Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εμπροσθοβαρείς οι κινήσεις του ΥΠΕΝ σε αποκρατικοποιήσεις και ΔΕΗ για την ενίσχυση των επενδύσεων

Εμπροσθοβαρείς οι κινήσεις του ΥΠΕΝ σε αποκρατικοποιήσεις και ΔΕΗ για την ενίσχυση των επενδύσεων

Προτεραιότητα αποτελεί το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων που έχουν «κολλήσει» μεταξύ άλλων και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χωρίς επί του παρόντος να αφήνει να διαφανεί τι θα περιλαμβάνει.
Πάντως η κρισιμότητα του προβλήματος της ΔΕΗ αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήταν το αντικείμενο της πρώτης μεγάλης κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε χθες (9/7) το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Η σύσκεψη διήρκεσε περισσότερο από δυο ώρες και ο κ. Χατζηδάκης βγαίνοντας χαρακτήρισε τη ΔΕΗ ως επείγον και πιεστικό πρόβλημα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
«Δεν υπερβάλουμε για το θέμα της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα είναι σαφέστερος στις προγραμματικές δηλώσεις.
Επανειλημμένα πάντως ο κ. Χατζηδάκης, τόσο προεκλογικά όσο και  χθες το μεσημέρι, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, υπογράμμισε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο εκ των πραγμάτων καλεί για επείγουσες παρεμβάσεις.
Ωστόσο, φάνηκε να μην θέλει να προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις όσον αφορά αλλαγές στη διοίκηση της επιχείρησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΗ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα «παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων». 
Ο ίδιος αργότερα απέφυγε να γίνει περισσότερο σαφής σε σχέση με το εάν και πότε θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία άλλωστε είναι μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
Δηλαδή ως μια επιχείρηση για την οποία θα πρέπει να αποφευχθούν περεταίρω κλυδωνισμοί, ενώ οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση και των εργαζομένων.
Άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα εφαρμοστεί σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και των εργαζομένων της. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έδωσε το παρών στην τελετή παράδοσης -παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά δεν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Χατζηδάκη.

Θετική αντιμετώπιση των επενδύσεων

Παράλληλα με το ζήτημα της ΔΕΗ ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δίνει το στίγμα ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, δύο έργα που έχουν «κολλήσει» επί χρόνια μεταξύ άλλων και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Όπως είπε ο ίδιος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου «με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε οριζόντια τα θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τα προβλήματα αλλά και για τις ευκαιρίες σε ότι αφορά το Ελληνικό και τις Σκουριές». 
Νωρίτερα παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου είχε αναφερθεί:
•    Στην ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων
•    Στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις με πρώτες στη σειρά τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ
•    Σε όλα τα διεθνή projects στο φυσικό αέριο που αφορούν τη χώρα
•    Στην επιτάχυνση των διαδικασιών στην έρευνα υδρογονανθράκων και την παραχώρηση νέων οικοπέδων
•    Στην ταχύτερη ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός σύγχρονου επενδυτικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας και υπογράμμισε ότι η μετριοπαθής και τεχνοκρατική ομάδα που αναλαμβάνει το υπουργείο θα είναι εστιασμένη στο αποτέλεσμα καθώς έρχεται όχι για να γκρεμίσει, αλλά για να χτίσει κρατώντας ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί στο ΥΠΕΝ θα είναι εμπροσθοβαρής.
«Το πρώτο εξάμηνο θα έχει κομβική σημασία για την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ανοχή, αλλά και γιατί πρέπει να προκαλέσουμε μία ευχάριστη έκπληξη διεθνώς, ότι η Ελλάδα θα γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης