Ηλεκτρισμός

«Κλείδωσε» στα 58 ευρώ ανά ΜWh η νέα τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ

«Κλείδωσε» στα 58 ευρώ ανά ΜWh η νέα τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ

Η αναπροσαρμογή της τιμής αντανακλά τα υψηλότερα κόστη παραγωγής της ΔΕΗ

Τον συνυπολογισμό του τέλους λιγνίτη στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αποφάσισαν σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, με συνέπεια η «αφετηρία» των επόμενων δημοπρασιών να «κλειδώσει» στα 58 ευρώ ανά ΜWh.
Με βάση το σκεπτικό των επικεφαλής των δύο συναρμόδιων υπουργείων, παρόλο που το τέλος λιγνίτη καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αντιπροσωπεύει κόστη που η ΔΕΗ κατέβαλε την προηγούμενη χρονιά.
Επομένως, τα κόστη αυτά θα πρέπει να μετακυλισθούν στην τιμή εκκίνησης των διαγωνισμών.
Η επιβάρυνση από το τέλος αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά ΜWh, ενώ η εισήγηση της ΡΑΕ άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των δύο υπουργών το αν αυτή θα προστίθετο στη νέα «αφετηρία» των δημοπρασιών.
Σε περίπτωση που οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας έκριναν πως δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί, τότε με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ, η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωνόταν στα 56 ευρώ ανά ΜWh.
Η απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργών σημαίνει την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Κάτι που συνεπάγεται πως η επόμενη δημοπρασία, στις 17 Ιουλίου, θα διεξαχθεί με βάση το νέο τιμολογιακό καθεστώς.

Προς νέο ρεκόρ τιμών 

Όπως είναι φυσικό, τα 58 ευρώ ανά ΜWh «μεταφράζονται» σε μία σημαντική ενίσχυση της τιμής εκκίνησης που ίσχυε έως και τη διαδικασία του Απριλίου, η οποία ήταν 36,34 ευρώ ανά MWh.
Όπως είναι φυσικό, η αναπροσαρμογή της προς τα πάνω αντανακλά τα υψηλότερα κόστη παραγωγής της ΔΕΗ, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί αισθητά από παράγοντες όπως η άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων.
Την ίδια στιγμή, η νέα «αφετηρία» απέχει ελάχιστα από το ιστορικό ρεκόρ των 58,74 ευρώ ανά MWh, που καταγράφηκε στη διαδικασία του Απριλίου.
Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο πως δεν θα αργήσει να αποτελέσει παρελθόν το συγκεκριμένο «φράγμα».
Παράλληλα, τα 58 ευρώ ανά MWh πλησιάζουν αισθητά την τρέχουσα Οριακή Τιμή Συστήματος, η μέση τιμή της οποίας ήταν 67,65 ευρώ ανά MWh την προηγούμενη εβδομάδα (17-23 Ιουνίου), και 72,62 ευρώ ανά MWh μία εβδομάδα νωρίτερα.
Επομένως, περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια στους συμμετέχοντες να κινηθούν επιθετικά στις δημοπρασίες, με δεδομένο μάλιστα ότι με τις δύο εναπομείνασες διαδικασίες του 2019 πρόκειται να εκχωρηθούν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, 500 και 767 MWh/h αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης