Τα νέα πλάνα της Μυτιληναίος για εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου στην ενεργειακή αγορά
Αν υπάρχει κάποια κεφαλαιοποίηση που δικαιούται να κάνει ιστορικό υψηλό ενόψει των ισχυρών προσδοκιών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου, αυτή είναι της Μυτιληναίος, που έχοντας απορροφήσει το μέρισμα του 2019 έχει καταγράψει υψηλό δεκαετίας καταρρίπτοντας και το υψηλό του 2018.
Όμως το ιστορικό υψηλό του ομίλου είναι τα 15,75 ευρώ του φθινοπώρου του 2007 με μια τελείως διαφορετική εταιρική μορφή σε σχέση με την σημερινή.
Υπήρχε τότε η συνεργασία με την Endessa και ο σχεδιασμός για τις ενεργειακές μονάδες ενώ είχε ενσωματωθεί το Αλουμίνιο στον όμιλο με την ΜΕΤΚΑ να αποτελεί ξεχωριστή εταιρική οντότητα.
Σήμερα η Μυτιληναίος είναι μια εταιρική οντότητα που περικλείει όλες τις δραστηριότητες.
- Στις ενεργειακές μονάδες προστίθεται η νέα υπερσύγχρονη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μονάδα CCGT φυσικού αερίου που θα έχει συνολική δυναμικότητα 820 MW με απόδοση 63% για την οποία θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία όσον αφορά τις τουρμπίνες.
- Η ΜΕΤΚΑ EGN που τείνει να έχει υπό διαχείριση 2000MW παγκοσμίως αποτελεί τη νέα αιχμή τεχνολογίας στην ανάπτυξη ηλιακών πάνελ και πάρκων και την αποθήκευση ενέργειας.
- Το Αλουμίνιο της Ελλάδος παρουσιάζει χρονιά εξαιρετικά ισχυρής κερδοφορίας, κλειδωμένης από την περσινή του 2018 χάρις την υψηλή πορεία των τιμών του μετάλλου. Αντίστοιχα φέτος έχει ευνοηθεί από το ισχυρό δολάριο.
- Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ και η κερδοφορία αναμένεται στα 200 εκατ ευρώ.
- Παράλληλα ο πρόεδρος του Δ.Σ. απηλλάγη από νομική εμπλοκή με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι ξεκάθαρο και για τους πιο απαιτητικούς επενδυτές.
- Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος θα δώσει το παρόν για την ανάληψη πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, σε περίπτωση που η ΔΕΗ προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία, καθώς οι χρηματοδοτικές της δυνατότητες το καθιστούν ευχερές και προφανώς στόχο έχει να διευρύνει την θέση της στο μερίδιο της παραγωγής ενέργειας, όπου είναι δεύτερος μετά την ΔΕΗ.
- Η Μυτιληναίος ξεπερνά ήδη το 30% στην αγορά φυσικού αερίου.
Κατά τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι η πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου μπορεί να οδηγήσουν τους αναλυτές σε αναβαθμίσεις στόχων με την δημιουργία προϋποθέσεων για νέο ιστορικό υψηλό σε μιαν αγορά όπου τα κεφάλαια θα αναζητούν ευκαιρίες τοποθετήσεων
Την μεγάλη συμφωνία για τις τουρμπίνες για τη το CCGT ανακοινώνει η Μυτιληναίος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι με την General Electric, καθώς όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας στον Άγιο Νικόλαο, που θα έχει απόδοση 63% και θα είναι από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη.
Η δυναμικότητά της θα ανέλθει τελικά στα 820 MW και θα αποτελέσει την αιχμή της αναδιάρθρωσης για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος.
Η METKA EGN
Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από αναλυτές σε αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν την εταιρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πειραιώς και η Pantelakis δίνουν σημαντική έμφαση στην METKA EGN, ενώ η IBG σε αυτήν την φάση επικεντρώνεται στο CCGT και το νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους του αλουμινίου, παρά το γεγονός ότι επιφυλάσσεται για ανοδική αναθεώρηση.
Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς για το συγκεκριμένο θέμα;
Ότι η εξαγορά του 49% έχει γίνει υπό το συνολικό πλαίσιο και δομή του Μυτιληναίου, που στο εξής αποκτά πλατφόρμα για την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, χρηματοδότηση και μεταπώληση φωτοβολατϊκών πάρκων και αποθήκευσης κυρίως στην διεθνή αγορά.
Η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της METKA EGN διασφαλίζει συγκεκριμένες συνέργειες: Την εξαιρετική τεχνολογία που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η METKA EGN η οποία θα ωφεληθεί από αυξανόμενη χρηματοοικονομική ευελιξία, μια αυξανόμενη δυνατότητα να κλειδώνει καλύτερες συμφωνίες με πελάτες και προμηθευτές. Παράλληλα το μέγεθος του Ομίλου για τα BOT projects θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα.
Άρα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε η METKA EGN να γίνει από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στον κλάδο ηλιακής και αποθήκευσης, που είναι η νέα αναπτυσσόμενη βιομηχανία σύμφωνα με την ανάλυση.
Εδώ η ανάλυση μας εξηγεί όλο το project και την επενδυτική προοπτική, που αφορά την ωφέλεια των μετόχων του Μυτιληναίου. Φυσικά το EPC Unit, μεγάλα αυτοχροτηματοδούμενα έργα θα λειτουργεί προσθέτοντας την δική του αξία.
Κατά την εκτίμηση του WEN αυτό θα αποφέρει την κεφαλαιοποίηση των 2 δισ ευρώ που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο στον MSCI.
Όπως είναι γνωστό, η METKA EGN, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων με την Total Eren για τη Μελέτη – Προμήθεια - Κατασκευή (EPC), δύο φωτοβολταϊκών έργων στο Καζακστάν, συνολικής ισχύος 128 MWp.
Συνολικά η METKA EGN έχει υπο διαχείριση 2 GW στην παρούσα φάση.
Η METKA EGN εδραιώνεται ταχύτατα ανάμεσα στις πιο αξιόπιστες EPC εταιρείες στους τομείς της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας, συμβαδίζοντας με τις αρχές της MYTILINEOS, γεγονός που εξασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιχειρηματική αριστεία, αλλά και τη δημιουργία αξίας για όλους τους πελάτες, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους μετόχους.
Οι συμβάσεις αυτές καθιερώνουν τη συνεργασία της MYTILINEOS με την γαλλική Total Eren, έναν κορυφαίο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές (IPP), που αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, επενδύει, κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται αιολικά, ηλιακά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Total Eren διαθέτει σήμερα περισσότερα από 2400 MW έργων ανανεώσιμης ενέργειας που λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκευή και στις πέντε ηπείρους.
Το συνολικό κόστος του έργου για το Nomad και το M-Kat για την Total Eren ανέρχεται σε 157 εκ. δολάρια ΗΠΑ.
Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και η Μυτιληναίος
Η Μυτιληναίος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι έτοιμη να εισέλθει στην διαδικασία για την ανάληψη πακέτων υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων με δεδομένο ότι είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ενέργειας με μερίδιο 11,5% στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά το α τρίμηνο του 2019.
Όπως είναι γνωστό, άλμα στην ενεργειακή παραγωγή πραγματοποίησε η Μυτιληναίος στο α' τρίμηνο του 2019 καθώς αυτή αυξήθηκε κατά 23,4% στις 1,44 TW σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018, στοιχείο που οφείλεται στην αξιοπιστία των μονάδων φυσικού αερίου που υποκατέστησαν την λιγνιτική παραγωγή λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των CO2.
Εάν σε αυτά προστεθεί και η αύξηση κατά 84% της παραγωγής από ΑΠΕ, τότε η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 1,56 TWh.
Έτσι, η Μυτιληναίος καταλαμβάνει το 11,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στην εισαγωγή 4 φορτίων LNG, δημιουργώντας ένα πλήρως διαφοροποιημένο καλάθι με ανταγωνιστικές τιμές.
Αναλυτικά,το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 και παράλληλα σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων Φυσικού Αερίου (κατά 35,6% σε σχέση με το 2018).
Tούτων δοθέντων και με τα νέα δεδομένα η Μυτιληναίος στα 16 ευρώ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 2,280 δις, που αθροιστικά κερδοφορία, προοπτικές και δραστηριότητες θα την υποστηρίξουν με δεδομένο ότι στο παραπάνω άρθρο δεν καταγράφηκαν τα πλάνα και η ανάπτυξη στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου διαθέτει ήδη το 30%.
H παρούσα ανάλυση εκφράζει απόψεις του μέσου και δεν αποτελεί σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών.
www.worldenergynews.gr