Η Βρετανία συζητά τη μετάβαση στο επόμενο μηδενικό κλιματικό στόχο - Οι φορολογούμενοι που διατρέχουν κίνδυνο από αναδυόμενες περιουσίες αναφέρει η επιτροπή
Η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό έως το 2021, καθώς υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, ανέφερε έκθεση βουλευτών που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/6/2019.
Η έκθεση, η οποία στοχεύει στην οικονομική στήριξη του οργανισμού UK Export Finance (UKEF), δημοσιεύθηκε ως σχέδια συζητήσεων στη Βρετανία για τον καθορισμό αυστηρότερων κλιματικών στόχων και την επίτευξη στόχου για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
"Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η Mary Creagh, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας την έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή.
"Αλλά πίσω από τα σκηνικά, τα προγράμματα χρηματοδότησης των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου εκχωρούν δισεκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για την ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων στις φτωχότερες χώρες", ανέφερε.
Το UKEF, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις να κερδίσουν συμβάσεις στο εξωτερικό, χορήγησε 96% της στήριξης του ενεργειακού τομέα ή 2,5 δισ. Λίρες (3,2 δισ. Δολάρια) για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων σε πέντε χρόνια από τον Απρίλιο του 2013.
"Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος και της ανάγκης συνδυασμού ενεργειακών πηγών και τεχνολογιών καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα", δήλωσε εκπρόσωπος του UKEF.
Η επιτροπή δήλωσε ότι η στήριξη ήταν ασυμβίβαστη με τις προσπάθειες της Βρετανίας να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου και επίσης επιφέρει κινδύνους για τους φορολογούμενους.
Οι εταιρείες θα μπορούσαν να παραμείνουν με λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία καθώς αυστηρότεροι στόχοι μείωσης των εκπομπών αποθαρρύνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια γίνεται φθηνότερη.
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υιοθετήθηκε από σχεδόν 200 χώρες το 2015, έθεσε ως μακροπρόθεσμο στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε "κατώτερη" άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τους προ-βιομηχανικούς χρόνους ενώ επιδιώκει σκληρότερο στόχο μόλις 1,5 βαθμών.
www.worldenergynews.gr