Τελευταία Νέα

Νέα πρόκληση για την αιολική ενέργεια της Ισπανίας, η παράταση ζωής των ανεμογεννητριών

Νέα πρόκληση για την αιολική ενέργεια της Ισπανίας, η παράταση ζωής των ανεμογεννητριών
Με συνολικά 1.123 αιολικά πάρκα σε 807 δήμους, οι ανεμογεννήτριες αποφεύγουν την εκπομπή 25 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως
Κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποκεντροποιημένο ενεργειακό μοντέλο. Η αιολική ενέργεια στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 21,9% της εγκατεστημένης ισχύος στο σύνολό της και κατέχει την τέταρτη θέση όσον αφορά την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ισπανία είναι πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια, με αποτέλεσμα μερικές από τις ανεμογεννήτριες της να ξεπεράσουν τα 15 χρόνια ζωής έως το 2020. Η γήρανση αυτών των πάρκων αποτελεί πρόκληση για τη δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική δυναμικότητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ισπανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (AEE), η Ισπανία ήταν η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής το 2018 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με συνολικά 1.123 αιολικά πάρκα σε 807 δήμους, οι ανεμογεννήτριες συμβάλλουν στην εκπομπή 25 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως, ενώ στην Ισπανία εγκαθίστανται 20.306 ανεμογεννήτριες που καλύπτουν το 19% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τα καλά δεδομένα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας όσον αφορά την αιολική ενέργεια, η Ισπανία πρέπει να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της: τη γήρανση των αιολικών πάρκων της. Μαζί με τη Δανία και τη Γερμανία, η Ισπανία πρέπει να σκεφτεί μηχανισμούς για την παράταση της ζωής των αιολικών πάρκων της. Πολλά από αυτά θα ξεπεράσουν τα 15 χρόνια ζωής έως το 2020.
Με αυτή την έννοια, η ανάπτυξη και η τεχνολογική καινοτομία διαδραματίζουν βασικό ρόλο.
Η εξέλιξη των τεχνολογιών για τη διάγνωση της πραγματικής κατάστασης των ανεμογεννητριών, τα μεγάλα δεδομένα, η μάθηση μηχανών, καθώς και βελτιώσεις στα μοντέλα και τις διαδικασίες συντήρησης είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο αιολικό πάρκο και άμεσο όφελος στον καταναλωτή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης