Ηλεκτρισμός

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική μέσα στο επόμενο 24ωρο

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική μέσα στο επόμενο 24ωρο

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο δημαρχείο Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή

H αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των διευθύνοντων συμβούλων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ.
Για πρωτόγνωρο φαινόμενο στο οποίο συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 χρόνων στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη δικτύου στην ιστορία της ΔΕΗ έκανε λόγο ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“ Κάνουμε αγώνα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το επόμενο 24ωρο, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για 72 ώρες”, τόνισε. Όπως επισήμανε, πέντε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ ουσιαστικά καταστράφηκαν και τα συνεργεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλο το βράδυ για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ο καθαρισμός του οδικού δικτύου έχει ολοκληρωθεί δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης,
Πρόσθεσε, δε, ότι αύριο οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν ελέγχους σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Τα νεότερα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Χαλκιδική
Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

 Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών στη Χαλκιδική.
Ευρεία σύσκεψη, για την εκτίμηση των αναγκών ηλεκτροδότησης και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Μουδανιών, στις 7.30 το απόγευμα, υπό τον υπουργό εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον γγ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, εκπροσώπους από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΗΕ και δημάρχους της περιοχής.

Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή.
Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.
 «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο κ. Μανουσάκης.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ:
-Εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV (κιλοβόλτ) Μουδανιών-Κασσανδρείας με κινητοποίηση Συνεργείων του Διαχειριστή και υπεργολάβων του από όλη τη χώρα.
-Η διακοπή της τροφοδοσίας του Υποσταθμού της Κασσανδρείας οφείλεται στη θέση εκτός λειτουργίας της Γραμμής Μεταφοράς 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας, που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της εν λόγω Γραμμής Μεταφοράς στην περιοχή της Ποτίδαιας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Οι ζημιές αυτές δεν προκάλεσαν την πτώση των αγωγών από τους υπόψη ιστούς και πρέπει πριν από την αντικατάσταση των βλαβέντων ιστών να αφαιρεθούν οι αγωγοί από αυτούς. Η αφαίρεση των αγωγών μεταβάλλει τις δυνάμεις που ασκούνται στα υγιή τμήματα της Γραμμής Μεταφοράς και συνεπώς η έναρξή της προϋποθέτει την εξασφάλιση της σταθεροποίησης των υγιών τμημάτων της Γραμμής Μεταφοράς εκατέρωθεν της βλάβης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σταθεροποίησης θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης των ιστών. Τα Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν εγκαταστήσει ειδικό φωτισμό για να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περάτωση των εργασιών το ταχύτερο δυνατό. Επιπλέον καλαθοφόρα οχήματα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-Αναμένεται από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός της ημέρας να προχωρήσει στην εξασφάλιση τροφοδότησης φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
-Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης εξασφαλίσει από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW), τα φορτία των οποίων θα αξιοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, σε σημεία και εγκαταστάσεις που θα ορίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι γεννήτριες μεταφέρονται στους χώρους εγκατάστασης και η σύνδεση τους θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Ο Χατζηδάκης κινητοποιεί ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ιδιώτες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στην Χαλκιδική

Εκτεταμένη είναι η ζημία που έχει προκληθεί στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Ποτίδαια της Χαλκιδικής εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να μην μπορεί να δώσει χρόνο αποκατάστασης.

Ο Υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει έρθει σε επικοινωνία από το πρωί τόσο με την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ όσο και με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ( γεννήτριες ) που θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της περιοχής για να δοθεί ρεύμα, ωσότου αποκατασταθεί το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα έχει γίνει επικοινωνία με τον στρατό, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
Στόχος του Υπουργείου είναι έως απόψε (11/7) το βραδύ, να αποκατασταθεί προσωρινά η ηλεκτροδότηση σε καίρια σημεία της περιοχής που έχει πληγεί.
Παράλληλα, το πρωί ο υπουργός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Τρέχουμε με όσο μεγαλύτερες ταχύτητες μπορούμε να τρέξουμε, αντιλαμβάνεστε είμαστε δύο ημερών κυβέρνηση. Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία, με ταχύτητα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι και μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η υδροδότηση λόγω των αντλιοστασίων. Ο ίδιος έχω ασχοληθεί για να βρούμε λύσεις επούλωσης του προβλήματος μέχρι την τοποθέτηση των νέων πυλώνων δηλαδή πήρα τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, για να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν αλλά λίγα. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Αμύνης για να στείλει και ο στρατός ότι γεννήτριες έχει».

ΑΔΜΗΕ για Χαλκιδική: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Ο ΑΔΜΗΕ αποσαφηνίζει ότι η πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης στη Διώρυγα της Ποτίδαιας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Χαλκιδική έχει θέσει εκτός λειτουργίας τη Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης έχει μεταβεί στην Χαλκιδική για να επιβλέψει την επιχείρηση αποκατάστασης, όντας σε συνεχή συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Καθώς η έκταση της ζημίας είναι πολύ μεγάλη και ο ΑΔΜΗΕ έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, συνεργεία του Διαχειριστή από όλη την Ελλάδα έχουν προστρέξει στο σημείο της βλάβης. Την προσπάθεια συνδράμουν αφιλοκερδώς οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Για την προσωρινή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές το ταχύτερο δυνατό, το Υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συνεισφέρουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και γεννήτριες έως ότου επιδιορθωθούν οι βλάβες στη Γραμμή Μεταφοράς.



Eπτά νεκροί ανάμεσα τους δύο παιδιά ηλικίας 2 και 8 ετών και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε με ανεμοστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Χαλκιδικής με την ευρύτερη περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άλλη μία σορός εντοπίστηκε στην παραλία της Σωζόπολης Χαλκιδικής, η οποία επλήγη από τη φονική κακοκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.
O τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία ανέρχεται σε επτά νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.
Μέχρι στιγμής, η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί και εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο ψαρά.
Όσον αφορά τους τραυματίες, έξι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ανάμεσά τους και μία γυναίκα διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάστασησ στη ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το νοσοκομείο Παπανικολάου, 9 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.
Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Ήδη στην περιοχή έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και από τον γενικό γραμματέα Νίκος Χαρδαλιά ενώ σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη συμμετείχε νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη πλήρη εικόνα της κατάστασης και να οργανώσει τα επόμενα βήματα.
Ενδεικτικό της σφοδρής κακοκαιρίας είναι ότι έπεσαν πάνω από 5.250 κεραυνοί στην Βόρεια Ελλάδα ενώ οι εικόνες από την καταστροφή είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.
Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα τροχόσπιστα, ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες στέγες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, και ιδιαίτερα στις οδικές αρτηρίες είναι μέρος της εικόνας της τεράστιας καταστροφής.
Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής.
Η τραγική εξέλιξη με τους νεκρούς και τραυματίες αποτελούν μια σκληρή δοκιμασία για την νέα κυβέρνηση της ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ενώ συνεχής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τους αρμόδιους υπουργούς.


Τα θύματα

Μέσα σε λίγα λεπτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τα πάντα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έξι άνθρωποι, όλοι τουρίστες, έχασαν τη ζωη τους.
Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν από τη Σωζόπολη, δύο νεκροί, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το τροχόσπιτο τους.
Στο συμβάν αυτό τραυματίστηκε ο γιος του ζευγαριού όπως και ο 19χρονος εγγονός τους.
Νεκροί είναι επίσης στη Νέα Ποτίδαια ένας Ρώσος και ο μόλις 2 ετών γιος του, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο που ξεριζώθηκε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ενώ μια μητέρα 54 ετώ και ο 8χρονος γιος της από τη Ρουμανία έχασαν τη ζωή τους, όταν την ώρα που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, καταπλακώθηκαν από την οροφή που παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έλαβαν περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στην περιοχή της Χαλκιδικής και επενέβησαν σε 235 περιπτώσεις για διασώσεις ατόμων, για αντλήσεις υδάτων και για κοπή δέντρων.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα, είκοσι άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ συνεχείς είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Αγνοείται ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια

Η φονική κακοκαιρία έχει σαρώσει ολόκληρη την περιοχή της Χαλκιδική ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.
Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

Πέτσας: Προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κρίση στη Χαλκιδική και όχι το επικοινωνιακό σόου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον Μ. Χρυσοχοϊδη το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Χαλκιδική, τόνισε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι μεταβαίνουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ σήμερα στους νομούς Χαλκιδικής, Ημαθίας, Ροδόπης, Λάρισας για καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν λειτουργεί ο αριθμός 112.
«Η ενεργοποίηση του αριθμού αυτού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση.  Αύριο 12/7 θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία», ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα καλυφθούν από υπάρχοντα κονδύλια και από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή αν κριθεί ότι υπάρχουν εξελίξεις που το απαιτούν, προέχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους.
Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Tο αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων της Χαλκιδικής

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Τσίπρας: Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα – Παρούσα η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της

Την θέση ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της είναι παρούσες και ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις καταστροφές στην Χαλκιδική.
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες.
Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.
Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.
Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού.
Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.
Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας.
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε.
Αλλά ας έχουμε υπ' όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα» αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Τσίπρας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης