Ηλεκτρισμός

«Μυστικά» κονδύλια 40 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την έρευνα σε θέματα άνθρακα και χάλυβα

«Μυστικά» κονδύλια 40 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την έρευνα σε θέματα άνθρακα και χάλυβα

Περί τα 150 έργα χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, βασικός στόχος του οποίου είναι η στήριξη της έρευνας για την εξόρυξη άνθρακα

Την ύπαρξη «μυστικών» κονδυλίων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών projects που σχετίζονται με τον άνθρακα, ύψους 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, αποκαλύπτουν η Greenpeace και το Euractiv, που επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με  έγγραφο, ένα όχι και τόσο γνωστό ευρωπαϊκό fund επενδύει περί τα 40 εκατ. ευρώ, ετησίως σε έργα έρευνας για τον άνθρακα και τον χάλυβα, αλλά και για την κάλυψη του κόστους προσωπικού σε οργανώσεις υπέρ του άνθρακα. 
Υπολογίζεται ότι γύρω στα 150 έργα χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, του οποίου βασικός στόχος είναι η στήριξη της έρευνας για την εξόρυξη άνθρακα, προκειμένου τα ορυχεία να γίνουν πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα της Κομισιόν, που επικαλείται το Euractiv, τα κονδύλια αυτά εκτός από την κάλυψη δαπανών για workshop, συναντήσεις, στήριξη τεχνολογίας πληροφορικής καλύπτουν επίσης και δαπάνες για αμοιβές προσωπικού.
Ένα έργο με το όνομα «CoalTech2051» για παράδειγμα φέρεται να έχει λάβει περί τα 50.000 ευρώ για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για επτά μήνες.
Πρόκειται για έργο που προωθεί η Euracoal, το ευρωπαϊκο λόμπι της βιομηχανίας άνθρακα.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι η Κομισιόν στηρίζεται στην Coal Advisory Group (CAG, συμβουλευτική ομάδα άνθρακα) προκειμένου να αποφασίσει ποια έργα θα χρηματοδοτήσει.
Ανάμεσα στα 17 μέλη της CAG, όλοι εκπρόσωποι εταιριών, είναι ένας υπάλληλος της γερμανικής RWE, καθώς και δύο υπάλληλοι  της Euracoal, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν το fund χρησιμοποιείται από το λόμπυ για να χρηματοδοτήσει τα δικά του έργα.
Για την ακρίβεια πάντως, δεν είναι η CAG που λαμβάνει την απόφαση για το ποιο έργο θα χρηματοδοτηθεί, αλλά είναι εκείνη που πρέπει να εγκρίνει τη λίστα με τα υποψήφια έργα και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες για την επόμενη ερευνητική περίοδο.
Η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Κομισιόν και μία ομάδα  εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων από τις 28 χώρες - μέλη. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης