Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ – Ζητούν αυξήσεις τιμολογίων μεταξύ και άλλων μέτρων

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ – Ζητούν αυξήσεις τιμολογίων μεταξύ και άλλων μέτρων

Η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της οικονομίας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (DG EcFin) παρακολουθούν στενά και μάλλον με αγωνία τις ειδήσεις που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, κυρίως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018 και βεβαίως τις τελευταίες ημέρες που έχει γίνει γνωστή πλέον η επιδείνωση των οικονομικών της επιχείρησης το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Οι υπηρεσίες των Βρυξελλών γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της οικονομίας, όπως επίσης ότι θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ρευστότητας της.
Στήριξη που όλα δείχνουν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μέσω του προϋπολογισμού και βεβαίως αυτό θα επηρεάσει και τη γενικότερη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες τα ερωτήματα που τίθεται σε επίπεδο DG EcFin αφορούν την ετοιμότητα της ΝΔ να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εφόσον βεβαίως κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μεταξύ των εργαλείων που συζητούνται είναι η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, η οποία θα συνέβαλε και στη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς, αλλά πρόκειται για ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί από τη ΝΔ.

Δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης Ενέργειας και Ανταγωνισμού, πηγές από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν την έντονη ενόχληση για τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης σε όλα τα μείζονα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, αρχής γεννωμένης από την τεράστια καθυστέρηση στην εφαρμογή του Target Model.
Μάλιστα θεωρείται ότι η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης από τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο.
Επίσης, είναι πλέον σαφές μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των Βρυξελλών ότι έχουν αποτύχει όλα τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς όπως για παράδειγμα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Η τελευταία δημοπρασία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και αφορά φυσικές παραδόσεις του 2020, όμως συνεχίζει να είναι ασαφές αν το Target Model και οι τέσσερις αγορές που προβλέπει θα λειτουργήσουν εντός του 2020.

Θρίλλερ η έγκριση των λιγνιτικών ΑΔΙ

Σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες να εγκριθεί ως έχει ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος και τούτο παρά τις εκκλήσεις της ΔΕΗ προς την Επίτροπο Βεστάγκερ για ένταξη και της Πτολεμαΐδας.

Για να ενταχθεί η Πτολεμαϊδα στον Μηχανισμό θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός για τις εκπομπές ρύπων, κάτι το οποίο θεωρείται μάλλον αδύνατο δεδομένης και της προσφυγής της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας.
Με δεδομένο πάντως ότι η ΔΕΗ έχει δαπανήσει ήδη 950 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη μονάδα και ότι η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής της Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα λόγω των ολιγωριών της προηγούμενη διοίκησης της ΔΕΗ υπό τον Αρθούρο Ζερβό, το πρόβλημα είναι περίπλοκο και συνδέεται άμεσα και με τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΗ.
Έτσι είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες σε όλα τα επίπεδα αναμένουν τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσουν μαζί της όλη την ατζέντα της ενεργειακής αγοράς και να χαραχθεί η νέα πορεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης