Η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου
Δουλειά αναλαμβάνουν πλέον και επισήμως τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά την ορκωμοσία τους ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στο Προεδρικό Μέγαρο και την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων.
Πλέον αναμένεται η διαδικασία με τις παραδόσεις - παραλαβές των υπουργείων.
Με τους νέους υπουργούς να έχουν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα τους ο κ.Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα θέσει τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του και θα καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και χαλάροτητα, μήνυμα το οποίο άλλωστε εξέπεμψαν στις δηλώσεις του και οι νέοι υπουργοί.
Οι δηλώσεις των υπουργών
Προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις.
«Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ εργαζόμενος με εντιμότητα, σκληρά και αποτελεσματικά».
«Θα προχωρήσουν όλα τόσο γρήγορα που ούτε εσείς δεν θα το πιστεύετε, δεν θα υπάρχει ούτε μια ημέρα ξεκούρασης, από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά, θα κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε περάσει από το ίδιο υπουργείο, έχουμε πλάνο και σχέδιο και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε» υποστήριξε ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ για σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Νιώθω χαρούμενος για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού.
Είναι η βαριά οικονομία της χώρας.
Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό» είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης ενώ ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Δήμας τόνισε ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ότι σωστό έχουμε, θα το κρατήσουμε».
«Πιάνουμε αμέσως δουλειά, η ναυτιλία στην Ελλάδα θα βρει τη θέση που της αξίζει» τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης ενώ ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».
Στο φουλ οι μηχανές της νέας κυβέρνησης
Πράγματι ο Κ. Μητσοτάκης βάζει στο φουλ τις μηχανές, καθώς άλλωστε ο ίδιος είχε θέσει τον πήχη ψηλά από την αρχή της προεκλογικής περιόδου επισημαίνοντας ότι η δουλειά θα ξεκινήσει από την 8η Ιουλίου.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα μένει να κάνει πράξη όσα ανήγγειλε.
Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου.
Από την επόμενη κιόλας μέρα, διαβεβαιώνουν πηγές της ΝΔ, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς καθώς η Βουλή θα λειτουργήσει σε ολομέλεια όλο το καλοκαίρι και θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες περίπου στις 10 Αυγούστου.
Από τις προτεραιότητες που θα φέρει στη Βουλή πριν το Δεκαπενταύγουστο είναι η δομή της κυβέρνησης, το φορολογικό νομοσχέδιο και η ασφάλεια με πρωταρχικό στόχο την εκκαθάριση των Εξαρχείων όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού.
Δείγματα άλλωστε των επιδιώξεων του ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανίσει και με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο υπουργείο οικονομικών τοποθέτησε έμπιστους συνεργάτες του, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γιώργο Ζαβό.
Ο κ.Μητσοτάκης ετοιμάζεται για «μάχη» με τους δανειστές σε ότι αφορά τα πλεονάσματα για το ρυθμό ανάπτυξης που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Με τους εταίρους να στέλνουν το μήνυμα την επόμενη μέρα των εκλογών επισημαίνοντας ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα δεν αλλάζουν.
Μηνύματα
Μηνύματα όμως θέλει να στείλει και μέσω της τοποθέτησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον οποίο διέγραψε χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης η Χαριλάου Τρικούπη.
Πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια Μητσοτάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνδέονται με στενές προσωπικές σχέσεις ο νέος πρωθυπουργός εκτιμά τις ικανότητες του νέου υπουργού ο οποίος εκτός των άλλων έχει στο βιογραφικό του την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη αλλά και του ΈΛΑ.
Στο Μαξίμου, θεωρούν ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι το πρόσωπο που θα δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση αναρχικών και περιφερειακών ομάδων.
Η Χαριλάου Τρικούπη διέγραψε όμως από το ΚΙΝΑΛ και την νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο πρωθυπουργός εκτιμούσε από την κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη τις ικανότητες της κ. Μενδώνη η οποία ήταν τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και το πάθος που έχει για την αρχαιολογία.
Παράλληλα θεωρεί ότι με την ίδια στην οδό Μπουμπουλίνας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το Ελληνικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε πίσω στην επιλογή του για το πρόσωπο της κ. Μενδώνη ούτε όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη διεκδίκησε για λογαριασμό της ένα υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει μόνο την τουριστική πολιτική σε έναν τομέα που έχει επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες.
Στο ίδιο υπουργείο ο κ. Μητσοτάκης, καλός γνώστης ο ίδιος των όσων διαδραματίζονται στον αθλητισμό, δείχνει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με αθλητικούς και ιδίως ποδοσφαιρικούς παράγοντες τοποθετώντας ως υφυπουργό Αθλητισμού έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος τυγχάνει και γραμματέας της ΝΔ.
Ένα στενό κομματικό του συνεργάτη, τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, τοποθέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνοντας ότι το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής του.
Είναι προφανές ότι αποφάσεις και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα περάσουν τώρα από μικροσκόπιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης τοποθέτησε ως επικεφαλής σε δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, την εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Πλακιωτάκη αν και δεν βρίσκονται στον στενό πολιτικό του περιβάλλον.
Ωστόσο με βάση τις απόψεις που διατυπώνουν δείχνουν ότι διακατέχονται από την ίδια πολιτική φιλοσοφία.
Το ενδιαφέρον πάντως στην περίπτωση του κ.Δένδια, είναι ότι πρόκειται για τον πολιτικό που είχε εξαρχής σηκώσει το βάρος απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης τόσο προς τις Βρυξέλλες καθώς τις ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όσο και σε προοδευτικές δεξαμενές σκέψης στην άλλη πλευρά του ατλαντικού τις οποίες επηρεάζει η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.
Ένα πολιτικό προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Θεωρεί ότι η θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι μάχες που έδωσε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που πίστευε ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις, του έδωσαν πόντους τόσο για την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ όσο και πλέον στην πρωθυπουργία.
Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να διαλύσει κατ ουσίαν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταφέροντας τις υπηρεσίες του αφενός στο υπουργείο Εσωτερικών σε ότι αφορά αμιγώς το δημόσιο και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο δίνει εξαιρετική σημασία για να ξεπεραστούν χρόνιες αγκυλώσεις και κρούσματα κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας μέσω της επέκτασης της πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου αλλά και στην διαδικτυακή επικοινωνία με κάθε πολίτη. Για το λόγο αυτό τοποθέτησε στα δύο αυτά υπουργεία επίσης πολύ στενούς του συνεργάτες επικεφαλής, τους επικοινωνιολόγους, Τάκη Θεοδωρικάκο και Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο πρωθυπουργός πάντως μέσω της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στέλνει μηνύματα και στο εσωκομματικό μέτωπο μοιράζοντας ισορροπίες και ρόλους ανάμεσα σε φιλελεύθερους (Κωστής Χατζηδάκης), παραδοσιακούς δεξιούς (Άδωνις Γεωργιάδης) και Καραμανλικούς (Κώστας Καραμανλής ο νεότερος) ενώ φαίνεται να «περιθωριοποιεί» πολιτικά τον προερχόμενο από την ακροδεξιά Μάκη Βορίδη αλλά και τον ακραιφνή δεξιό Βασίλη Κικίλια τους οποίους ωστόσο τοποθετεί σε δύο υπουργεία καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης.
Θεωρεί ότι αν με την μαχητικότητά τους και το πάθος τους καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς συντεχνίες και συμφέροντα στο χώρο της υγείας και των παραγωγών τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων.
Είτε ψήφισαν τη ΝΔ είτε όχι
Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος
Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Άκης Σκέρτσος
Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αντώνης Διαματάρης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Οικονομικών: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός Οικονομικών: Γιώργος Ζαβός
Υφυπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΓΛΚ)
Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Ενέργειας: Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός Ενέργειας: Δημήτρης Οικονόμου
Υπουργός Επενδύσεων: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Χρίστος Δήμας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Φωτεινή Αραμπατζή
Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός Εσωτερικών (εκλογές - ΟΤΑ): Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης): Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κρανής
Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Εργασίας: Παναγιώτης Μηταράκης
Υφυπουργός Εργασίας: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μεταναστευτική Πολιτική): Γιώργος Κουμουτσάκος
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (Αντεγκληματική Πολιτική): Λευτέρης Οικονόμου
Υπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης
Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργός Υποδομών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υφυπουργός Υποδομών: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Παιδείας: Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας: Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας
Σημειώνεται ότι για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Κώστας Τασούλας.
Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου τοποθετείται ο Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Κωνσταντίνος Ζούλας με αναπληρωτή τον δημοσιογράφο Αργύρη Παπαστάθη.
Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μετά το τριήμερο θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
www.worldenergynews.gr
Πλέον αναμένεται η διαδικασία με τις παραδόσεις - παραλαβές των υπουργείων.
Με τους νέους υπουργούς να έχουν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα τους ο κ.Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα θέσει τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του και θα καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και χαλάροτητα, μήνυμα το οποίο άλλωστε εξέπεμψαν στις δηλώσεις του και οι νέοι υπουργοί.
Οι δηλώσεις των υπουργών
Προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις.
«Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ εργαζόμενος με εντιμότητα, σκληρά και αποτελεσματικά».
«Θα προχωρήσουν όλα τόσο γρήγορα που ούτε εσείς δεν θα το πιστεύετε, δεν θα υπάρχει ούτε μια ημέρα ξεκούρασης, από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά, θα κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε περάσει από το ίδιο υπουργείο, έχουμε πλάνο και σχέδιο και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε» υποστήριξε ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ για σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Νιώθω χαρούμενος για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού.
Είναι η βαριά οικονομία της χώρας.
Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό» είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης ενώ ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Δήμας τόνισε ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ότι σωστό έχουμε, θα το κρατήσουμε».
«Πιάνουμε αμέσως δουλειά, η ναυτιλία στην Ελλάδα θα βρει τη θέση που της αξίζει» τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης ενώ ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».
Στο φουλ οι μηχανές της νέας κυβέρνησης
Πράγματι ο Κ. Μητσοτάκης βάζει στο φουλ τις μηχανές, καθώς άλλωστε ο ίδιος είχε θέσει τον πήχη ψηλά από την αρχή της προεκλογικής περιόδου επισημαίνοντας ότι η δουλειά θα ξεκινήσει από την 8η Ιουλίου.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα μένει να κάνει πράξη όσα ανήγγειλε.
Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου.
Από την επόμενη κιόλας μέρα, διαβεβαιώνουν πηγές της ΝΔ, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς καθώς η Βουλή θα λειτουργήσει σε ολομέλεια όλο το καλοκαίρι και θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες περίπου στις 10 Αυγούστου.
Από τις προτεραιότητες που θα φέρει στη Βουλή πριν το Δεκαπενταύγουστο είναι η δομή της κυβέρνησης, το φορολογικό νομοσχέδιο και η ασφάλεια με πρωταρχικό στόχο την εκκαθάριση των Εξαρχείων όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού.
Δείγματα άλλωστε των επιδιώξεων του ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανίσει και με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο υπουργείο οικονομικών τοποθέτησε έμπιστους συνεργάτες του, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γιώργο Ζαβό.
Ο κ.Μητσοτάκης ετοιμάζεται για «μάχη» με τους δανειστές σε ότι αφορά τα πλεονάσματα για το ρυθμό ανάπτυξης που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Με τους εταίρους να στέλνουν το μήνυμα την επόμενη μέρα των εκλογών επισημαίνοντας ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα δεν αλλάζουν.
Μηνύματα
Μηνύματα όμως θέλει να στείλει και μέσω της τοποθέτησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον οποίο διέγραψε χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης η Χαριλάου Τρικούπη.
Πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια Μητσοτάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνδέονται με στενές προσωπικές σχέσεις ο νέος πρωθυπουργός εκτιμά τις ικανότητες του νέου υπουργού ο οποίος εκτός των άλλων έχει στο βιογραφικό του την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη αλλά και του ΈΛΑ.
Στο Μαξίμου, θεωρούν ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι το πρόσωπο που θα δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση αναρχικών και περιφερειακών ομάδων.
Η Χαριλάου Τρικούπη διέγραψε όμως από το ΚΙΝΑΛ και την νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο πρωθυπουργός εκτιμούσε από την κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη τις ικανότητες της κ. Μενδώνη η οποία ήταν τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και το πάθος που έχει για την αρχαιολογία.
Παράλληλα θεωρεί ότι με την ίδια στην οδό Μπουμπουλίνας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το Ελληνικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε πίσω στην επιλογή του για το πρόσωπο της κ. Μενδώνη ούτε όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη διεκδίκησε για λογαριασμό της ένα υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει μόνο την τουριστική πολιτική σε έναν τομέα που έχει επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες.
Στο ίδιο υπουργείο ο κ. Μητσοτάκης, καλός γνώστης ο ίδιος των όσων διαδραματίζονται στον αθλητισμό, δείχνει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με αθλητικούς και ιδίως ποδοσφαιρικούς παράγοντες τοποθετώντας ως υφυπουργό Αθλητισμού έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος τυγχάνει και γραμματέας της ΝΔ.
Ένα στενό κομματικό του συνεργάτη, τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, τοποθέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνοντας ότι το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής του.
Είναι προφανές ότι αποφάσεις και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα περάσουν τώρα από μικροσκόπιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης τοποθέτησε ως επικεφαλής σε δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, την εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Πλακιωτάκη αν και δεν βρίσκονται στον στενό πολιτικό του περιβάλλον.
Ωστόσο με βάση τις απόψεις που διατυπώνουν δείχνουν ότι διακατέχονται από την ίδια πολιτική φιλοσοφία.
Το ενδιαφέρον πάντως στην περίπτωση του κ.Δένδια, είναι ότι πρόκειται για τον πολιτικό που είχε εξαρχής σηκώσει το βάρος απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης τόσο προς τις Βρυξέλλες καθώς τις ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όσο και σε προοδευτικές δεξαμενές σκέψης στην άλλη πλευρά του ατλαντικού τις οποίες επηρεάζει η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.
Ένα πολιτικό προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Θεωρεί ότι η θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι μάχες που έδωσε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που πίστευε ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις, του έδωσαν πόντους τόσο για την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ όσο και πλέον στην πρωθυπουργία.
Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να διαλύσει κατ ουσίαν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταφέροντας τις υπηρεσίες του αφενός στο υπουργείο Εσωτερικών σε ότι αφορά αμιγώς το δημόσιο και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο δίνει εξαιρετική σημασία για να ξεπεραστούν χρόνιες αγκυλώσεις και κρούσματα κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας μέσω της επέκτασης της πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου αλλά και στην διαδικτυακή επικοινωνία με κάθε πολίτη. Για το λόγο αυτό τοποθέτησε στα δύο αυτά υπουργεία επίσης πολύ στενούς του συνεργάτες επικεφαλής, τους επικοινωνιολόγους, Τάκη Θεοδωρικάκο και Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο πρωθυπουργός πάντως μέσω της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στέλνει μηνύματα και στο εσωκομματικό μέτωπο μοιράζοντας ισορροπίες και ρόλους ανάμεσα σε φιλελεύθερους (Κωστής Χατζηδάκης), παραδοσιακούς δεξιούς (Άδωνις Γεωργιάδης) και Καραμανλικούς (Κώστας Καραμανλής ο νεότερος) ενώ φαίνεται να «περιθωριοποιεί» πολιτικά τον προερχόμενο από την ακροδεξιά Μάκη Βορίδη αλλά και τον ακραιφνή δεξιό Βασίλη Κικίλια τους οποίους ωστόσο τοποθετεί σε δύο υπουργεία καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης.
Θεωρεί ότι αν με την μαχητικότητά τους και το πάθος τους καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς συντεχνίες και συμφέροντα στο χώρο της υγείας και των παραγωγών τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων.
Είτε ψήφισαν τη ΝΔ είτε όχι
Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος
Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Άκης Σκέρτσος
Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αντώνης Διαματάρης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Οικονομικών: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός Οικονομικών: Γιώργος Ζαβός
Υφυπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΓΛΚ)
Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Ενέργειας: Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός Ενέργειας: Δημήτρης Οικονόμου
Υπουργός Επενδύσεων: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Χρίστος Δήμας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Φωτεινή Αραμπατζή
Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός Εσωτερικών (εκλογές - ΟΤΑ): Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης): Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κρανής
Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Εργασίας: Παναγιώτης Μηταράκης
Υφυπουργός Εργασίας: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μεταναστευτική Πολιτική): Γιώργος Κουμουτσάκος
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (Αντεγκληματική Πολιτική): Λευτέρης Οικονόμου
Υπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης
Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργός Υποδομών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υφυπουργός Υποδομών: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Παιδείας: Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας: Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας
Σημειώνεται ότι για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Κώστας Τασούλας.
Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου τοποθετείται ο Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Κωνσταντίνος Ζούλας με αναπληρωτή τον δημοσιογράφο Αργύρη Παπαστάθη.
Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μετά το τριήμερο θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
www.worldenergynews.gr