Κρίσιμος παράγοντας είναι η προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών όπου πρόκειται να αρχίσουν άμεσα έρευνες, ώστε να προληφθούν ή να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις
Από την κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης που υπογράφηκαν πρόσφατα, ξεκινούν οι εκκρεμότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων που αφήνει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Όπως είναι γνωστό, η ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνεται η αδειοδοτική διαδικασία αποτελεί ένα «σήμα» της πολιτείας που λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι υφιστάμενοι επενδυτές, όσο και τυχόν νέοι υποψήφιοι, στα σχέδιά τους για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα μας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδιαίτερα στην περίπτωση του «οικόπεδου» στο Ιόνιο και των δύο μπλοκ στην Κρήτη, κυρίως χάρις στα γρήγορα αντανακλαστικά της Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν αρκετά γρήγορα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προκήρυξη των δύο διαγωνισμών μέχρι την ανάδειξη των επιλεγέντων αιτούντων για τις τρεις παραχωρήσεις, δεν χρειάστηκαν περισσότεροι από 15 μήνες.
Επομένως, για να διατηρηθεί αυτό το θετικό κλίμα, θα πρέπει να «έρθουν» άμεσα στη Βουλή οι συμβάσεις που πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ερευνών σε αυτές.
Οι συμβάσεις αφορούν τα τρία παραπάνω «οικόπεδα», όπως και τη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Θετικό πρόσημο για την ΕΔΕΥ
Σε σχέση πάντως με άλλους ενεργειακούς τομείς, λίγα είναι τα επείγοντα προβλήματα στον κλάδο των υδρογονανθράκων που θα πρέπει να απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση από την πρώτη φάση ανάληψης των καθηκόντων της.
Ένας σημαντικός λόγος είναι η λειτουργία της ΕΔΕΥ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια (όταν και ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε) κατά γενική ομολογία όχι μόνο έχει εξασφαλίσει την άρτια διεξαγωγή των διαγωνισμών, αλλά έχει συμβάλει κι αυτή στην προέλκυση πετρελαϊκών κολοσσών στις εγχώριες έρευνες.
Ωστόσο, η Διαχειριστή Εταιρεία ακόμη δεν διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση για τη χρήση του 2018, την περασμένη χρονιά «συνεχίστηκε η συνεργασία με την υπογραφή συμβάσεων ανεξάρτητων υπηρεσιών, λόγω της ανάγκης λειτουργίας της ΕΔΕΥ και της μη ύπαρξης σχετικής στελέχωσης, αιτία καθυστέρησης της σχετικής διαδικασίας από το υπουργείο».
Επομένως, η επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή, μία από τις άμεσες εκκρεμότητες για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι να προετοιμάσει το έδαφος στις τοπικές κοινωνίες όπου πρόκειται να αρχίσουν άμεσα έρευνες, ή σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να διεξάγονται ήδη οι πρώτες μελέτες, ώστε να προληφθούν ή να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις.
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως οι έρευνες στα Ιωάννινα, αλλά και στην παραχώρηση Άρτα - Πρέβεζα, συναντούν πολλά ανάλογα εμπόδια.
www.worldenergynews.gr