Απόσυρηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο «Το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2030» δημοσίευσε η Agora Energiewende (εκπονήθηκε από το Ουγγρικό Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας Ενεργειακής Πολιτικής) σχετικά με την αντικατάσταση (λόγω γήρανσης) των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα από την αιολική ενέργεια και τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται στο PV Europe που αναδημοσιεύει την έκθεση, το 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας και η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 θα μειώσουν το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα αυξήσουν την ασφάλεια εφοδιασμού.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Agora Energiewende, προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το 2030, μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα κατά περίπου 60% και ταυτόχρονα διπλασιάζοντας τις δυνατότητες του ανέμου και των φωτοβολταϊκών.
Αντικαταστήστε παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής στην Agora Energiewende, Matthias Buck υπογραμμίζει πως: «Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει ούτως ή άλλως να επενδύσουν μαζικά σε νέα δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια για να αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα εργοστάσιά τους. Η ανάλυσή μας δείχνει τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο δυνατό με αιολικά πάρκα και ηλιακά εργοστάσια που συμπληρώνουν αρκετές μονάδες παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτό είναι να υλοποιηθούν επίσης τα έργα που σχεδιάζονται επί του παρόντος για νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας . "Θα προσεγγίσουν πιο στενά τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα μειώσει την ανάγκη για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι νέες γραμμές θα επιτρέψουν στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον πιο στενά », τονίζει ο Buck. Επί του παρόντος, οι χώρες υποφέρουν συχνά από διακοπή ρεύματος. Αυτά θα μειωθούν δραστικά σε περίπτωση μετατροπής, όπως προτείνεται από τη μελέτη.
Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
«Στις 18 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις συστάσεις της σχετικά με το σχέδιο εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα για τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2030. Ειδικότερα, καλεί τα κράτη μέλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να επιταχύνουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, - τη διασυνοριακή συνεργασία και τη θέσπιση σαφών στρατηγικών για τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η στρατηγική επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας παράλληλα επιτρέπει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να εγγυηθούν την ασφάλεια εφοδιασμού και να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την προστασία του κλίματος», τονίζει ο Buck.
www.worldenergynews.gr