Ενέργεια

Με τα 30 ευρώ «φλερτάρει» η τιμή των CO2 – Οι παράγοντες που οδηγούν το κόστος στα ύψη

Με τα 30 ευρώ «φλερτάρει» η τιμή των CO2 – Οι παράγοντες που οδηγούν το κόστος στα ύψη

Ο Ιούλιος παραδοσιακά θεωρείται ως ο μήνας των ανοδικών κινήσεων, καθώς εκτιμάται πως τον Αύγουστο η προσφορά θα είναι περιορισμένη  

Πολύ κοντά στα 30 ευρώ ανά τόνο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ρύπων για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις των αναλυτών.   
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή (12/7) οι τιμές των ρύπων προσέγγισαν τα 29 ευρώ για να τα ξεπεράσουν την Τρίτη (16/7) και να ξαναπέσουν χθες (18/7) κάτω από τα 28 ευρώ.
Συγκεκριμένα τα συμβόλαια δικαιωμάτων Δεκεμβρίου 2019 έκλεισαν την Παρασκευή στα 28,78 ευρώ/τόνο CO 2, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9% ή 2,40 ευρώ/ τόνο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Η τιμή κλεισίματος ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από την 1η Ιουλίου 2008 και το ρεκόρ έσπασε και πάλι την Τρίτη (16/7) που έφθασαν τα 29,10 ευρώ ανά τόνο για να πέσουν χθες στα 27,97 ευρώ ανά τόνο, καταγράφοντας μείωση 3,88%.   
Η νέα ανοδική πορεία των τιμών των ρύπων σημειώθηκε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος Svenja Schulze ότι θα στήριζε μία πρόταση για ακύρωση των δικαιωμάτων ρύπων που αντιστοιχούν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας από άνθρακα ή λιγνίτη που κλείνουν ή πρόκειται να κλείσουν.
Τα συμβόλαια δικαιωμάτων του Δεκεμβρίου 2019 ανέβηκαν κατά 1,61 ευρώ/τόνο CO 2, την ημέρα των δηλώσεων Schulze, μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους που έχουν παρουσιάσει.
Αναλυτές πάντως αποδίδουν μέρος της ανόδου στην απουσία προσφοράς νέων δικαιωμάτων εξ αιτίας της αναστολής των δημοπρασιών βρετανικών δικαιωμάτων ρύπων λόγω Brexit.

Μήνας ανόδου για τις τιμές ρύπων ο Ιούλιος

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων ρύπων, ο Ιούλιος παραδοσιακά θεωρείται ως ο μήνας των ανοδικών κινήσεων, επειδή οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι τον Αύγουστο - λόγω θερινών διακοπών και μειωμένης ζήτησης - η προσφορά θα είναι πιο περιορισμένη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξ’ αιτίας αυτού του λόγου κάθε Ιούλιο (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) τα τελευταία έξι χρόνια, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια αυξάνονται. 
Άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην άνοδο ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προβλέψεις για τον καιρό, με την αυξημένη πιθανότητα για νέο κύμα καύσωνα στην κεντρική και Βόρειο Ευρώπη προς το τέλος του μήνα, κάτι που αν συμβεί μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερες θερμικές μονάδες για να καλυφθεί η χρήση των κλιματιστικών, οπότε και να αυξηθεί η ζήτηση δικαιωμάτων. 
Και πάλι πάντως προβλέπεται ότι στη Γερμανία η μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο θα προέλθει από μονάδες φυσικού αερίου και όχι από  ανθρακικές, ενώ η αιολική ενέργεια παραμένει σε επίπεδα τέτοια που δείχνουν ότι φέτος για πρώτη χρονιά μπορεί να ξεπεράσει τη λιγνιτική παραγωγή της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης