Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Ατόπημα της ΝΔ να συγκρίνει την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ του 2014 με την σημερινή

Σταθάκης: Ατόπημα της ΝΔ να συγκρίνει την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ του 2014 με την σημερινή
Εμείς κρατήσαμε τη ΔΕΗ δημόσια και ακυρώσαμε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης
«Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει την ατζέντα του 2014 για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επενδύοντας στην καταστροφολογία εδώ και τρία χρόνια». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5FM».
«Το 2015 βρήκαμε ένα σχέδιο για την τριχοτόμηση της και την ιδιωτικοποίησή της, που σημαίνει: πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που συμπεριλάμβανε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και πώληση του 17% των μετοχών ΔΕΗ από το 51% που κατέχει το δημόσιο», τόνισε ο Υπουργός.
«Εμείς από την άλλη πλευρά κρατήσαμε τη ΔΕΗ δημόσια και ακυρώσαμε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», παρέμεινα στο δημόσιο τα υδροηλεκτρικά (το πιο κερδοφόρο τμήμα) και συμφωνήσαμε στην αποεπένδυση δυο λιγνιτικών μονάδων στο πλαίσιο οριστική και αμετάκλητης απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο ΑΔΜΗΕ παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή (η κινέζικη State Grid με 24%), μια εταιρεία μοντέλο που διπλασίασε την αξία της σε δυο χρόνια. Η ΝΔ επενδύει σε καταστροφολογία εδώ και τρία χρόνια»

Σχετικά με τα χρηματοοικονομικά της ΔΕΗ ο Υπουργός σημείωσε:

«Η ΔΕΗ είχε τρεις κερδοφόρες χρήσεις. Σήμερα υφίσταται μια συμπίεση εξαιτίας διαφόρων συγκυριακών παραγόντων που έχει εξηγήσει η εταιρεία. Υπενθυμίζω ότι τα χρέη που παραλάβαμε ήταν στα 5 δισ. ευρώ, με 5ετή, βραχυχρόνια, λήξη. Η ΔΕΗ έχει μειώσει τα χρέη της κατά 1 δισ. ευρώ και τα έχει αναχρηματοδοτήσει με μακροχρόνιο δανεισμό. Εάν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα όπως λένε στη ΝΔ τότε θα εκδηλωνόταν αδυναμία αναχρηματοδότησης των δανείων».
Η καταστροφολογία της ΝΔ δεν έχει περιεχόμενο, εξήγησε ο κ. Σταθάκης.
«Την περίοδο 2010-14 είχαν αυξήσει τα τιμολόγια με τρομακτικό ρυθμό σχεδόν 60%, πάνω από 70.000 νοικοκυριά έμεινα χωρίς ρεύμα, βιομηχανία και οι αγρότες βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής. Οι οφειλές εκτινάχθηκαν και τις κληρονομήσαμε. Εμείς ακολουθήσαμε μια στρατηγική χαμηλής τιμολόγησης για τη στήριξη της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Έχουνε γίνει σημαντικά βήματα για την αποκλιμάκωση των οφειλών και όσο βελτιώνεται η οικονομία θα αποκλιμακώνονται περισσότερο οι οφειλές».
Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ εξήγησε ότι γίνεται ένα ατόπημα από τη μεριά της ΝΔ. Συγκρίνει τη σημερινή αξία με την αξία του 2014 όταν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ήταν μαζί. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διαχωριστεί και η μετοχή του είναι πολύ ψηλά. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με αναγκαίο ενδιαφέρον την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ. Υπήρχαν σημαντικές διακυμάνσεις, πτωτική πορεία μετά άνοδος τώρα κάμψη, αλλά δεν είναι το καθοριστικό κριτήριο, ενόψει της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τοπίου και του ρόλου που παίζει ΔΕΗ στο πλαίσιο της βασικής στρατηγικής που έχει χαράξει με την McKinsey.
Σχετικά με τις συνολικότερες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν μια σειρά πρότζεκτ που έχουν αναπτυχθεί.

Αναφορικά με τις υπογραφές συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τα πιθανά ευρήματα, ο Υπουργός σημείωσε:

«Εμείς δεν προαναγγέλλουμε κάτι, τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν όταν ολοκληρωθεί το στάδιο των ερευνών. Οι συμφωνίες, με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως στην Κρήτη με την Exxon Mobil, την Total και φυσικά τα ΕΛΠΕ, είναι πολύ σημαντικές από οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά. Οι προοπτικές είναι ότι πρόκειται για θαλάσσια οικόπεδα ανάλογης σημασία με εκείνα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, αυτό είναι το φιλόδοξο μέρος της συμφωνίας. Οι συμβάσεις που υπογράψαμε είναι περίπου πανομοιότυπες με εκείνες στις γειτονικές χώρες. Διασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για το δημόσιο και την περιφέρεια που θα λαμβάνει το 5% των κερδών στην εκμετάλλευση. Έχουμε εξασφαλίσει την εφαρμογή της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς ο τουρισμός είναι σημαντικός στην ανάπτυξη, ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλής και να μην υπάρχει η πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων περιβαλλοντικών ή άλλων».
Ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός στην μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον γεωπολιτικό της ρόλο, τόνισε ο κ. Σταθακάκης και απαρίθμησε σειρά έργων (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, TAP, IGB, Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, η αναβάθμιση του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα κα). Ο ρόλος της χώρας ενισχύεται, υπογράμμισε, επιπλέον με τα νέα σχέδια για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med ο οποίος θα περνά από την Κρήτη και το Ιόνιο προς την Ιταλία. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η ολοκλήρωση όλων των συμβάσεων σε Ιόνιο και Κρήτη που είναι οι πιο βασικές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ένα ακόμα κομβικό σημείο είναι επισήμανε ο Υπουργός είναι «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ευρύτερη περιοχή τις γειτονικές χώρες για να διευκολύνουμε τη λειτουργία ενός ευρύτερου ενοποιημένου ευρωπαϊκού μοντέλου και βέβαια οι εσωτερικές διασυνδέσεις».
Στην Κρήτη, τόνισε «τα υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι μια επένδυση 1 δισ. ευρώ με φορέα τον ΑΔΜΗΕ. Μαζί με τις διασυνδέσεις των υπολοίπων νησιών αποτελεί μεγάλη τομή για το μέλλον του ενεργειακού τομέα στη χώρα, καθώς θα σβήσουν οι ρυπογόνες μονάδες που καίνε πετρέλαιο, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και θα δημιουργηθεί έτσι ένα ασφαλές διασυνδεδεμένο δίκτυο» εντός και εκτός συνόρων.
Τέλος ο κ. Σταθάκης στάθηκε στη σημασία του Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που βήμα – βήμα περιγράφει πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στην Ευρώπη για 32% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας και 32% εξοικονόμηση ενέργειας με ορίζοντα το 2030. Το ΕΣΕΚ τόνισε «πήρε τις καλύτερες κριτικές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Πρόκειται για ένα «σαφές και συγκροτημένο σχέδιο». Έχουν γίνει βήματα, σημείωσε. «Παράγουμε ήδη το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και κατέχουμε την 9η θέση στην ΕΕ, με στόχο να διπλασιάσουμε το ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στο 60%. Είναι σε εξέλιξη επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και έχουμε θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη πιο αποκεντρωμένης παραγωγή με το εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που επεκτείνεται και στη μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης