Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Συντονισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ποτίδαια Χαλκιδικής

Συντονισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ποτίδαια Χαλκιδικής

Οι νέοι ιστοί έχουν εγκατασταθεί και πλέον εξελίσσεται η τοποθέτηση των αγωγών ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί η Γραμμή Μεταφοράς

 

UPD - (20.16):Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική μετά την  φονική καταιγίδα ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε μεμονωμένα σημεία της περιοχής στα οποία συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων.
 Νωρίτερα ο  ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει ότι μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του και των συνεργαζόμενων εργολάβων, έχει ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες την ηλεκτροδότηση στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Αναλυτικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε καταρχάς στην τροφοδοσία του Υποσταθμού Κασσανδρείας μέσω γραμμών Μέσης Τάσης και την ηλεκτροδότηση του βορειοανατολικού τμήματος της Χερσονήσου. Εν συνεχεία με τη σταδιακή αποκατάσταση της βλάβης στους δύο ιστούς της γραμμής μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ηλεκτροδοτήθηκε ο Υποσταθμός της Κασσανδρείας από το δίκτυο μεταφοράς και άρχισε η επανηλεκτροδότηση των υπόλοιπων περιοχών της Χερσονήσου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς και όλη η Διοίκηση ευχαριστούν θερμά τους εργαζόμενους για το μαραθώνιο αγώνα που έδωσαν σε όλες τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας που έπληξε το κύμα κακοκαιρίας, ανταποκρινόμενοι άμεσα και αποκαθιστώντας εκατοντάδες βλάβες στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους εργαζόμενους στο Νομό Χαλκιδικής για το τιτάνιο έργο τους, καθώς επιθεώρησαν και κατάφεραν να αποκαταστήσουν εκτεταμένες ζημιές σε Δίκτυο Μέσης Τάσης 2.429 χλμ και σε Δίκτυο Χαμηλής Τάσης 2.152 χλμ, που τροφοδοτούν 162 πελάτες Μέσης Τάσης και 153.382 πελάτες Χαμηλής Τάσης.
Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει για μια ακόμη αφορά τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας.


12.29: Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι στις 11.28  αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών-Κασσανδρείας. Η ηλεκτροδότηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης στην περιοχή Κασσανδρείας έχει ομαλοποιηθεί και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Χάρη στην ταχύτατη κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ –στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο- αλλά και των συνεργατών του,  στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν οι τεχνικοί του Διαχειριστή τα δυο τελευταία 24ωρα, η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου. Καθοριστική συμβολή σε αυτό είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ –που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης-, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές.
Από την πρώτη στιγμή που έλαβαν γνώση του συμβάντος (πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης)  τη νύχτα της Τετάρτης, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έσπευσαν στο σημείο και ασφάλισαν τη Γγραμμή Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος. Παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης –που συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς –που συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και νύχτας-, ο Διαχειριστής εξασφάλισε τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες)  για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.), ενώ σε συννενόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ κάλυψε ορισμένα φορτία μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης και η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ευχαριστούν  το προσωπικό της εταιρίας και τους συνεργάτες που ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν τα πάντα για την αποκατάσταση της βλάβης –που δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- το ταχύτερο δυνατό.  Ευχαριστούν επίσης τους κατοίκους της περιοχής της Κασσανδρείας για την υπομονή που επέδειξαν και εκφράζουν τα θερμότερα συλληπητήριά τους στις οικογένειες των επτά θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

(09.22): Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στην Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών-Κασσανδρείας, ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης στην περιοχή Κασσανδρείας.
Χάρη στην υπερπροσπάθεια – στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων – που καταβάλλουν οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με φως από γεννήτριες, για την αντικατάσταση των δυο χαλύβδινων ιστών που έπεσαν, αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών έως το μεσημέρι, εκτός σοβαρού απροόπτου.
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης –που παραμένει στη Χαλκιδική - βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταστροφή που υπέστησαν οι δύο ιστοί της Υψηλής Τάσης αποτελεί πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι νέοι ιστοί έχουν εγκατασταθεί και πλέον εξελίσσεται η τοποθέτηση των αγωγών ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί η Γραμμή Μεταφοράς.
Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (13/7) εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, εξαιτίας της φονικής καταιγίδας που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης (10/7).

Η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε άμεση, ωστόσο η ζημιά ήταν μεγάλη και απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση της με αποτέλεσμα η Χαλκιδική να συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και συνακόλουθα προβλήματα υδροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Για την αντιμετώπιση των ζημιών συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ μεταφέρθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν για την αποκατάσταση του δικτύου, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απευθύνθηκε στη ΔΕΗ, στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στο στρατό για να εξασφαλίσει εφεδρικές γεννήτριες και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την προσωρινή ηλεκτροδότηση κομβικών υποδομών όπως τα αντλιοστάσια των Δήμων.         
Τελικώς έπειτα από αγώνα δρόμου, αφού η ΔΕΗ δεν είχε διαθέσιμα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη καθώς αυτά είχαν σταλεί για κάλυψη των αναγκών της Κρήτης, της Ρόδου και της Σαντορίνης, εξασφαλίστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ η κάλυψη φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του εξασφάλισε από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW), τα φορτία των οποίων αξιοποιούνται για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, σε σημεία που υποδεικνύουν οι Δήμοι.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που είχε νοικιάσει η ΔΕΗ, έχουν σταλεί από την αρχή του καλοκαιριού κατόπιν εντολής της ΡΑΕ, στη Ρόδο, κυρίως όμως στην Κρήτη, όπου ο φόβος για τυχόν μπλακ άουτ είναι μεγάλος, αφού η επαρκής τροφοδοσία του νησιού είναι άκρως προβληματική, όσο καθυστερεί η κατασκευή των υποβρύχιων καλωδιακών διασυνδέσεων.

Προσωρινή λύση

Στη Χαλκιδική τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μαζί με γεννήτριες που διέθεσαν οι ιδιώτες, έφθασαν αργά το βράδυ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία, και με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, να παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής.
Το μέτρο στοχεύει στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η πλήρης ηλεκτροδότηση της περιοχής δεν αναμένεται πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, βρέθηκε από το πρωί χθες (11/7) στο σημείο της μεγάλης ζημιάς στην περιοχή Διώρυγα της Ποτίδαιας.
Εκεί έσπασαν δυο ιστοί που φέρουν δίκτυο υψηλής τάσης, ενώ τέσσερις ακόμη ιστοί έπαθαν ζημιές αφού παρασύρθηκαν από τα καλώδια.
Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν εγκαταστήσει σύστημα φωτισμού και εργάστηκαν όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα ώστε να αποκαταστήσουν τη ζημιά έως το βράδυ σήμερα ή τα ξημερώματα του Σαββάτου αναλόγως των συνθηκών.   
Σε σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναδεικνύεται η δυσκολία αποκατάστασης της βλάβης, καθώς εκτός των άλλων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει προτού αντικαταστήσουν τους πυλώνες, να αφαιρέσουν τους αγωγούς, που παρά την πτώση, παρέμειναν πάνω τους. Επισημαίνεται επίσης ότι καλαθοφόρα οχήματα θα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη χθες το βράδυ είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του δεύτερου και του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής.
Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομίας και Επενδύσεων υπέβαλε αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έδρασε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης