Επικαιρότητα

Αυστηρές συστάσεις δανειστών σε EWG και Eurogroup

tags :
Αυστηρές συστάσεις δανειστών σε EWG και Eurogroup
Η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όπου η εικόνα της πορείας του προϋπολογισμού θα είναι πιο ξεκάθαρη
Σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο για την Ελλάδα λόγω των εθνικών εκλογών συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις τελευταίες δύο θερινές συνεδριάσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες.
Συνεπώς επίσημες προειδοποιήσεις ή συστάσεις προς την Αθήνα περί δημοσιονομικού «κενού» δεν πρόκειται να υπάρξουν από τη στιγμή που η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει σε υπηρεσιακό και όχι σε πολιτικό επίπεδο.
Αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη -ο οποίος δεν παρευρέθηκε ούτε στο προηγούμενο EWG της 3ης Ιουνίου- την Ελλάδα στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας θα εκπροσωπήσει στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, αφού συνέρχεται την επομένη των εθνικών εκλογών και ως εκ τούτου δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών.
Ετσι τα όποια σχόλια από τους εταίρους μας στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου θα είναι στο παρασκήνιο, που σημαίνει ότι θα είναι χαλαρά και θα αφορούν κυρίως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όπου η εικόνα της πορείας του προϋπολογισμού θα είναι πιο ξεκάθαρη και θα έχει προηγηθεί η ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Πρώτος σταθμός για τη νέα κυβέρνηση θα είναι το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Στη συγκεκριμένη υπουργική σύνοδο η Ελλάδα θα έχει τιμητική θέση, αφού η συζήτηση με τους εταίρους θα είναι εφ’ όλης της ύλης: θα ξεκινήσει με τα συμπεράσματα της 3ης έκθεσης των θεσμών, θα συνεχιστεί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και θα τερματιστεί με το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάνε και τα δύσκολα για τον νέο υπουργό Οικονομικών.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται να είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι παροχές Τσίπρα και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων πρόκειται να δημιουργήσουν σοβαρές αρρυθμίες στον φετινό προϋπολογισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.
Η απόκλιση ή αλλιώς το κενό από τα πρόωρα θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην οικονομία έχει υπολογιστεί από 4,4 έως 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020.
Πιο συγκεκριμένα η δημοσιονομική «τρύπα» για το 2019 πρόκειται να φτάσει από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ ή από 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ και για το 2020 από 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ ή από 2,3 έως 2,9 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση, πάντως, που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν καταφέρει να φτάσει φέτος το 3,5% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης