Δεν μπορεί να προεξοφληθεί αν τελικά θα ξεκινήσει η εκδίκαση ή αν θα δοθεί αναβολή
Upd Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο ΣτΕ η πρώτη συζήτηση της προσφυγής που είχε υποβάλει η ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Σήμερα (13/6) ανοίγει η «αυλαία» της δικαστικής προσφυγής της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με την πρώτη συζήτηση της προσφυγής που έχει υποβάλει η επιχείρηση κατά του μέτρου.
Με την προσφυγή, η ΔΕΗ βάλλει εναντίον του υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο μηχανισμός είναι αντισυνταγματικός.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσφυγής, η επιχείρηση υποστηρίζει πως η θέσπιση του μέτρου καταλύει τη συνταγματική μονιμότητα, καθώς περιορίζει την οικονομική της ελευθερία.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ βάζει στο στόχαστρο τα διοικητικά μέτρα, δηλαδή τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τα οποία θεσπίσθηκε η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.
Όπως είναι γνωστό, από την έναρξη ισχύος του μέτρου, η εταιρεία υποστηρίζει πως ο τρόπος υπολογισμού της τιμής εκκίνησης δεν καλύπτει το πλήρες κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς και λιγνιτικούς της σταθμούς, η οποία διατίθεται μέσω των δημοπρασιών.
Επομένως, για κάθε μεγαβατώρα που πουλά στους εναλλακτικούς παρόχους μέσω των ΝΟΜΕ, η ίδια «γράφει ζημίες», τις οποίες ενδεικτικά για το 2018 έχει υπολογίσει σε 151,6 εκατ. ευρώ.
Στρέβλωση της αγοράς ενέργειας
Παράλληλα, η κριτική της επιχείρησης επεκτείνεται και στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ίδια εκτιμά πως το μέτρο προκαλεί στρεβλώσεις.
Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει αναφέρει ότι στον βαθμό που η τιμή εκκίνησης απέχει σημαντικά από την Οριακή Τιμή Συστήματος, αποτελεί σταυροειδή επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Δεν μπορεί να προεξοφληθεί αν σήμερα θα ξεκινήσει η εκδίκαση της προσφυγής ή αν θα δοθεί αναβολή.
Ωστόσο, όποτε κι αν υπάρξει η ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στην περίπτωση που αυτή είναι θετική υπέρ της προσφυγής, τότε θα «ξηλώσει» μία από τις πλέον βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2015, δεν θα έχουν πετύχει έως το τέλος του 2019 τον στόχο για τον οποίο θεσπίσθηκαν, δηλαδή τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια κάτω του 50%.
www.worldenergynews.gr