Ακολουθούν η Ιρλανδία με 61,1 ευρώ/MWh, η Ιταλία με 59,4 ευρώ και η Βρετανία με 59,2 ευρώ
Ρεκόρ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, φθάνοντας στα 68 ευρώ/MWh το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια που ανακοινώθηκε πρόσφατα και στην οποία εκτιμάται πως οι μειωμένες τιμές spot του φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο και μείωση της ανθρακικής παραγωγής, αφού ο άνθρακας - και στην ελληνική περίπτωση ο λιγνίτης - επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές του CO2.
Η άνοδος της χονδρικής τιμής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ευνοεί τους ηλεκτροπαραγωγούς, κυρίως τους ιδιώτες που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου και οι οποίοι έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε τιμές ακόμη και κατά 50% χαμηλότερες από αυτές της εγχώριας αγοράς.
Έτσι πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλή ΟΤΣ που διαμορφώνεται κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αυξάνουν τα έσοδα τους έχοντας παράλληλα μειώσει το μεταβλητό κόστος των μονάδων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα έφθασε στα 1,6 δις. κυβικά μέτρα, κατά 24% πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου 2018. Μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 125% και προήλθαν σε ποσοστό 49% από τη Νιγηρία.
Τη δεύτερη ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε η Ιρλανδία με 61,1 ευρώ/MWh και ακολουθούν η Ιταλία με 59,4 ευρώ/MWh και η Βρετανία με 59,2 ευρώ/MWh.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων χωρών με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής είναι ότι είτε αποτελούν παραδοσιακά εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος, είτε αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην περίπτωση της Βρετανίας έχουν μεγαλύτερο κόστος για το CO2, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο πέραν των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων εφαρμόζει και φόρο άνθρακα.
Μικρή η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών
Μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στην αύξηση των τιμών χονδρικής στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ήταν η μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών, λόγω ανομβρίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία και Σερβία) τα στοιχεία έδειξαν ότι μετά από τρία τρίμηνα συνεχούς ανόδου οι τιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά έφθασαν στα 75 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, καθώς τα χαμηλά αποθέματα νερού στους υδροταμιευτήρες, που είχαν εξαντληθεί από τους θερινούς μήνες, περιόρισαν δραστικά την προσφορά υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Φεβρουάριο οι συνθήκες σε Βουλγαρία και Ρουμανία άλλαξαν, χάρη στον ηπιότερο καιρό και τη σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Τα συμβόλαια βασικού φορτίου για το πρώτο τρίμηνο 2019 έφθασαν στα 67 ευρώ/MWh κατά μέσον όρο, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Από τον Φεβρουάριο τα φορτία βάσης (baseload) διατήρησαν ένα premium τιμής της τάξης του 1-2 ευρώ σε σχέση με τα φορτία αιχμής (peakload).
Αυτή η συμπεριφορά των τιμών στη ΝΑ Ευρώπη προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα, η οποία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο «αποσυνδέθηκε» από την υπόλοιπη περιοχή και παρέμεινε σε επίπεδα κατά 15-20 ευρώ/ MWh υψηλότερα από τις γειτονικές αγορές.
Συνολικά, η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τα φορτία βάσης στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση φθάνοντας στα 47 ευρώ/ MWh.
Ανάλογη αύξηση (39% ) παρουσίασαν και οι αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα, όπου ένα μέσο συμβόλαιο βασικού φορτίου έφθασε στα 70 ευρώ/ MWh.
Το αντίστοιχο σερβικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 46% φθάνοντας στα 55 ευρώ/ MWh.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην ζώνη της ΝΑ Ευρώπης η Βουλγαρία είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Σερβία και την Ελλάδα , με 0,5 ΤWh σε κάθε μία από τις δύο χώρες
Ο μέσος όρος των τιμών ηλεκτρισμού χονδρικής σε όλη την Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 48,9 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, αλλά και σημαντικά μειωμένη, κατά 20,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Η διαφορά στην τιμή χονδρικής μεταξύ της ακριβότερης χώρας, δηλαδή της Ελλάδας με τα 61,1 ευρώ και της φθηνότερης, που δεν είναι άλλες από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο με 40,9 ευρώ//MWh φθάνει στα 27,1 ευρώ/MWh., όσο περίπου ήταν και πέρυσι.
Τη τρίτη θέση όσον αφορά στις χώρες με το φθηνότερο ρεύμα κατέχει η Δανία με 42,9 ευρώ/MWh.
Τόσο η Γερμανία, όσο και το Λουξεμβούργο και η Δανία είναι χώρες που επωφελήθηκαν είτε από τα άφθονα ορυκτά καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή είτε και από το υψηλό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
www.worldenergynews.gr