Ενέργεια

Μ. Παναγιωτάκης: Ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ η σύμβαση χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ με την Παρευξείνια Τράπεζα

Μ. Παναγιωτάκης: Ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ η σύμβαση χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ με την Παρευξείνια Τράπεζα
Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας στη χώρα μετά το Δημόσιο με επενδύσεις 792 εκατ. ευρώ, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτάκης
Ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ χαρακτήρισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης την υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Ευξείνου Πόντου.
Πρόκειται, είπε ο κ. Παναγιωτάκης για μια πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία κατά της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της δημοσιοποίησης κάποιων προσωρινών οικονομικών στοιχείων.
«Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας στη χώρα μετά το Δημόσιο με επενδύσεις 792 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade & Development Bank) διέθεσε δάνειο 160 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ Α.Ε. για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματός της.  
Με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, το δάνειο αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου μέχρι σήμερα. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου διανομής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα.
Υπογράφοντας τη σύμβαση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου κύριο Dmitry Pankin και τους συνεργάτες του σε μια πραγματικά σημαντική στιγμή για την Επιχείρησή μας. Είναι πάγια επιδίωξη της ΔΕΗ να αναζητά νέες γραμμές χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύναψη δανείου με την Black Sea Trade and Development Bank είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που εξυπηρετεί αυτήν τη στρατηγική της Επιχείρησης.  
Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Black Sea, για τις οποίες την ευχαριστώ. Ταυτόχρονα, είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο κύριο Pankin στο περιθώριο του Συνεδρίου των Δελφών. Θεωρώ ότι εκείνη η συζήτησή μας έπαιξε σημαντικό ρόλο για να έχουμε σήμερα αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ελληνική Πολιτεία για την εγγύηση που μας παρέσχε, έτσι ώστε –σε συνδυασμό με την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ– να πετύχουμε ένα τόσο καλό ανταγωνιστικό επιτόκιο. Θεωρώ ότι η δανειοδότηση της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, δείχνει την εμπιστοσύνη της Black Sea προς την Επιχείρησή μας και γενικά προς τις προοπτικές της χώρας μας.
Από αυτήν την άποψη, θέλω να σημειώσω το εξής: Είναι μια πρώτη απάντηση σε όλη αυτήν την καταστροφολογία που έχει εκδηλωθεί εναντίον της Επιχείρησης με αφορμή κάποια προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, όπως αναφέραμε και στο δελτίο Τύπου, η ΔΕΗ υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα. Θα λέγαμε ότι ως ανώνυμη εταιρεία είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας στη χώρα μετά ίσως από το Δημόσιο: 792 εκατομμύρια είναι το επενδυτικό μας πρόγραμμα για φέτος. Η Black Sea, με τα 160 εκατομμύρια που μας χρηματοδοτεί, μας διευκολύνει ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, που, όπως έχουμε αναφέρει, αφ’ ενός μεν είναι ο κρισιμότερος και ο πολυτιμότερος κρίκος σε όλη την αλυσίδα του ηλεκτρισμού, αφ’ ετέρου είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ – και εμείς έτσι θα αντιμετωπίζουμε, ως όμιλος. Και αυτή η σχέση, η ομιλική σχέση, θα πρέπει να ενισχυθεί στην πορεία.  
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά την Black Sea για την έναρξη της συνεργασίας μας, η οποία ευελπιστώ πως θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Σημείωσα αυτά που είπε ο Πρόεδρος κύριος Pankin για τη σημασία των επενδύσεων στον ηλεκτρισμό· έχει απόλυτο δίκιο και ευελπιστώ ότι η Black Sea θα είναι και αυτή ένας από τους βασικούς συνεταίρους μας σε όλη αυτήν την πορεία της Επιχείρησης».
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου κ. Dmitry Pankin δήλωσε: «Η υποστήριξή μας στη ΔΕΗ, την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, επαναβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της για υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι υποδομές του δικτύου διανομής είναι ουσιώδεις για την οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αναπτύξει και να βελτιώσει τις λειτουργίες και το Δίκτυο Διανομής σε όλη τη χώρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης