Ίσες αποστάσεις από το State Department, επιμένει στην προκλητικότητα η Άγκυρα - Αναχωρεί για την Κύπρο το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (20 - 21/6) καθώς από τη μια καλείται να απαντήσει στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη να αναδείξει την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών με την οποία η ΕΕ θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά την Τουρκία, η ΕΕ εκτιμάται ότι θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της στην Κύπρο αλλά συγκεκριμένα μέτρα δεν θα ανακοινώσει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν μεν την πρόσφατη απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για «λήψη μέτρων χωρίς καθυστέρηση» κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αυτά δεν πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τις σημερινές εργασίες, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Δεδομένης της ευρωπαϊκής «καθυστέρησης» αλλά και της πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ – χθες το State Department επαναδιατύπωσε την πάγια θέση του ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης -, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τη στρατηγική των προκλήσεων τόσο με τις γεωτρήσεις όσο και με το ζήτημα της Αμμοχώστου.
Είναι χαρακτηριστικό πως εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Κύπρο το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz προκειμένου στις αρχές Ιουλίου να αρχίσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο (ήδη το πλοίο Fatih κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ), κίνηση που εντάσσεται απόλυτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως τον αποκάλυψε χθες 19/6 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu, ο οποίος είπε πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Υπό τις προκλήσεις αυτές στα νοτιοανατολικά σύνορα της η ΕΕ καλείται να αποφασίσει ταυτόχρονα ποιοι θα είναι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών για την ερχόμενη πενταετία.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να αποφασίσει για τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να διορίσουν το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ορίσουν τους υποψηφίους για την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών, με την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker στην προεδρία της Κομισιόν να είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Τσίπρας: Να δοθεί ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα για τις παραβιάσεις της Τουρκίας
Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».
Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.
Ο στόχος είναι μέχρι αύριο να συμφωνηθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική ‘Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και πάντως πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.
Η απάντηση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα
Όλα δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ταχθούν υπέρ της απόφασης που έλαβαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση κατά της Τουρκίας.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα συγκεκριμενοποιηθούν καθώς πρώτα πρέπει να τα επεξεργαστούν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, οι προτάσεις για τα μέτρα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, τον μη περαιτέρω εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και το «πάγωμα» όλων των κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Τα μέτρα αυτά δεν αποκλείεται να συμπληρώνονται από κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις, όπως π.χ. συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.
Άλλωστε χθες Τετάρτη 19/6 ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.
Tusk: Η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει τη στήριξη προς την Κύπρο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk είχε σημερα (20/6) ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για την κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε την πλήρη στήριξη της ΕΕ.
Μέσω Twitter ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δική του θέση απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα λέγοντας ότι «περιμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την ετοιμότητά της να αντιδράσει κατάλληλα».
Τι θα ζητήσουν Τσίπρας, Αναστασιάδης
Σε απόλυτο συντονισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσουν από την ΕΕ να εξετάσουν άμεσα την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ.Τσίπρας θα επισημάνει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να εκφραστεί αλληλεγγύη στην Κύπρο αλλά να υιοθετηθεί μια στρατηγική αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της ΕΕ ενώ και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης εκτιμάται ότι θα επισημάνει πως έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.
Απτόητη η Τουρκία, εμμένει στις προκλήσεις
Παρά τον ασφυκτικό κλοιό η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της υλοποιώντας κατά γράμμα το στρατηγικό σχεδιασμό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα Πέμπτη 20/6 απέπλευσε από την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το Yavuz αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές Ιουλίου σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή που έχει δώσει άδεια το ψευδοκράτος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρπασίας, στα βορειοανατολικά της Κύπρου.
«Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Donmez.
Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu αποκάλυψε χθες τη βασική και απώτερη στόχευση της Άγκυρας που δεν είναι άλλη από το να έχει λόγο και πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του ο Cavusoglu είπε επί της ουσίας πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτήν άλλωστε την επιδίωξη θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι κινήσεις που κάνει με ολοένα και περισσότερη ένταση η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επιχείρησε να βάλει στην γεωπολιτική «σκακιέρα» και στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων και το ζήτημα της Αμμοχώστου, με το ψευδοκράτος να ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει την κλειστή πόλη σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων με τη Λευκωσία να κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και δεν λείπουν εκείνες οι εκτιμήσεις που πίσω από αυτήν την κίνηση βλέπουν την Άγκυρα να προωθεί σχέδια για διχοτόμηση του νησιού.
Κατρούγκαλος: Να μη διανοηθεί κανείς να έρθει στα δικά μας νερά – Έχει λάβει το μήνυμα η Τουρκία
Να μη διανοηθεί κανείς να έρθει στα δικά μας νερά διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm και ερωτηθείς τι διαφορετικό θα κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Yavuz στην ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου ο κ.Κατρούγκαλος ήταν κατηγορηματικός.
«Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει διαφορά.
Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά.
Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η συνέχιση της έντασης από την Τουρκία είναι «δείγμα αδυναμίας».
Ερωτηθείς για το τι θα αποφασίσει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως στο κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης υπάρχει «ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».
«Δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση.
Πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της»
Cavusoglu: Η λύση στο Κυπριακό περνά μέσα από τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο
«Μόνο με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο Cavusoglu, τονίζοντας ότι «μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε ο Cavusoglu, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι».
«Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Μόνο ένα πράγμα θέλουμε.
Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα.
Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού» τόνισε ο Cavusoglu.
State Department: Αυτοσυγκράτηση και ... ίσες αποστάσεις
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Αποφασίζουν για την ηγεσία της Ευρώπης
Οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν στο σημερινό δείπνο εργασίας το ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση Ευρωπαίου ανώτερου αξιωματούχου τις τελευταίες ώρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα.
Από σήμερα Πέμπτη 20/6 αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.
«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα.
Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη» είπε ο κ. Tusk στην πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.
Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.
Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.
Στην ατζέντα της Παρασκευής 21/6 βρίσκονται τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup για τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tusk και Juncker θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν
Από τα φλέγοντα ζητήματα πάντως της Συνόδου Κορυφής είναι το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Jean Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν και ο Donald Tusk εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, κανείς από τους τρεις υποψηφίους (Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Frans Timmermans από τους Σοσιαλιστές και Margrethe Vestager από τους Φιλελεύθερους) δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του Juncker (θα τον διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου) θα πρέπει να λάβει τη στήριξη των 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και 376 ψήφους ευρωβουλευτών.
Και αν η θέση του προέδρου της Κομισιόν παραμένει ένας μεγάλος γρίφος, την ώρα μάλιστα που πέφτουν στο τραπέζι και άλλα ονόματα όπως για παράδειγμα του Michel Barnier, πληροφορίες αναφέρουν πως αρχίζει να διαφαίνεται μια συμφωνία για το πώς θα διαμοιραστούν οι θέσεις εξουσίας στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι και η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή του διαδόχου του Donald Tusk) και οι Σοσιαλιστές ζητούν να έχουν την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας και να μοιραστούν με τους Πράσινους τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε περίπτωση που δεν επέλθει τελικά συμφωνία για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, μια μέρα δηλαδή πριν συνέλθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:
Πέμπτη 20/6:
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο
Παρασκευή 21/6:
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου
www.worldenergynews.gr
Όσον αφορά την Τουρκία, η ΕΕ εκτιμάται ότι θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της στην Κύπρο αλλά συγκεκριμένα μέτρα δεν θα ανακοινώσει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν μεν την πρόσφατη απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για «λήψη μέτρων χωρίς καθυστέρηση» κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αυτά δεν πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τις σημερινές εργασίες, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Δεδομένης της ευρωπαϊκής «καθυστέρησης» αλλά και της πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ – χθες το State Department επαναδιατύπωσε την πάγια θέση του ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης -, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τη στρατηγική των προκλήσεων τόσο με τις γεωτρήσεις όσο και με το ζήτημα της Αμμοχώστου.
Είναι χαρακτηριστικό πως εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Κύπρο το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz προκειμένου στις αρχές Ιουλίου να αρχίσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο (ήδη το πλοίο Fatih κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ), κίνηση που εντάσσεται απόλυτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως τον αποκάλυψε χθες 19/6 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu, ο οποίος είπε πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Υπό τις προκλήσεις αυτές στα νοτιοανατολικά σύνορα της η ΕΕ καλείται να αποφασίσει ταυτόχρονα ποιοι θα είναι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών για την ερχόμενη πενταετία.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να αποφασίσει για τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να διορίσουν το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ορίσουν τους υποψηφίους για την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών, με την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker στην προεδρία της Κομισιόν να είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Τσίπρας: Να δοθεί ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα για τις παραβιάσεις της Τουρκίας
Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».
Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.
Ο στόχος είναι μέχρι αύριο να συμφωνηθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική ‘Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και πάντως πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.
Η απάντηση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα
Όλα δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ταχθούν υπέρ της απόφασης που έλαβαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση κατά της Τουρκίας.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα συγκεκριμενοποιηθούν καθώς πρώτα πρέπει να τα επεξεργαστούν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, οι προτάσεις για τα μέτρα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, τον μη περαιτέρω εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και το «πάγωμα» όλων των κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Τα μέτρα αυτά δεν αποκλείεται να συμπληρώνονται από κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις, όπως π.χ. συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.
Άλλωστε χθες Τετάρτη 19/6 ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.
Tusk: Η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει τη στήριξη προς την Κύπρο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk είχε σημερα (20/6) ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για την κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε την πλήρη στήριξη της ΕΕ.
Μέσω Twitter ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δική του θέση απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα λέγοντας ότι «περιμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την ετοιμότητά της να αντιδράσει κατάλληλα».
Τι θα ζητήσουν Τσίπρας, Αναστασιάδης
Σε απόλυτο συντονισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσουν από την ΕΕ να εξετάσουν άμεσα την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ.Τσίπρας θα επισημάνει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να εκφραστεί αλληλεγγύη στην Κύπρο αλλά να υιοθετηθεί μια στρατηγική αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της ΕΕ ενώ και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης εκτιμάται ότι θα επισημάνει πως έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.
Απτόητη η Τουρκία, εμμένει στις προκλήσεις
Παρά τον ασφυκτικό κλοιό η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της υλοποιώντας κατά γράμμα το στρατηγικό σχεδιασμό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα Πέμπτη 20/6 απέπλευσε από την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το Yavuz αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές Ιουλίου σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή που έχει δώσει άδεια το ψευδοκράτος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρπασίας, στα βορειοανατολικά της Κύπρου.
«Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Donmez.
Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu αποκάλυψε χθες τη βασική και απώτερη στόχευση της Άγκυρας που δεν είναι άλλη από το να έχει λόγο και πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του ο Cavusoglu είπε επί της ουσίας πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτήν άλλωστε την επιδίωξη θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι κινήσεις που κάνει με ολοένα και περισσότερη ένταση η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επιχείρησε να βάλει στην γεωπολιτική «σκακιέρα» και στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων και το ζήτημα της Αμμοχώστου, με το ψευδοκράτος να ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει την κλειστή πόλη σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων με τη Λευκωσία να κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και δεν λείπουν εκείνες οι εκτιμήσεις που πίσω από αυτήν την κίνηση βλέπουν την Άγκυρα να προωθεί σχέδια για διχοτόμηση του νησιού.
Κατρούγκαλος: Να μη διανοηθεί κανείς να έρθει στα δικά μας νερά – Έχει λάβει το μήνυμα η Τουρκία
Να μη διανοηθεί κανείς να έρθει στα δικά μας νερά διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm και ερωτηθείς τι διαφορετικό θα κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Yavuz στην ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου ο κ.Κατρούγκαλος ήταν κατηγορηματικός.
«Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει διαφορά.
Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά.
Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η συνέχιση της έντασης από την Τουρκία είναι «δείγμα αδυναμίας».
Ερωτηθείς για το τι θα αποφασίσει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως στο κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης υπάρχει «ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».
«Δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση.
Πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της»
Cavusoglu: Η λύση στο Κυπριακό περνά μέσα από τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο
«Μόνο με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο Cavusoglu, τονίζοντας ότι «μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε ο Cavusoglu, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι».
«Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Μόνο ένα πράγμα θέλουμε.
Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα.
Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού» τόνισε ο Cavusoglu.
State Department: Αυτοσυγκράτηση και ... ίσες αποστάσεις
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Αποφασίζουν για την ηγεσία της Ευρώπης
Οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν στο σημερινό δείπνο εργασίας το ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση Ευρωπαίου ανώτερου αξιωματούχου τις τελευταίες ώρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα.
Από σήμερα Πέμπτη 20/6 αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.
«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα.
Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη» είπε ο κ. Tusk στην πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.
Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.
Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.
Στην ατζέντα της Παρασκευής 21/6 βρίσκονται τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup για τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tusk και Juncker θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν
Από τα φλέγοντα ζητήματα πάντως της Συνόδου Κορυφής είναι το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Jean Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν και ο Donald Tusk εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, κανείς από τους τρεις υποψηφίους (Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Frans Timmermans από τους Σοσιαλιστές και Margrethe Vestager από τους Φιλελεύθερους) δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του Juncker (θα τον διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου) θα πρέπει να λάβει τη στήριξη των 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και 376 ψήφους ευρωβουλευτών.
Και αν η θέση του προέδρου της Κομισιόν παραμένει ένας μεγάλος γρίφος, την ώρα μάλιστα που πέφτουν στο τραπέζι και άλλα ονόματα όπως για παράδειγμα του Michel Barnier, πληροφορίες αναφέρουν πως αρχίζει να διαφαίνεται μια συμφωνία για το πώς θα διαμοιραστούν οι θέσεις εξουσίας στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι και η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή του διαδόχου του Donald Tusk) και οι Σοσιαλιστές ζητούν να έχουν την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας και να μοιραστούν με τους Πράσινους τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε περίπτωση που δεν επέλθει τελικά συμφωνία για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, μια μέρα δηλαδή πριν συνέλθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:
Πέμπτη 20/6:
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο
Παρασκευή 21/6:
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου
www.worldenergynews.gr