Επικαιρότητα

Κυβερνητικές πηγές: «Έτοιμη» για λήψη μέτρων ενάντια στην Τουρκία η ΕΕ

Κυβερνητικές πηγές: «Έτοιμη» για λήψη μέτρων ενάντια στην Τουρκία η ΕΕ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα και την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο ασχολήθηκε τόσο με το θέμα της Τουρκίας, όσο και με την ενταξιακή διαδικασία χωρών όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές.
Όπως ανέφεραν σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ «για  πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.
 Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας υπογράμμισαν ότι «σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία».
Τέλος σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης