Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σχεδιο σωτηρίας της ΔΕΗ με ενίσχυση 1,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει και την πώληση υδροηλεκτρικών

Το σχεδιο σωτηρίας της ΔΕΗ με ενίσχυση 1,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει και την πώληση υδροηλεκτρικών

Πως ο συνδυασμός παραγόντων μπορεί να αποφέρει τα έσοδα που θα σώσουν την επιχείρηση

H πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ κερδίζε έδαφος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από την δίοικηση, με αποτέλεσμα και τα έσοδα από τιτλοποίηση των απαιτήσεων που προσδοκά η τωρινή δόικηση της ΔΕΗ, σαν βασικό εργαλείο βελτίωσης της ρευστότητας να απέχει από τους στόχους και να περιορίζεται στα 200-250 εκατ ευρώ.
Σχετικό δημοσίευμα του bankingnews.gr έκανε λόγο για την προειδοποίηση της Deutsche Bank με σημαντική πτώση της εισπραξιμότητας στο 50% από 85%.
Για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, EDF και Edison εκδηλώνουν ενδιαφέρον ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει πως θα τοποθετηθούν και οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες, ειδικά ο Μυτιληναίος που είναι και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Περιστέρης έχει ήδη κάνει κουβέντες με την EDF.
Το δεδομένο είναι ότι πακέτα λιγνιτικών με υδροηλεκτρικές θα αποφέρουν έσοδα στην ΔΕΗ που εκτιμώνται στα 600 - 700 εκατ ευρώ, δεν θα χρειασθεί να υπάρξουν μεγάλες απώλειες περιουσιακών στοιχείων, καθώς ήδη οι λιγντικές από μόνες τους και η υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ στα 73,90% τον Μάιο από τα ΝΟΜΕ, θα απαιτήσουν λελογισμένες κινήσεις για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50% του στόχου που έχει τεθεί από το Μνημόνιο Γ.
Ο διαγωνισμός αυτός αναμένεται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα απαλλαγεί και από τα ΝΟΜΕ που της κοστίζουν 250 εκατ σε ετήσια βάση και έτσι αν λάβει και τα 200 εκατ από τα ΥΚΩ του 2011, τότε θα έχει μια ωφέλεια που θα ξεπεράσει αθροιστικά το 1 δισ ευρώ.
Mέσα στην προσεχή εβδομάδα πάντως θα υπάρξει σύσκεψη με τις τράπεζες.

Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου

Συμπερασματικά πώληση πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών θα αποφέρουν στην ΔΕΗ κοντά στα 700 εκατ.
Είναι βέβαιο ότι η ELPEDISON θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με την EDISON σε βασικό ρόλο.
Παράλληλα σίγουρα θα υπάρξουν και έσοδα από την τιτλοποίηση ανεξάρτητα αν αυτά δεν πιάσουν τους στόχους της σημερινής δίοικησης, που μπορούν να προσεγγίσουν τα 300 εκατ ευρώ.
Αν σε αυτά προστεθούν τα ΥΚΩ, τότε μπορεί η ΔΕΗ να προσδοκά σε μια ενίσιχυση της τάξης του 1,2 δισ ευρώ με απαλλαγή σε ετήσια βάση από τις ζημίες των 250 εκατ ευρώ που της δημιουργούν τα ΝΟΜΕ, που τελειώνουν εφόσον τα μερίδιά της υποχωρήσουν στο 50%
Τελευταίο και μείζον πρόβλημα η Πτολεμαϊδα 5 για την οποία τρέχει δάνειο προς τους Γερμανούς και είναι μια ημιτελής επένδυση που με τα σημερινα δεδομένα θα επιφέρει ζημίες.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις μέσω των ΑΔΙ με την Κομισιόν, διαφορετικά μια ακόμα πληγή θα παραμένει ανοιχτή για την ΔΕΗ.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται προς το παρόν τουλάχιστον να υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης