Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: ΥΚΩ, Εξόφληση οφειλών Δημοσίου, Τιτλοποιήση και Εθελουσία τα πρώτα μέτρα - Απαιτούνται και διαρθρωτικά

ΔΕΗ: ΥΚΩ, Εξόφληση οφειλών Δημοσίου, Τιτλοποιήση και Εθελουσία τα πρώτα μέτρα - Απαιτούνται και διαρθρωτικά

Στις άμεσες παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ δεν περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση

Επείγουσες λύσεις για την ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων της ΔΕΗ αναζητεί το ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που έχει διαμορφώσει η νέα πολιτική ηγεσία για την επιχείρηση είναι πως «βρίσκεται στο κόκκινο» η ρευστότητά της.
Τα μέτρα αυτά όμως έχουν λίγο ως πολύ περιγραφεί και από την απερχόμενη διοίκηση, ζητούμενο είναι ουσιαστικά μέτρα αναδιάρθρωσης ή αυξήσεις τιμολογίων.
Σε αυτές τις επείγουσες λύσεις φαίνεται πως έχει ήδη «κλειδώσει» η απόδοση των ΥΚΩ του 2011, τα οποία «μεταφράζονται» σε ένα έσοδο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.
Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στον υπολογισμό του εν λόγω ποσού, σε επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΕΝ πριν από τις εκλογές, όπου επίσης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα χρήματα να εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ.
Έτσι, μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα είναι να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απόδοσή τους.

Υπό εξέταση η άμεση εξόφληση των χρεών του Δημοσίου

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ εξετάζει και άλλες πιθανές άμεσες «ενέσεις» ρευστότητας για τη ΔΕΗ, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ψηλά η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.
Αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση από το ΥΠΕΝ, τότε εντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι λύσεις αυτές είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο εντός Αυγούστου, εκτιμώντας πως το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά επείγον.
Ενδεικτικό είναι πως «στο κάδρο» των άμεσων παρεμβάσεων το υπουργείο δεν περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κι αυτό γιατί, παρόλο που εκτιμά πως από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν σημαντικά έσοδα, η τιτλοποίηση δεν είναι δυνατόν να «τρέξει» πριν από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή αρκετά αργά για να αποτελέσει κίνηση που θα δώσει άμεση οικονομική «ανάσα» στην επιχείρηση.

Η αγορά περιμένει διαρθρωτικά μέτρα στις προγραμματικές


Την ίδια στιγμή, στο ΥΠΕΝ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ.
Το σχέδιο αυτό θα «κλειδώσει» μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Χατζηδάκης θα μιλήσει διεξοδικά για τα προωθούμενα μέτρα.
Παράλληλα, την Τετάρτη 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς.
Στις προγραμματικές η αγορά περιμένει να ξεκαθαρίσει το σχέδιο που θα περιλαμβάνει μέτρα πώλησης περιουσιακών στοιχείων, που θα σταθεροποιήσουν την επιχείρηση ή αυξήσεις τιμολογίων
Σε αυτά, είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της διεκδίκησης χρεών προς την επιχείρηση από στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Πολύ πιθανό θεωρείται επίσης να αποφασισθεί η μείωση της έκπτωσης συνέπειας, από το 10% που είναι σήμερα.
Επίσης, αν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δέχεται εισηγήσεις για αύξηση των τιμολογίων, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές από την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ύστατη λύση και θα εφαρμοσθεί μόνο στην περίπτωση που όλες οι κινήσεις που θα προηγηθούν δεν αποφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο «κύμα» παρεμβάσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά, είναι βέβαιο πως θα συγκαταλέγονται και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να είναι δεδομένο πως μεταξύ άλλων θα δρομολογηθεί η μείωση του προσωπικού, μέσω μέτρων όπως οι συνταξιοδοτήσεις και η εθελούσια έξοδος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης