Ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων – Στα 25 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του

Ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων – Στα 25 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του

Η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων θα αγγίζει το 50% - 60% του συνολικού κόστους του έργου 

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η δράση του ΥΠΕΝ για την οικονομική ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος είναι ήδη έτοιμος, ενώ η πρόσκληση αναμένεται να βγει το συντομότερο, ενδεχομένως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, με τα κονδύλια να προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑΝΕΚ).
Μάλιστα, το ποσό αυτό θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια του υπουργείου, καθώς στην πορεία διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής από υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες.
Η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων ενεργειακών κοινοτήτων θα αγγίζει το 50% - 60%.
Παράλληλα, το «πλαφόν» χρηματοδότησης θα ορισθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
Μέσω του προγράμματος, θα μπορούν να διεκδικήσουν κονδύλια εγχειρήματα ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή δραστηριοποίησης στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Επίσης, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για projects που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Χρηματοδότηση ακόμη και σε νεοϊδρυθείσες κοινότητες

Ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος θα έχει και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ δικαίωμα διεκδίκησης χρηματοδότησης θα έχουν τόσο υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες, όσο και κοινότητες που θα δημιουργηθούν κατά το χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Μάλιστα, προκειμένου να προετοιμαστούν οι νέες τοπικές Αρχές, θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για την κατάθεση αιτήσεων.
Όσον αφορά τα projects που θα αποσπάσουν οικονομική ενίσχυση, η επιλογή τους θα γίνει με βάση τη συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.
Αν και ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων θεσπίσθηκε πρόσφατα, έχει αρχίσει να κερδίζει απήχηση στη χώρα μας.
Μάλιστα, στο σχετικό μητρώο ήδη οι εγγραφές αγγίζουν τις 50 με 60, με προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ρόλο καταλύτη σε αυτό αναμένεται να παίξει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνοντας ένα ακόμη κίνητρο για τη δημιουργία περισσότερων ανάλογων εγχειρημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης