Ηλεκτρισμός

Νορβηγία και Σουηδία επενδύουν 107 εκατ. δολάρια σε νέο σκανδιναβικό σύστημα εξισορρόπησης ενέργειας

Νορβηγία και Σουηδία επενδύουν 107 εκατ.  δολάρια σε νέο σκανδιναβικό σύστημα εξισορρόπησης ενέργειας
Το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει τεχνολογία πληροφορικής (ΙΤ) που ψηφιοποιεί και συγκεντρώνει τον έλεγχο εξισορρόπησης, βάσει του οποίου οι ανισορροπίες στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα διευθετηθούν εντός 15 λεπτών, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Νορβηγικός φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας Statnett και ο Σουηδός ομόλογός του Svenska Kraftnat συμφώνησαν να επενδύσουν από κοινού ένα δισεκατομμύριο κορώνες (107,41 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα σύστημα εξισορρόπησης της προσφοράς και ζήτησης ενέργειας ανακοίνωσε ο σουηδικός όμιλος.
Απαιτείται ένα νέο μοντέλο για να διευκολυνθεί η μετάβαση προς περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και να διευκολυνθεί η κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24/6/2019 η Svenska Kraftnat.
Το σύστημα θα ελέγξει την εξισορρόπηση ισχύος σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Δανίας. Τα δίκτυα των χωρών αυτών ήταν αρχικά απρόθυμα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία, δεδομένου ότι είχαν παραμείνει εκτός της λήψης αποφάσεων.
Μετά από ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν αρκετούς μήνες και οι οποίες οδήγησαν τη Φινλανδία να μετατραπεί  σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας και να  κινδυνεύει να αποχωρήσει από το σύστημα, τα δίκτυα κατέληξαν σε συμφωνία στις αρχές του περασμένου έτους που επέτρεψε εθνικό βέτο  στις αποφάσεις για την εξισορρόπηση.
Το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει τεχνολογία πληροφορικής (ΙΤ) που ψηφιοποιεί και συγκεντρώνει τον έλεγχο εξισορρόπησης, βάσει του οποίου οι ανισορροπίες στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα διευθετηθούν εντός 15 λεπτών, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η αυτοματοποίηση είναι μια απόλυτη προϋπόθεση για τη διαχείριση του συστήματος αλλαγής ισχύος. Οι αλλαγές σημαίνουν ότι θα κάνουμε περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα ", δήλωσε η Lowina Lundstrom, επικεφαλής της Svenska Kraftnat.
"Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη χειρωνακτική διαχείριση που έχουμε σήμερα."
Οι μέθοδοι εξισορρόπησης που θα αναπτύξει το νέο μοντέλο υπόκεινται σε κανονιστικές εγκρίσεις από τις νορβηγικές και σουηδικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης