Με την ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτη – Πελοπόννησος, η τοπική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δεν θα υπαχθεί στη λειτουργία της αγοράς του διασυνδεδεμένου συστήματος
Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, μετά την ηλέκτριση της «μικρής διασύνδεσης» και έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, θα τεθεί επί τάπητος αύριο Τετάρτη (17/07) σύμφωνα με κύκλους του ΑΔΜΗΕ, σε συνάντηση εργασίας των αρμόδιων φορέων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΡΑΕ, ενώ σε αυτήν - εκτός από τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς - θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι και της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι με τη «μικρή διασύνδεση» το νησί δεν θα ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς το καλώδιο Κρήτη - Πελοπόννησος θα μπορεί να καλύψει μόνο ένα μέρος των τοπικών φορτίων.
Επίσης, με δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό της τοπικής κατανάλωσης θα συνεχίσει να εξασφαλίζεται από μονάδες της ΔΕΗ, η δημόσια επιχείρηση θα παραμείνει κυρίαρχος παραγωγός σε τοπικό επίπεδο.
Οι παραπάνω ιδιαιτερότητες σημαίνουν πως το πλέον πιθανό είναι πως, με την ηλέκτριση του καλωδίου, η τοπική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δεν θα υπαχθεί στη λειτουργία της αγοράς του διασυνδεδεμένου συστήματος.
Διακριτή ζώνη τιμολόγησης
Αντίθετα, σύμφωνα με τις πηγές του Διαχειριστή, το πιο εύλογο σενάριο είναι για την Κρήτη να ισχύσει μία διακριτή ζώνη τιμής έως την ολοκλήρωση της «μεγάλης διασύνδεσης», η οποία και θα σηματοδοτήσει την πλήρη άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η διακριτή ζώνη τιμολόγησης θα διέπει την αποζημίωση και των λύσεων που θα προκριθούν για την κάλυψη του ελλείμματος ισχύος του νησιού, μέχρι την ηλέκτριση του Κρήτη - Αττική.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, κομβικό ρόλο σε αυτές τις λύσεις είναι πιθανό να παίξουν οι ατμοστροβιλικές μονάδες του Αθερινόλακκου, καθώς η ΔΕΗ έχει δηλώσει διατεθειμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές ώστε να λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο.
Επίσης, στην ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί αναμένεται να συμβάλει και η δημιουργία νέων σταθμών ΑΠΕ, με το πιο εύλογο σενάριο να μιλά για την εγκατάσταση μικρών αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, ισχύος μεταξύ 500 KW και 1 MW.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να «τρέξει» από το φθινόπωρο έναν διαγωνισμό για μη ώριμα έργα, παράλληλα με τη δημοπρασία για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης.
www.worldenergynews.gr