Το υπουργείο επιφυλάσσεται να υποβάλλει την Κομισιόν το σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από την κατάλληλη μελέτη
Σήμερα και αύριο 26 και 27 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι δυο δημοπρασίες για την διακοψιμότητα που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστο εάν το μέτρο που λήγει στο τέλος του έτους θα παραταθεί και τούτο παρά τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Οι δημοπρασίες γίνονται από τον ΑΔΜΗΕ.
Η πρώτη ΥΔΦ 1 (μακράς διάρκειας) αφορά σε φορτία 600 MW και η δημοπρασία που ακολουθεί αύριο, αφορά σε φορτία 430 MW στον τύπο ΥΔΦ 2 (σύντομής διάρκειας).
Η διακοψιμότητα είναι μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού, να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αμείβονται για την υπηρεσία που παρέχουν στο σύστημα με την τιμή που διαμορφώνεται στην εκάστοτε δημοπρασία.
Στον κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαδικασία έχουν εγγραφεί 37 βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες.
Ας σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία η τιμή κλεισίματος ήταν κοντά στα 59.300 ευρώ/MW για τον τύπο 1 (μακράς διάρκειας) και στα 49.000 ευρώ/MW για το τύπο 2 (βραχείας διάρκειας).
Στο μέλλον το αίτημα της παράτασης
Η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες έντασης ηλεκτρισμού, είχε ζητήσει από το ΥΠΕΝ την υποβολή αιτήματος προς την Κομισιόν για την παράταση της διακοψιμότητας μαζί με το σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.
Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
Μάλιστα παρότι το υπουργείο αναγνωρίζει τη συμβολή της διακοψιμότητας στη καλύτερη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρισμού, δεν περιέλαβε τελικώς το σχετικό αίτημα για το “Demand Response Cat B”, όπως το χαρακτηρίζει, στο ελληνικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό, το οποίο περιλαμβάνει μόνον την πρώτη κατηγορία “Demand Response Cat A”
Από την αλληλογραφία με την Κομισιόν πάντως προκύπτει ότι το υπουργείο θεωρεί ότι το εν λόγω σχήμα (διακοψιμότητα) με τις εποχικές δημοπρασίες παρέχει ασφάλεια προσφοράς ηλεκτρισμού σε εξαιρετικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει αυτές οι εξαιρετικές συνθήκες μπορεί να έχουν χαμηλή πιθανότητα να συμβούν με βάση την επάρκεια ισχύος του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η πιθανότητα όμως αυξάνει σημαντικά αν ο κίνδυνος αυτός μετρηθεί ως το πιθανό αποτέλεσμα ενός συμβάντος όπως ακραίες καιρικές συνθήκες κλπ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μίας γενικής διακοπής ρεύματος κλπ.
Γι’ αυτούς τους λόγους το υπουργείο επιφυλάσσεται να φέρει το σχετικό αίτημα συνοδευόμενο από την κατάλληλη μελέτη και τα κατάλληλα στοιχεία, δεδομένου ότι η μελέτη που κατατέθηκε μαζί με το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού δεν ασχολείται με τις παραμέτρους αυτές.
Υπογραμμίζει δε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Διαχειριστή του Συστήματος να γνωρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το συγκεκριμένο εργαλείο.
Όλα αυτά αναφέρονται σε κείμενα του ΥΠΕΝ προς την Κομισιόν, ωστόσο δεν έχει γίνει το παραμικρό, γεγονός που έχει θέσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε εγρήγορση να σταθούν απέναντι στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος εφόσον αυτός εγκριθεί χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του demand και εφόσον δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη για παράταση της διακοψιμότητας.
www.worldenergynews.gr