνύεται όμως η ανάγκη διασφάλισης κάποιων ελάχιστων προδιαγραφών.

Κ.Χ.: Εντάξει, μα προφανώς. Μα δεν πάμε μόνοι μας να ανοίξουμε δρόμο. Τα έχουν κάνει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Και σας είπα. Υπάρχουν έτσι και αλλιώς κανόνες που τίθενται από την πλευρά της ΕΕ. Και, εν πάση περιπτώσει, να σας πω και κάτι άλλο; Ο ΔΕΔΔΗΕ αυτή την ώρα έχει ελάχιστους στύλους αν, χτύπα ξύλο, μας τύχει κάτι. Τι κουβεντιάζουμε τώρα; Μόνο καλύτερα θα είναι τα πράγματα. Διότι, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ΔΕΗ που έχει ένα πρόβλημα ρευστότητας, του χρωστάει και καμία 200-300 εκατομμύρια αυτή την ώρα. Εδώ μιλάμε για μία τραγική κατάσταση, να το καταλάβετε. Γιατί λέτε δεν με έχει πιάσει το ίδιο για τα ΕΛΠΕ, για τη ΔΕΠΑ και κάποια άλλη εταιρεία;
Δημ.: Είπατε στη Βουλή πολύ παραστατικά ότι η ΔΕΗ έχει αναλάβει την αυτοκαταστροφική υποχρέωση να μειώσει το πελατολόγιο της. Αυτή είναι μια μνημονιακή υποχρέωση. Το ερώτημα είναι πώς θα την αλλάξετε; Και το δεύτερο είναι, ότι δεν είναι μόνο μνημονιακή υποχρέωση, αλλά ότι γίνεται και για λόγους- όπως λέει η ΕΕ- ανταγωνισμού. Να υπάρχει δηλαδή ανταγωνισμός στην αγορά.

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, το γνωρίζω. Απλώς, η μνημονιακή υποχρέωση έλεγε ότι μέσα σε 4 χρόνια η ΔΕΗ θα χάσει 4 εκατομμύρια καταναλωτές. Και σε συνδυασμό, με τη γενικότερη επιπολαιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και τις ιδεοληψίες, φτάσαμε σε αυτό που σας περιγράφω. Η μετοχή της έχασε πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια, οι λιγνιτικές μονάδες πήγαν να πουληθούν, να ιδιωτικοποιηθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν βρέθηκε κανείς αγοραστής. Και μετά έγινε δεύτερος γύρος χωρίς κατώφλι προς τα κάτω. Και δεν βρέθηκε πάλι κανείς αγοραστής. Επομένως, έχω την εντύπωση- επίσημες συζητήσεις θα κάνουμε το Σεπτέμβριο, αλλά εν πάση περιπτώσει για να σας λέω κάποια πράγματα, έχω λόγο που τα λέω- έχω την εντύπωση ότι και στις Βρυξέλλες θα καταλάβουν αυτά τα οποία λέμε και αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους είπαμε ότι θα σταματήσουμε και την ιστορία με τα ΝΟΜΕ.

Δημ.: Άρα θα ανατραπεί αυτή η διαδικασία ανοίγματος της αγοράς; Γιατί όλα αυτά γίνονται στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς.

Κ.Χ.: Καθόλου. Μιλάμε ότι θα έχουμε ένα σύγχρονο ενεργειακό μοντέλο, ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο. Πάμε προς το target model για τους πιο μυημένους. Θα προχωρήσουμε όπως προχωρούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, σε όλη αυτή τη μετάβαση, θα λάβουν όλοι αυτονόητα υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενεργειακός πυλώνας, μια βασική εταιρεία, όπως είναι και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, αν καταστραφεί η ΔΕΗ τελείως, δεν θα υπάρχουν ούτε οι ανταγωνιστές, ούτε οι καταναλωτές, ούτε η χώρα δεν θα υπάρχει. Επομένως, όλα αυτά λαμβάνουν υπόψη και το δίκαιο της ανάγκης. Εγώ είμαι κατεξοχήν ευρωπαϊστής, αλλά ξέρω, ακριβώς επειδή είμαι ευρωπαϊστής, ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της τις επιμέρους συνθήκες. Δεν θα φύγουμε από το στόχο της απελευθέρωσης. Αλίμονο, εγώ φιλελεύθερος είμαι!

Δημ.: Σε σχέση με την πώληση των μονάδων. Θα επιμείνετε;

Κ.Χ.: Δεν τις θέλει κανένας!

Δημ.: Ούτε τις λιγνιτικές, ούτε τις υπόλοιπες μονάδες;
Κ.Χ.: Τα υδροηλεκτρικά, προφανώς. Αλλά πρέπει να μείνει και κάτι στη ΔΕΗ, για να έχει και ένα νόημα, μια αξία για όποιον στρατηγικό επενδυτή βρεθεί στο μέλλον. Τις λιγνιτικές είδατε, δύο φορές πήγαν να τις πουλήσουν. Τη δεύτερη φορά μάλιστα, σας είπα, χωρίς κατώφλι. Εσείς αν θέλατε να τις πάρετε, θα τις παίρνατε. Υπερβάλλω λίγο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει κατώφλι προς τα κάτω. Λοιπόν, η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από όσο νομίζει κάποιος. Και, επομένως, καλό είναι να συνεννοηθούμε, να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση. Και, βεβαίως, πώς η σωτηρία της επιχείρησης θα συνδυαστεί με ένα μοντέλο ελεύθερου ανταγωνισμού. Όπου θα υπάρχουν και άλλοι παίκτες και οι καταναλωτές θα έχουν πολλές επιλογές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι και χωρίς να βάζουν το χέρι συνέχεια στην τσέπη.

Δημ.: Υποθέτω επισημαίνετε αυτή την ανάγκη συνεννόησης όχι μόνο για την κριτική που προσπάθησαν να σας ασκήσουν στη Βουλή. Αλλά και για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Διαβάζω ανακοινώσεις των συνδικαλιστών: «Να μην προχωρήσει το σχέδιο».

Κ.Χ.: Εγώ θα περίμενα από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ένα πράγμα να πει. Δεν θέλω να μου πει μπράβο, τίποτα [τέτοιο]. Να πουν, ότι αναγνωρίζουν πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση ότι βρέθηκε ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση να καταργήσει τα ΝΟΜΕ. Γιατί ήταν πάγιο αίτημά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα επέβαλε, τα κράτησε. Και έρχεται η Νέα Δημοκρατία, η ανάλγητη, η νεοφιλελεύθερη, η πείξε, η δείξε, και τα λοιπά και όλα αυτά τα ανατρέπει και στηρίζει τη ΔΕΗ. Να πουν μια κουβέντα. Γιατί αυτά είναι στήριξη και των εργαζομένων της ΔΕΗ. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ τα καταλαβαίνει. Εγώ, με τη ΓΕΝΟΠ συναντήθηκα πριν τις προγραμματικές. Θα ξανα-συναντηθώ φυσικά. Αυτή είναι η αντίληψή μου και αυτή είναι η αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη. Θα συζητάμε με όλους, ανοιχτά. Και ούτε θέλουμε ζητωκραυγές. Αλλά χθες, ανακοινώσαμε κάποια ουσιώδη μέτρα στήριξης της ΔΕΗ. Ας κάνουν την κριτική τους, ας πουν ό,τι θέλουν για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τα λοιπά. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά στο πρόγραμμά μας η οποία είναι καθαρά πολιτική στήριξης της ρευστότητας της ΔΕΗ στους αμέσως επόμενους μήνες.

Δημ.: Κ. Χατζηδάκη καλή επιτυχία σας ευχόμαστε, γιατί πραγματικά είναι δύσκολος ρόλος. Όπως είπα και στην αρχή είναι η πιο καυτή πατάτα από αυτές που παραλαμβάνετε ως κυβέρνηση να φέρετε σε πέρας.

Κ.Χ.: Παρουσιάσαμε ένα πολυπαραγοντικό πρόγραμμα με 10 επιμέρους μέτρα. Θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το καινούργιο μάνατζμεντ, το οποίο θέλω να πιστεύω μπορεί να τοποθετηθεί, με βάση βέβαια τις νόμιμες διαδικασίες, και μέσα στην εβδομάδα.  Ξέρετε ότι έτσι όπως έχει γίνει η χώρα μας, όλα αυτά αποφασίζονται από το Υπερταμείο. Άρα δεν μπορεί να παραγνωριστεί ο Υπερταμείο. Σημασία έχει να πάει ένα σοβαρό μάνατζμεντ και να αντιμετωπίσει το θέμα όπως αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα του ΟΤΕ παλιότερα, που ήταν μια εταιρεία με χίλια-δυο προβλήματα και σήμερα είναι από τις καλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Δημ.: Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για όλους μας κ. Χατζηδάκης. Να είστε καλά.

Κ.Χ.: Να είστε καλά.



Στην μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την κατάργηση των ΝΟΜΕ που περιλαμβάνονταις στις προγραμμματικές δηλώσεις αναφέρθηκε σε συνεντευξή του στο Αθήνα 984 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
Η συνέντευξη του κ. Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό  Αθήνα 98.4 και την δημοσιογράφο κ. Νόνη Καραγιάννη έχει ως εξής:


Ν.Κ.: Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ και πολλά συγχαρητήρια και καλή δύναμη. Τα είχαμε πει και την τελευταία εβδομάδα, την τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές. Καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα.

Κ.Χ.: Καλή σας μέρα κ. Καραγιάννη. Το «καλή δύναμη» το δέχομαι, τα συγχαρητήρια όχι και τόσο, με την έννοια ότι τα συγχαρητήρια είναι συνδεδεμένα με την έννοια της χαράς. Και εδώ δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να χαρεί κανείς.

Ν.Κ.: Εντάξει ναι, το λέμε και υπό την έννοια της τιμής που γίνεται.

Κ.Χ.: Σας πειράζω, σας πειράζω.

Ν.Κ.: Το ξέρω, το ξέρω. Ήμουν έτοιμη να πω «κ. Αντιπρόεδρε!». Να ξεκινήσουμε φυσικά με το φλέγον θέμα. Πρέπει να σας πω ότι παρακολούθησα όλη την ομιλία σας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ την ελληνική κοινωνία. Να ξεκινήσω λοιπόν από αυτό που αφορά όλους εμάς του καταναλωτές. Και θέλω να μας εξηγήσετε, πώς λύνετε αυτό το σταυρόλεξο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, να μην ισοδυναμεί με αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος; Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Κ.Χ.: Διότι εκμεταλλευόμαστε τη μείωση της τιμής του ΦΠΑ στην ενέργεια, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και το είπα από το βήμα της Βουλής, δεν το έκρυψα.

Ν.Κ.: Που είναι μικρό όμως το ποσό, έτσι δεν είναι; 5 ευρώ.

Κ.Χ.: Και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και τη μείωση που θα κάνουμε στο ΕΤΜΕΑΡ, που είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν παίρνουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ν.Κ.: Είναι το τέλος μείωσης αερίων ρύπων. Έτσι δεν είναι;

Κ.Χ.: Ναι. Επειδή, λοιπόν, ο λογαριασμός αυτός έχει ένα πλεόνασμα, καμιά διακοσαριά εκατομμύρια, θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Άρα, τελικά, η ΔΕΗ με αυτό τον τρόπο θα βάλει παραπάνω λεφτά στα ταμεία της, ο καταναλωτής όμως τη ίδια στιγμή δεν θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του. Θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές μέσα στο λογαριασμό με τα διαφορετικά κουτάκια που υπάρχουν στους λογαριασμούς που παίρνουμε του ρεύματος. Θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές, από τις οποίες η ΔΕΗ θα είναι κερδισμένη.

Ν.Κ.: Διακόσια εκατομμύρια, έτσι δεν είναι;

Κ.Χ.: Θα τα ποσοτικοποιήσουμε όλα αυτά. Διότι θα μπει καινούργιο μάνατζμεντ στην εταιρεία, το οποίο έχει υποχρέωση όλα αυτά να τα εξειδικεύσει. Εγώ δεν είμαι ο μάνατζερ της ΔΕΗ.

Ν.Κ.: Είστε ο πολιτικός προϊστάμενος του μάνατζερ. Επειδή αναφερθήκαμε σε αυτά τα κουτάκια που είπατε της ΔΕΗ. Και είπατε ότι θα υπάρχουν σε αυτά ανακατατάξεις, είναι η δέσμευσή σας πολύ σαφής ότι δεν θα έχουμε αύξηση στους λογαριασμούς μας;

Κ.Χ.: Αυτό είχαμε πει προεκλογικά.

Ν.Κ.: Προεκλογικά όμως είχατε υποσχεθεί και κάτι άλλο. Ότι θα έχουμε και μία ελάφρυνση στους λογαριασμούς από τη μείωση του τέλους για την ΕΡΤ. Αυτό είναι στον προγραμματισμό;

Κ.Χ.: Η ΕΡΤ δεν είναι στις αρμοδιότητές μου. Οπότε δεν μπορώ να σας πω.

Ν.Κ.: Επειδή ο Πρωθυπουργός το είπε στις προεκλογικές εξαγγελίες.

Κ.Χ.: Εγώ μιλάω για το τι θα πληρώνουμε για ρεύμα. Για τα υπόλοιπα δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Υποθέτω ότι ισχύει η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης. Αλλά επειδή είμαι μέχρι το λαιμό με τα ζητήματα της ΔΕΗ θα ήταν εντελώς επιπόλαιο [να πω κάτι]. Γιατί μπορεί να έχει γίνει και δήλωση στη Βουλή την οποία να μην την έχω ακούσει κ. Καραγιάννη.

Ν.Κ.: Πρέπει να σας πω ότι δεν έχει γίνει.

Κ.Χ.: Δεν γνωρίζω. Θέλω να σας είμαι τελείως ειλικρινής.

Ν.Κ.: Το κρατάμε για το επόμενο διάστημα. Να πάμε στις δικές σας εξαγγελίες. Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Είπατε στη Βουλή ότι έχουν ετήσιο κόστος της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ, αν σημείωσα σωστά. Θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ. Η εταιρεία αναγκαζόταν να πουλά κάτω του κόστους το ρεύμα στους ανταγωνιστές της. Διορθώστε με αν κάνω λάθος: Τα ΝΟΜΕ είναι μία υπόθεση η οποία είχε «επιβληθεί», επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαλάσει το πλάνο για τη «μικρή ΔΕΗ». Είναι μια απόφαση την οποία είχε αποδεχθεί, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Σκουρλέτης. Στην κατάργηση αυτών των δημοπρασιών, πρέπει να υπάρξει και κάποια άλλη διαπραγμάτευση; Έχει γίνει συζήτηση με τους εταίρους και πιστωτές μας;

Κ.Χ.: Δεν νομιμοποιούμαι να μιλήσω ανοιχτά. Έχω την εντύπωση όμως ότι αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης θα τηρηθεί 100% και ο νοών νοείτω.

Ν.Κ.: Το αντιλαμβάνομαι και αυτό.

Κ.Χ.: Πάντως, εκείνο το οποίο πρέπει να είναι σαφές για τους ακροατές- γιατί, ξέρετε κ. Καραγιάννη, εσείς έχετε μελετήσει από ό,τι καταλαβαίνω και από τις ερωτήσεις που μου θέτετε, το θέμα. Εγώ αναγκαστικά το έχω μελετήσει και ασχολούμαι χρόνια- οι περισσότεροι ακροατές όμως, επειδή είναι τεχνικό το θέμα, πρέπει να καταλάβουν το εξής. Συνεχίζω από αυτά που είπατε προηγουμένως. Ότι υπήρχε μια σκέψη, ένα σχέδιο- είχε περάσει και νόμος- επί Σαμαρά, να φύγει μια φέτα από τη ΔΕΗ, το ⅓ της ΔΕΗ, να γίνει η μικρή, παράλληλη ΔΕΗ. Και με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ να βάλει λεφτά στις τσέπες της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ρευστότητας που είχε και τότε- μικρότερα, αλλά είχε και τότε- και να χρηματοδοτήσει και τις επενδύσεις της. Αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με τη λογική, ότι «πω, πω! Δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε για μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πρέπει να κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της κτλ.» Και, ως αντιστάθμισμα, επειδή οι κοινοτικοί πίεζαν να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, η κυβέρνηση συμφώνησε η ΔΕΗ, με την ίδια δομή, να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς, χάνοντας 4 εκατομμύρια πελάτες, μέσα σε 4 χρόνια. Το οποίο ήταν τρελό κατά την άποψή μου. Είναι τρελό. Τα στελέχη της επιχείρησης δούλευαν για να χάσουν πελάτες. Και αυτό το πράγμα οδήγησε σε ζημιές.

Ν.Κ.: Σαν να τιμωρήθηκε η ΔΕΗ, έτσι δεν είναι;

Κ.Χ.: Ακριβώς. Ένα παράπλευρο φαινόμενο είναι οι ΝΟΜΕ, που είναι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, παράγει η ΔΕΗ ρεύμα, βγαίνει σε δημοπρασία, και τελικά το πουλάει σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που το παράγει. Και για αυτό είπα, και το επαναλαμβάνω, ότι μπήκε μέσα 600 εκατομμύρια τα τελευταία 4 χρόνια, μόνο από αυτό. Και ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ξιφουλκούσε και ξιφουλκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα κατά των μεγάλων συμφερόντων και λέει ότι αυτοί νοιάζονται για τους πολλούς. Αυτοί που κέρδισαν είναι αρκετοί από τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας, ιδιώτες, ακριβώς για το λόγο που σας εξήγησα.

Ν.Κ.: Λοιπόν, να προχωρήσουμε. Είναι κατανοητό αυτό που είπατε. Νομίζω και όσοι το ακούν για πρώτη φορά το κατάλαβαν. Να πάμε στο θέμα της ανακοίνωσης: ένας στρατηγικός επενδυτής καταλαβαίνω στον ΔΕΔΔΗΕ, ένα κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ. που είναι τα δίκτυα.

Κ.Χ.: Πρώτα από όλα να πούμε ότι στη ΔΕΗ, για τη ΔΕΗ συνολικά, όλη την επιχείρηση, στρατηγικός επενδυτής δεν υπάρχει ούτε για αστείο. Θα πρέπει να ψάχνουμε κάποιον τρελό για δέσιμο, να του πούμε «Να τη η ΔΕΗ, έλα να την πάρεις». Γιατί θα κληρονομήσει τις ζημιές, τα χάλια.

Ν.Κ.: Αυτό το λέτε λόγω του ατυχούς διαγωνισμού δύο φορές ή τρεις φορές αν δεν κάνω λάθος.

Κ.Χ.: Φαίνεται και από αυτό, προφανώς. Διότι οι λιγνιτικές μονάδες επιχειρήθηκε κάποιες από αυτές να πουληθούν από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν πουλήθηκαν. Έγινε δεύτερη φάση του διαγωνισμού, χωρίς κατώφλι προς τα κάτω στην τιμή και πάλι δεν βρέθηκε κανείς. Δηλαδή, θεωρητικά, θα μπορούσαν να έχουν πουληθεί ακόμα και για ένα ευρώ. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής. Και, βεβαίως, το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι σε τραγική κατάσταση το δείχνει και μεταξύ των άλλων και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, που ήρθε και είπε ότι τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητος. Και αυτό είναι επίσημη έκθεση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των οποίων έχει η ΔΕΗ ως εισηγμένη επιχείρηση στην κεφαλαιαγορά.

Ν.Κ.: Θέλω να επανέλθω στο κομμάτι πώλησης του μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ και όπως ανακοινώσατε και μειοψηφικού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι μια λύση ανάγκης, γιατί μας περιγράψατε ότι δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Το ερώτημά μου είναι, τον αναζητήσατε; Μήπως θα έπρεπε να αναζητηθεί;

Κ.Χ.: Όχι, όχι, μα δεν υπάρχει περίπτωση. Με συγχωρείτε, σε αυτή την κατάσταση που έχει βγει αυτή η έκθεση και την ώρα που έχει 900 εκατομμύρια ζημιές το χρόνιο και όλα τα projections, αν αφεθεί η κατάσταση ως έχει, όλες οι προβλέψεις για το μέλλον είναι τελείως αρνητικές. Εγώ ασχολούμαι χρόνια με αυτά τα πράγματα. Γιατί δεν λέμε το ίδιο για τα ΕΛΠΕ, για τη ΕΥΔΑΠ- στην ΕΥΔΑΠ δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο- για τη ΔΕΠΑ; Αλλά λέμε ότι η κατάσταση είναι τραγική [στη ΔΕΗ].

Ν.Κ.: Άρα αντιλαμβάνομαι ότι προχωράτε σε μία κίνηση, προκειμένου να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί. Μέσω αυτού του μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό όμως δεν είναι το φιλέτο; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, είναι τα δίκτυα.

Κ.Χ.: Θα σας πω. Το σχέδιό μας είναι το εξής. Θα φύγουν στοιχεία του ενεργητικού, εν πάση περιπτώσει, assets της ΔΕΗ, μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία, για να το πω ακριβέστερα, που είναι τώρα στη ΔΕΗ και θα πάνε στον ΔΕΔΔΗΕ. Θα αποκαλυφθεί μία κρυμμένη περιουσία που σήμερα, μέσα στη μαύρη εικόνα της ΔΕΗ, δεν φαίνεται. Θα πάνε στον χωριστό ΔΕΔΔΗΕ, που είναι οι κολώνες διανομής, τα δίκτυα που φέρνουν το ρεύμα σπίτι μας.

Ν.Κ.: Και που αποδίδει ετησίως 350 εκατομμύρια έτσι δεν είναι;

Κ.Χ.: Όχι, όχι, πέρυσι ήταν ζημιογόνο. Μπήκε μέσα 18 ή 14 εκατομμύρια. Μπήκε και ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη. Με όλη αυτή την αναδόμηση που σχεδιάζουμε, τον ανασχηματισμό, θα πάνε χωριστά τα δίκτυα και- όπως έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- στα δίκτυα αυτά μπαίνουν μέσα e-funds, που επενδύουν για να παίρνουν το διόδιο. Δηλαδή αυτό που δίνουν αυτοί που πουλάνε ρεύμα σε αυτούς που έχουν τις κολώνες και τα δίκτυα τα σχετικά. Ή επενδύουν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Και έχουμε πει για μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου. Τώρα, το πώς θα γίνει αυτό, με ρώτησε και ο κ. Λοβέρδος [στη Βουλή], θα μας τα πουν και οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Θα δούμε τις συνθήκες στην αγορά. Αλλού γίνεται ένα πακέτο και υπάρχει μια μερική ιδιωτικοποίηση, αλλού γίνονται 2-3 πακέτα και μένει κάποιο πακέτο πίσω στη ΔΕΗ, ενδεχομένως για να έχει μεγαλύτερη αξία, και ιδιωτικοποιούνται τα άλλα δύο. Είναι πράγματα τα οποία δεν μπορώ εγώ να τα αποφασίσω πρόχειρα και επιπόλαια. Θα δούμε τα μοντέλα, θα δούμε με τους συμβούλους, υπάρχουν εξειδικευμένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ως προς αυτά.

Ν.Κ.: Η εκτίμησή σας είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά; Είναι θελκτικό αυτό το πακέτο;

Κ.Χ.: Η εκτίμησή μας- μιλώντας αυτές τις μέρες με αρκετούς συμβούλους- γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν τα κατέβασα από την κούτρα μου όλα αυτά που είπα και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με αυτά τα σχέδια- είναι ότι αν γίνει με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, ναι. Και από αυτά θα κερδίσει και η ΔΕΗ, γιατί τα λεφτά αυτά θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ.

Ν.Κ.: Θα μπουν στα ταμεία λόγω παγίων, έτσι δεν είναι;

Κ.Χ.: Θα μπουν στο ταμείο λόγω του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ, άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις αυτή την ώρα τη ρευστότητα της ΔΕΗ, που είναι στο παρά πέντε, και ταυτοχρόνως να προχωρήσει και μια διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά ενέργειας.

Ν.Κ.: Και κάτι ανάλογο κ. Υπουργέ και με τον ΑΔΜΗΕ;

Κ.Χ.: Στον ΑΔΜΗΕ το πράγμα είναι πιο απλό. Το Δημόσιο, έτσι και αλλιώς, έχει κρατήσει το 51%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει στους Κινέζους το 24%. Και είναι και στο χρηματιστήριο το 25%, αν θυμάμαι καλά. Άρα, θα δώσουμε ένα κομμάτι ακόμα του Δημοσίου. Πόσο, θα μας το πουν οι σύμβουλοι, πώς θα γίνουν όλα αυτά. Η πρόθεσή μας πάντως είναι να πάμε σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και του ΑΔΜΗΕ, το οποίο επίσης θα είναι ένα θετικό μήνυμα και για τις αγορές.

Ν.Κ.: Διάβαζα κάποιες συνεντεύξεις του κ. Παναγιωτάκη το τελευταίο διάστημα- και πριν τις εκλογές- που αναζητούσε τα περιβόητα ΥΚΩ, τα οποία δεν τα επέστρεφε το Δημόσιο στη ΔΕΗ. Θα τα επιστρέψει; Έχετε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα;

Κ.Χ.: Δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι θέμα και της ΡΑΕ, των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ και τα λοιπά. Αλλά πάντως, προφανώς, όταν έχεις ένα τέτοιο θέμα ρευστότητας στη ΔΕΗ, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια στο θέμα των ΥΚΩ, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας. Δηλαδή, αυτά που παίρνει η ΔΕΗ επειδή προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στα νησιά, με την κάλυψη των νησιωτικών περιοχών και τα λοιπά.

Ν.Κ.: Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου κ. Υπουργέ. Ποιος θα αναλάβει τη ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Την ερώτηση αυτή δεν θα την απαντήσω, όπως άλλωστε περιμένατε. Αλλά θα γίνει σύντομα, ελπίζω και μέσα στην εβδομάδα, με βάση και τις νόμιμες διαδικασίες. Διότι εκεί θα έχει καθοριστικό ρόλο, εσείς το ξέρετε, το Υπερταμείο. Όπως έγινε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ν.Κ.: Και κάτι που ενδεχομένως έχει ένα ενδιαφέρον. Προτάθηκε στον κ. Μανιάτη και αρνήθηκε ή δεν του προτάθηκε ποτέ;

Κ.Χ.: Δεν θέλω τώρα να σας πω εγώ. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εκτιμώ πολύ τον κ. Μανιάτη και τη δουλειά που έκανε στο Υπουργείο Ενέργειας. Αυτό μπορώ να σας πω. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια τα οποία γράφτηκαν, δεν ισχύουν. Επιβεβαιώνω, όμως, ακόμα μια φορά, την πολύ μεγάλη εκτίμηση που έχω στον κ. Μανιάτη και στο έργο του.

Ν.Κ.: Και κάτι τελευταίο, είναι ερώτηση ακροατών, για τους εργαζόμενους. Τα είπατε στη Βουλή. Πολύ γρήγορα αν θέλετε να τα επαναλάβετε.

Κ.Χ.: Θα εφαρμόσουμε το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ. Το λέω γιατί, αν πω ότι θα κάνουμε εθελούσιες εξόδους και τα λοιπά, θα θυμηθούν και την Ολυμπιακή. Γιατί, ό,τι έκανε ο κ. Βουρλούμης στον ΟΤΕ είναι μια χαρά [και το ακούω] και από διαφόρους φιλελεύθερους και τα λοιπά. Ενώ ό,τι έκανε ο Χατζηδάκης στην Ολυμπιακή, που ήταν παρόμοιο με του Βουρλούμη είναι χάλια επειδή το έκανε ο Χατζηδάκης.

Ν.Κ.: Αυτό είναι παράπονο.

Κ.Χ.: Θα κάνουμε λοιπόν αυτό που έκανε ο κ. Βουρλούμης στον ΟΤΕ, με στοχευμένες εξόδους και τα λοιπά. Αυτά σας τα λέω γιατί υπάρχουν και ανταγωνισμοί στην πολιτική και τα λοιπά. Και ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Και για αυτό μιλάω λίγο έξω από τα δόντια, γιατί κάποια στιγμή τελειώνει και η υπομονή μου. Τα ακούω για την Ολυμπιακή την ώρα που πληρώναμε 1 εκατομμύριο τη μέρα και την ώρα που το κράτος, εκεί που έδινε στην Ολυμπιακή 400 εκατομμύρια το χρόνο, εισπράττει 250 εκατομμύρια καθαρά από φόρους και εισφορές από το χώρο των αερομεταφορών.

Ν.Κ.: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ. Και να σας πω ότι όποτε θέλετε να τα ξαναπείτε έξω από τα δόντια να με πάρετε τηλέφωνο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης