Ενέργεια

Στην Ινδία η παραγωγή της φθηνότερης ηλιακής ενέργειας - Ποιες χώρες ακολουθούν

tags :
Στην Ινδία η παραγωγή της φθηνότερης ηλιακής ενέργειας - Ποιες χώρες ακολουθούν
Ο διευρυνόμενος παγκοσμιοποιημένος ηλιακός τομέας αντιπροσωπεύει σήμερα το 55% όλων των νέων δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πριν από λίγο καιρό, η ηλιακή ενέργεια θεωρήθηκε μια οριακή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μετάβασης στην πιο πράσινη και βιώσιμη ενέργεια.
Όπως αναμεταδίδει το WEF, οι τιμές σε όλο τον κόσμο μειώνονται και η Ινδία παράγει πλέον τη φθηνότερη ηλιακή ενέργεια στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).
Το κόστος κατασκευής μεγάλης κλίμακας ηλιακών εγκαταστάσεων στην Ινδία μειώθηκε κατά 27% το 2018, σε ετήσια βάση, χάρη στον συνδυασμό εισαγωγών πάνελ χαμηλής τιμής από την Κίνα, άφθονης γης και φθηνού εργατικού δυναμικού.
Οι μέσες τιμές ηλιακής ενέργειας από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στην Ινδία ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του Καναδά, όπου το κόστος ήταν το υψηλότερο από τις χώρες που ερευνήθηκαν.
Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών δαπανών για την κατασκευή μιας ηλιακής εγκατάστασης στην Ινδία σχετίζεται με υλικό, όπως το ράφι και την τοποθέτηση, ενώ το υπόλοιπο περιλαμβάνει μαλακό κόστος όπως το σχεδιασμό του συστήματος και τη χρηματοδότηση.

316

Η μείωση των δαπανών για υπηρεσίες και εργασία συνέβαλε στη δραματική πτώση των επενδύσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία μεγάλων έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Μεταξύ του 2010 και του 2018, το κόστος εγκατάστασης στην Ινδία μειώθηκε κατά 80%, με τη μεγαλύτερη πτώση της χώρας.
Καθώς οι τιμές μειώνονται, η ζήτηση ανεβαίνει. Ο διευρυνόμενος παγκοσμιοποιημένος ηλιακός τομέας αντιπροσωπεύει σήμερα το 55% όλων των νέων δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Παράλληλα με την άνοδο της ηλιακής ενέργειας, αυξάνονται επίσης και άλλες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ανανεώσιμη ενέργεια παράγει τώρα ένα τρίτο της παγκόσμιας ισχύος.
"Με την αναγκαστική επιχειρησιακή υπόθεση, η ανανεώσιμη ενέργεια έχει εδραιωθεί ως η τεχνολογία επιλογής για νέα δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Adnan Amin, πρώην γενικός διευθυντής της IRENA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης