Ενέργεια

Γιατί η Ρωσία στέλνει την πρώτη πλωτή μονάδα πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως στην Αρκτική

Γιατί η Ρωσία στέλνει την πρώτη πλωτή μονάδα πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως στην Αρκτική
Τα σχέδια της Ρωσίας για την Αρκτική και η πρώτη πλωτή μονάδα πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως
Τον Αύγουστο του 2018, η πρώτη πλωτή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο (FPU) που ονομάζεται «Academik Lomonosov» θα ρυμουλκηθεί μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας στον τελικό της προορισμό στην Άπω Ανατολή, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες που κατασκευαζόταν.
Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο της Ρωσίας διαθέτει δύο μονάδες αντιδραστήρα KLT-40S που παράγουν συλλογικά 70 MW ενέργειας.



Το σκάφος αναμένεται τώρα να ρυμουλκηθεί «κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας στο εργοτάξιο, εκφορτωμένο στην προβλήτα πρόσδεσης και συνδεδεμένο με την παράκτια υποδομή στο λιμάνι του Pevek», πρόσθεσε το δελτίο τύπου.



Το Pevek είναι μια μικρή πόλη λιμάνι της Αρκτικής και το κυβερνητικό κέντρο της περιοχής Chaunsky στο Chukotka Autonomous Okrug της Ρωσίας, που βρίσκεται στον κόλπο Chaunskaya.



Μόλις ο πλωτός πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αγκυροβοληθεί και συνδεθεί με την παράκτια υποδομή του Pevek, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του σκάφους θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια του 100.000 κατοίκους στην περιοχή και όλες τις μονάδες αφαλάτωσης και ενεργειακών υποδομών κρίσιμης σημασίας.
Η Rosatom ανέφερε ότι το πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «θα αντικαταστήσει τον πυρηνικό σταθμό Bilibino και το ΤΣΑ Chaunskaya που είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο» και θα γίνει η βορειότερη πυρηνική εγκατάσταση στον κόσμο.



Εν τω μεταξύ, η Rosatom δηλώνει ότι το σκάφος πληροί όλες τις απαιτήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και ότι «ο πλωτός πυρηνικός σταθμός δεν δημιουργεί απειλή για το περιβάλλον».
«Το FNPP έχει σχεδιαστεί με το μεγάλο περιθώριο ασφαλείας που ξεπερνά όλες τις πιθανές απειλές και καθιστά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες αμετάβλητους για τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.
Επιπλέον, οι πυρηνικές διεργασίες στην πλωτή μονάδα ισχύος ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και δεν δημιουργούν απειλή για το περιβάλλον».
Γιατί η Ρωσία θα ήθελε ένα πλωτό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Αρκτική;
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το 2017, μετά από διάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του S. Lavrov, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi  δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας να διερευνήσει από κοινού τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας ήταν «μια μεγάλη ιδέα» και ότι «η Κίνα χαιρετίζει αυτή την ιδέα και υποστηρίζει τις προσπάθειες με εταίρους την περιοχή να αναπτύξει έναν «νέο δρόμο του μεταξιού στον πάγο».
Η απάντηση: Η παροχή της απαιτούμενης ενέργειας για την κατασκευή υποδομών για το νέο «δρόμο του μεταξιού».



Όπως καταλήγει το CNN, το τελευταίο ρωσικό πυρηνικό πρόγραμμα συγκρίσιμης κλίμακας ολοκληρώθηκε το 2007, όταν το παγοθραυστικό «50 Years of Victory» τελικά κατέπλευσε αφού καθόταν στα αποβάθρα από το 1989.
 Τώρα, μετά από περισσότερα από 20 χρόνια επιχειρημάτων, οι αλλαγές των εργολάβων και οι οικονομικές κρίσεις, οι ρωσικοί μηχανικοί μπορούν τελικά να υπερηφανεύονται για τον πλου της μοναδικής πυρηνικής πλωτής εξέδρας στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης