Αρχής γενομένης από τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία θα σταματήσουν να λειτουργούν μονάδες με καύση άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία
Το 2022 η Γαλλία θα είναι η πρώτη και η μοναδική χώρα της Ευρώπης που θα έχει αποσύρει το σύνολο των ανθρακικών μονάδων παραγωγής της, ενώ μόνον οκτώ από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα αποσύρουν όλες τις μονάδες άνθρακα έως το 2030.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα που νωρίτερα από όλες έχει δεσμευτεί ότι θα αποσύρει όλες τις ανθρακικές μονάδες είναι η Γαλλία.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, με την οποία ζητά την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος ώστε να ενταχθεί σε αυτόν και η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, ανέφερε ότι με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.900 MW και τη λειτουργία εκείνης στην Πτολεμαΐδας (ισχύος 660 MW), το 2022 οι εκπομπές CO2 από τους σταθμούς της ΔΕΗ θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017 κατά 57% και ο συντελεστής εκπομπών θα είναι μειωμένος κατά 69%.
Πάντως μετά τη Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία προγραμματίζουν να σβήσουν την ανθρακική παραγωγή τους ως το 2025, ενώ η Δανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία ως το 2030.
Βέβαια οι χώρες αυτές έχουν και το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 20% της συνολικής ανθρακικής ισχύος στην ΕΕ, πράγμα που εν μέρει εξηγεί και την προθυμία τους να είναι από τις πρώτες που «κόβουν» τις ανθρακικές μονάδες.
Από το 2035 η απεξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα
Σημαντική είναι η απουσία της Γερμανίας από το γκρουπ των «Οκτώ», καθώς έχει υψηλή εξάρτηση από την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή.
Από μόνη της αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της συνολικής ανθρακικής ισχύος της ΕΕ.
Σήμερα το Βερολίνο συζητά για την έξοδο της Γερμανίας από τον άνθρακα με χρονικό ορίζοντα το 2035 - 2038.
Ισχυρός παίκτης στην ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή είναι και η Πολωνία.
Η Επιτροπή, όπως δήλωσε ο κ. Κανιέτε, περιμένει από τους «Οκτώ» να παρουσιάσουν τα λεπτομερή σχέδιά τους για το πώς θα επιτύχουν την πλήρη έξοδο από τον άνθρακα.
Σχέδια τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνον πώς θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση, αλλά και ποιές και πόσες πράσινες πηγές ενέργειας θα χρησιμοποιήσουν για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα.
Αναφερόμενος τέλος στις ανθρακικές μονάδες, ο κ. Κανιέτε δήλωσε πως είναι φανερό ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν θα έχουν θέση σε μία ανθρακικά ουδέτερη οικονομία το 2050.
Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (20 – 21/6) στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση για την κλιματική ουδετερότητα, που σημαίνει ότι στην Ένωση δεν θα εκλύεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με αυτό που απορροφάται.
Με βάση την τελευταία καταμέτρηση, 22 κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.
Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι πιθανότερο είναι τα κράτη - μέλη να δώσουν το πράσινο φως για τον στόχο της ουδετερότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και όχι τώρα, καθώς στην ανατολική Ευρώπη υπάρχουν ακόμα πολλές ανθρακικές μονάδες και αρκετές αντιστάσεις και αντιδράσεις.
www.worldenergynews.gr